Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A mikro-RNS felfedezéséért járt a 2024-es orvosi Nobel-díj

ma 12:14 // Forrás: Nobel Bizottság / Címlapkép: Kelvinsong, wikipedia
Victor Ambros és Gary Ruvkun veheti át az orvosi Nobel-díjat – döntött a Nobel Bizottság hétfőn. A kutatókat a mikro-RNS felfedezéséért díjazzák.

A bizottság sajtóközleménye szerint az idei orvosi díjat azért a két kutatónak ítélték oda, mert felfedezték a génműködés szabályozásának egy alapvető működési elvét. 

A kromoszómáinkban tárolt információ egyfajta működési útmutatóként szolgál a sejtjeinknek. Minden sejtünk ugyanazokat a kromoszómákat, így ugyanazokat a géneke tartalmazza, vagyis pontosan ugyanaz alapján a használati útmutató alapján működik. Mégis, a különböző sejttípusok mint például az izomsejtek vagy az idegsejtek nagyon eltérőek. Hogyan keletkeznek ezek a különbözőségek? A válasz a génszabályozásban rejlik, ami lehetővé teszi az egyes sejtek számára, hogy a feladatuknak megfelelő utasításokat válasszák ki a rendelkezésükre álló információcsomagból. Ezáltal lehetséges, hogy minden sejttípusban a megfelelő gének válnak aktívvá. 

Victor Ambros és Gary Ruvkun kutatásukkal azt kívánták megfejteni, hogyan fejlődnek ki a különböző sejttípusok. Ők fedezték fel a mikro-RNS-t, az RNS-molekulák egy új alcsoportját, amely létfontosságú szerepet játszik a génszabályozásban. Úttörő felfedezésük egy teljesen új működési elvet tett érthetővé a génszabályozás terén, melyről kiderült, hogy alapvető fontosságú a többsejtű élőlények, így az ember fejlődése és működése szempontjából. 

vehir.hu
további cikkek
A szabadságharc hősi halottjaira emlékeztek emlékezés A szabadságharc hősi halottjaira emlékeztek Vasárnap délután megemlékezéssel, koszorúzással tisztelegtek az 1949. október hatodikán Aradon kivégzett tizenhárom honvéd tiszt előtt. Nemzeti emlékezetünk elsősorban az 1849. október 6-án megölt 13 tisztet tartja számon vértanúként, az ő hősi haláluk jelképezi az egész szabadságharc hatalmas véráldozatát. Önkéntesek, szabadságharcosok ezrei, neves és névtelen hősök áldozták életüket azért, hogy népünk és nemzetünk kilépjen a Habsburg elnyomás alól, és szabadon élhessen. tegnap 20:43 Elkészült és újra járható a Szent István utca útfelújítás Elkészült és újra járható a Szent István utca Befejeződtek a munkálatok a Szent István utcában, szombattól már korlátozások nélkül közlekedhet rajta bárki. A fél évig tartó munka során az útburkolat felújítása mellett megoldották a csapadékvíz elvezetését is, a járda térkőburkolatot kapott, a régi közvilágítást pedig modern LED-égők biztosítják ezentúl. 2024. október 5. 15:22 Katonai hagyományok és jövőkép Veszprémben Katonai hagyományok és jövőkép Veszprémben A „Vármegyék Ezer Éve – A Haza Védelmében” című konferenciasorozat egyik fontos állomásának Veszprém adott otthont, az Agóra Kulturális Központban, ahol Dr. Czermann János helyettes államtitkár is felszólalt. Az esemény célja a magyar katonai hagyományok ápolása, azok örökségének továbbvitele a mai társadalomba és hadseregbe. A Honvédelmi Minisztérium Katonai Örökség Főosztályának kezdeményezésére Veszprém megye hadtörténeti jelentőségét ünneplik, bemutatva, hogy a terület gazdag múltja hogyan formálta az ország védelmi szerepét. 2024. október 5. 10:06 Új iroda segíti a vállalkozókat gazdaság Új iroda segíti a vállalkozókat Válallkozásfejlesztési irodát nyitott Veszprémben a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) pénteken. 2024. október 4. 22:06

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.