Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Kutatás: a fiatalok többsége tartós kapcsolatban szeretne élni és tervez gyereket

ma 12:34 // Forrás: MTI
A 16 és 35 év közötti fiatalok túlnyomó többsége tartós kapcsolatban szeretne élni és tervez gyereket – derül ki a Három Királyfi, Három Királylány Alapítvány kutatásából, amelyben magyarországi, szerbiai és romániai fiatalokat kérdeznek a párválasztásról, a házasságról és a gyermekvállalásról.

Az áprilisban indult és év végéig tartó online kutatás részeredményeit ismertető pénteki budapesti rendezvényen Kiss Katalin, a kutatásba bevont HR-szakértő kiemelte: az eddigi 166 kitöltő 90 százaléka azonos véleményen volt korosztálytól és lakhelytől függetlenül a feltett kérdések kapcsán. A válaszadók 90 százaléka a párválasztás folyamatában a legfontosabbnak a közös világnézetet jelölte meg, 80 százaléka a hasonló érdeklődési kört, 72 százalék pedig a másik fél fizikai kinézetét tartotta lényegesnek.

A kitöltők 90 százaléka tartós kapcsolatot vagy házasságot tervez, amelynek alapját – véleményük szerint – elsősorban a bizalom, a hűség, a kommunikáció és az elfogadás jelenti. A válaszadók 85 százaléka szeretne gyereket, 11 százalék azonban még nem tudja, utóbbi adat visszavezethető a nagyszámú középiskolás válaszadóra
– jegyezte meg Kiss Katalin. Akik ketten voltak testvérek, azoknak 60 százaléka tervez szintén két gyereket, az egykék 90 százalékban két vagy három gyereket szeretnének.

Illusztráció: MabelAmber / pixabayIllusztráció: MabelAmber / pixabay

Az ideális életkort az első gyerek vállalásához 26-30 év között jelölte meg a válaszolók 60 százaléka, a gyermekvállalás legfontosabb feltételeinek a megfelelő társ meglétét, az érettséget a szülői szerepre, valamint a kiszámítható és biztonságos környezetet jelölték meg a fiatalok.

A kitöltők 92-92 százalékban egyetértettek azzal a kijelentéssel, hogy az egészéges társadalom alapja az egészéges család, valamint hogy a házasság több, mint egy aláírt papír, 100 százalékuk úgy vélekedett, hogy nem válik nevetség tárgyává az a férfi, aki pelenkázza a gyerekét, 75 százalék pedig nem értett egyet azzal az állítással, hogy a férfiaknak a munka fontosabb legyen a családnál. A válaszadók szerint a család egyensúlyának megtartásában sokat segít a férfiak bevonódása a család életébe, valamint az egészséges, erős kötelékek kialakítása – számolt ne az eddigi eredményekről a szakértő.

A kutatás része annak a 2023 őszén indult és idén év végéig tartó, európai uniós forrásból megvalósuló, A trauma hege - a múlt tanulságai és megküzdési módok bemutatása című programnak, amelyben a Három királyfi alapítvány mellett a romániai Ház a Holnapért Egyesület és a szerbiai Szekeres László Alapítvány vesz részt. A sajtóanyag szerint a projektben a traumák kezelése, a feldolgozási lehetőségek kerülnek a fókuszba különböző újszerű mentálhigiéniai identitás/énerősítő tanítási-tanulási módszerek, eszközök egymásnak való bemutatása, jó gyakorlatok cseréje, tudásmegosztás által.

vehir.hu
további cikkek
Rohan az idő – Eminem nagyapa lesz Rohan az idő – Eminem nagyapa lesz Az amerikai rapper egészen különleges módját választotta, hogy a nagy nyilvánosságnak is megossza az örömhírt. ma 13:29 A törpeharcsákat gyérítik a Balatonban a szakemberek Balaton A törpeharcsákat gyérítik a Balatonban a szakemberek Szeptember végén kihelyezték a törpeharcsa-varsákat a balatoni kikötőkbe, így ismét teljes intenzitással zajlik a gyérítési munka – közölte a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. ma 11:43 Három alpolgármesterrel és még több feladattal indul az új önkormányzati ciklus közélet Három alpolgármesterrel és még több feladattal indul az új önkormányzati ciklus Átalakuló feladatkörök, új pozíciók, új képviselő-testület… a júniusi önkormányzati választások óta eltelt átmeneti időszakban Veszprémben folyamatosan formálódott a polgármesteri hivatalban az a struktúra, amivel a következő öt évnek megy neki a városvezetés. Az eddigi kettő helyett három alpolgármestere lesz Veszprémnek, mindegyikük újonnan ül bele ebbe a székbe, és tanácsnokok is segítik a munkát. Porga Gyula polgármesterrel beszélgettünk az új feladatokról, pozíciókról és persze az azokért felelős emberek személyéről is. ma 9:59 Licitáljon, hogy öné lehessen Rasovszky Kristóf egyedi olimpiai kiadású Samsung okostelefonja! közélet Licitáljon, hogy öné lehessen Rasovszky Kristóf egyedi olimpiai kiadású Samsung okostelefonja! Rasovszky Kristóf, Veszprém olimpiai aranyérmes nyílt vízi úszója jótékonysági átverésre bocsátotta limitált kiadású Samsung Galaxy Z Flip6 Olympic Edition típusú okostelefonját, amit a párizsi olimpián kapott aranyérme mellé. Az olimpikon a befolyt összegből a helyi állatvédő egyesületeket támogatja. A liciteket nálunk, a Vehir.hu-n, az árverés médiatámogatójának oldalán lehet megtenni. ma 11:47

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.