Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A virágok a város utcáin olyanok, mint a kavicsok a mozaikban

tegnap 21:21
Városi mértékben nem a leglátványosabb zöldfejlesztés az, ami most történt meg a Kiskőrösi utcai ABC előtti téren, de annál fontosabb társadalmi üzenetet hordoz magában. Ha még több ilyen kis kezdeményezés ér révbe Veszprémben, akkor az elültetett virágok, mint a kavicsok a mozaikban, egy sokkal színesebb és fenntarthatóbb városképet adnak ki, vallja Temesvári Balázs, a VKSZ Zrt. vezérigazgatója.

A Jeruzsálemhegyi Baráti Kör kezdeményezte korábban a városrész önkormányzati képviselőjénél, Halmay Gábornál, hogy segítsen a Kiskőrösi utcai ABC előtt egy addig üresen álló virágkazettát ismét beültetni évelő növényekkel, amik áprilistól októberig színesítik a teret. A civil szervezet cserébe már előre vállalta, hogy gondoskodni fognak a növények rendszeres gondozásáról és öntözéséről.

A képviselő az igénnyel ezután felkereste a városüzemeltetésért felelős VKSZ Zrt-t, akiknek a kertészei rendbe rakták az ágyásokat, Halmay Gábor pedig a képviselői keretéből biztosított forrást a virágok megvásárláshoz, amiket szintén a VKSZ kollégái ültettek el.

A VKSZ Zrt. kertészei ültették el a virágokatA VKSZ Zrt. kertészei ültették el a virágokat

Pénteken délelőtt az érintettek a helyszínen mutatták be ezt az egyszerű, ám szellemiségében fontos üzenetet hirdető projektet.

Temesvári Balázs, a VKSZ Zrt. vezérigazgatója elmondta, a kezdeményezés tökéletesen egybevág a város nagy fenntarthatósági stratégiájával, amiben az önkormányzat igyekszik bevonni a városi cégeket, civileket és vállalkozásokat is, hogy közösen tegyenek az élhető környezet fejlesztéséért Veszprémben.

Temesvári Balázs, Halmay Gábor és Heiter SándorTemesvári Balázs, Halmay Gábor és Heiter Sándor

A vezérigazgató elmondta, amikor a zöldfelületek fejlesztésével foglalkoznak, nem csak azt kell figyelembe venni, hogy minél zöldebb és virágosabb legyen egy-egy városi környezet, hanem arra is gondolni kell, hogy ezek a növények a jövőben is megmaradjanak, azaz már előre gondoskodni kell a megfelelő gondozásukról.

A mostani projektben ebből a szempontból kiemelt szerepe lesz a Jeruzsálemhegyi Baráti Körnek, akik nem csak ötletgazdaként léptek fel, hanem vállalták, hogy az elültetett virágokat rendszeresen gondozzák majd.

Halmay Gábor, a városrész önkormányzati képviselője úgy fogalmazott, a baráti kör tagjai példát mutatnak az egész városnak összefogásból, most pedig ezzel a mintaprojekttel is üzennek a többi aktív civil szervezetnek, hogy hogyan lehet egyszerűen, apró lépésekkel szebbé tenni a környezetüket.

A civilek részéről Heiter Sándor, a baráti kör elnöke a helyszínen elmondta, az ő közösségükben mindig is nagy hagyománya volt az effajta érzékenységnek a saját lakhelyük iránt. Évtizedekkel ezelőtt a bolt melletti parkba is ők ültették el a mára több méter magasra megnőtt fákat, a jelenlegi projektnél pedig ők fogják öntözni a virágokat, hogy azok – bár szándékosan a klímatűrő fajtákat választottak – átvészeljék a nyári forróságot. Az öntözéshez a vizet pedig a szomszédos bolt fogja biztosítani számukra, velük is sikerült erről megállapodni, mondta Heiter Sándor.

Temesvári Balázs kiemelte, erre a fejlesztésre akár úgy is lehet tekinteni, mint egy nagy mozaik apró kavicsára, amikből, ha még több lesz Veszprémben, akkor még az eddiginél is egy sokkal színesebb arcát fogja mutatni a város.

Hajas Bálint
Szalai Csaba
további cikkek
Minden cseppje érték – víztakarékossági tippek a mindennapokra közélet Minden cseppje érték – víztakarékossági tippek a mindennapokra Gondolt már arra, hogy mi lenne, ha elfogyna az ivóvizünk? Bár a Föld felszínének több mint 70%-át víz borítja, ennek csupán 1%-a alkalmas emberi fogyasztásra. 2024. október 10. 14:36 A zöldhulladék nem szemét, hanem érték A zöldhulladék nem szemét, hanem érték Veszprémben nem csupán a kertes házban élők komposztálhatnak, hiszen a Mester utcában valamint a Csikász Imre utcában már rendelkezésre állnak azok a komposztálók, amelyekbe a környéken lakók is elhelyezhetik zöldhulladékaikat. 2024. szeptember 19. 15:57 Uzsonnás dobozok a legkisebbeknek a fenntarthatóság jegyében Uzsonnás dobozok a legkisebbeknek a fenntarthatóság jegyében Idén közel ötszáz első osztályos kisdiák kapott műanyag uzsonnásdobozt a VHK Nonprofit Kft. jóvoltából, az akcióval a praktikum mellett a fenntarthatósági gondolkodást is szeretnék erősíteni a gyermekekben. 2024. szeptember 16. 13:51 Egyszerre csuklós és elektromos – bemutatkozott a V-Busz új járműve V-Busz Egyszerre csuklós és elektromos – bemutatkozott a V-Busz új járműve Nemcsak Veszprémben, hanem egész Magyarországon elsőként állt a közösségi közlekedés szolgálatába elektromos csuklós busz, köszönhetően a V-Busz legújabb beruházásának. Az új MAN típusú buszt, ami a veszprémi buszflotta legnagyobb járműve lesz több extra szolgáltatással is felszerelték. Menetrend szerint a jövő hét elején fog először forgalomba állni a 4-es, 6-os és 8-as vonalakon, portálunk pedig ott volt az első tesztúton. 2024. augusztus 1. 22:23

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.