Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Ausztriáig is elértek a szálak a Balaton-part egyik legnagyobb megoldott kerékpárlopási ügyében

ma 13:03
Idén április 11-én egy bejelentéssel kezdődött az ügy, amikor egy balatonfűzfői nyaraló tárolójából elloptak két kerékpárt. Ezt aztán több másik feljelentés is követett a rendőrségre, hogy társasházak tárolójából a lakat levágása után kerékpárokat lovasítottak meg. A balatonalmádi nyomozók munkája sikerrel járt, egy egész kerékpártolvaj-hálózatot sikerült felszámolniuk.

Az esetről a Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányságon tartottak sajtótájékoztatón, amin a magyar nyomozók mellett osztrák kollégáik is részt vettek, hiszen a szálak egészen Burgenlandig elértek.

Suszter Tamás, rendőr ezredes, bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettes elmondta, hogy az elmúlt évek egyik legnagyobb kerékpárlopási ügyével álltak szembe, viszont köszönhetően a magyar és osztrák rendőrség együttműködésének mostanra nem csak sikerült letartóztatni a gyanúsítottakat, de a kerékpárok jelentős része vissza is került eredeti tulajdonosához.

A nyomozásról Kovács Zoltán, rendőr alezredes, bűnügyi osztályvezető árult el részleteket.

A Veszprém vármegyei rendőrök a sajtótájékoztatón osztrák kollégáikkal. Az asztalfőn balról jobbra: Borbély Zoltán r. ezredes, a Balatonalmádi Rendőrkapitányság vezetője, Suszter Tamás r. ezredes, bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettes, Kovács Zoltán, r alezredes, bűnügyi osztályvezető. Az ő jobbjukon rögtön Ewald Hausleitner, a Burgenlandi Rendőrség EB6 vezetője. A Veszprém vármegyei rendőrök a sajtótájékoztatón osztrák kollégáikkal. Az asztalfőn balról jobbra: Borbély Zoltán r. ezredes, a Balatonalmádi Rendőrkapitányság vezetője, Suszter Tamás r. ezredes, bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettes, Kovács Zoltán, r alezredes, bűnügyi osztályvezető. Az ő jobbjukon rögtön Ewald Hausleitner, a Burgenlandi Rendőrség EB6 vezetője.

Eszerint egy budapesti lakos értesítette a rendőrséget 2024. április 11-én, hogy balatonfűzfői nyaralójának tárolójából elloptak két kerékpárt összesen több mint félmillió forint értékben. A Balatonalmádi Rendőrkapitányság nyomozást indított, majd áprilisban több bejelentés is érkezett, hogy Balatonfűzfőn is nagy értékű bicikliket loptak.

Közben Siófokon is történtek hasonló bűncselekmények, társasházak tárolójából a lakat levágása után kerékpárokat lovasítottak meg, és felmerült a gyanú, hogy ugyanazok a tettesek követték el.

A széles körű adatgyűjtés eredményeként a rendőrség látókörébe került egy 33 éves Komárom-Esztergom vármegyei nő, akit a rendőrök május 6-án Siófokon fogtak el. Éppen tetten érték, amint egy társasház garázsából hajtott ki, és a járműve tele volt lopott értékekkel. A nyomozók megállapították, hogy a nő nem egyedül követte el a lopásokat, segédkezett egyik ismerőse. A 41 éves férfi május 8-án Budapesten összehangolt akció keretében került rendőrkézre.

A nyomozók azonosították az orgazdát is, aki a kerékpárokat a valós ár töredékéért vásárolta meg, hogy továbbadja azokat. A 48 éves budapesti férfit a rendőrök május 7-én délelőtt otthonában fogták el. A bérelt házában tartott kutatáskor közel 300 bicikli került elő több millió forintnyi értékben, ezek egy részét visszaadták a rendőrök a tulajdonosaiknak. A többi kerékpár és tulajdonosaik azonosítása jelenleg is zajlik.

Az eljárás során felmerült a gyanú, hogy az orgazdától lefoglalt kerékpárok egy része Ausztriából származik. A magyar és az ausztriai nyomozók együttműködése alapján további 39 darab Ausztriából ellopott nagy értékű kerékpárt azonosítottak.

A rendőrök mindhárom tettest előállították, őrizetbe vették és a nyomozó hatóság kezdeményezte a letartóztatásukat. Nagyobb értékre, dolog elleni erőszakkal, üzletszerűen elkövetett lopás bűntett megalapozott gyanúja miatt indult eljárás ellenük.

A további nyomozásnak köszönhetően július 25-én a rendőrök elfogtak egy 49 éves budapesti férfit is, aki szintén kerékpárlopásokból élt. Előállítását követően kihallgatták, majd kezdeményezték letartóztatását.

Az eljárás során felmerült a gyanú, hogy az orgazdától lefoglalt kerékpárok egy része Ausztriából származik. A magyar és az ausztriai nyomozók együttműködése alapján további 39 darab Ausztriából ellopott nagy értékű kerékpárt azonosítottak.

A veszprémi sajtótájékoztatón jelen voltak az osztrák nyomozók is, akik részéről Ewald Hausletner, a Burgenlandi Rendőrség EB6 vezetője elmondta, hogy Ausztriában évente körülbelül 13 ezer kerékpárt lopnak el elsősorban pályaudvarokról, boltok elől, de sokszor magánházak udvaráról is. Újabban pedig különösen a drágább elektromos kerékpárokat keresik.

Ezen lopások mögött általában bűnözőcsoportok állnak, szlovák, román, magyar és bolgár szálakkal.

A nyomozó érdekességként kiemelte, hogy gyakran vonattal érkeznek a tolvajok Ausztriába, majd az eltulajdonított kerékpárokkal ugyancsak vonattal távoznak főleg Pozsony felé.

Elmondta, a mostani fogásnál körülbelül 40 olyan kerékpár került elő, amit vélhetően Ausztriából loptak el, viszont a tulajdonosaik beazonosítását nehezíti, hogy bár lehetőség adott lenne, de sokan mégsem jegyzik fel a vásárlás után a kerékpárok egyedi azonosítóját, így pedig a rendőröknek nehéz megtalálni a jogos tulajdonosokat.

A most lefoglalt kerékpárok összértéke meghaladja a több tízmillió forintot is, az elkövetőkre pedig minimum öt év szabadságvesztés várhat.

Hajas Bálint

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.