Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Új területfejlesztési program indul 2025-től

ma 12:02
Magyarország Kormánya 2025 januárjában elindítja a Versenyképes Járások Területfejlesztési Programot, amelynek célja a központi és vidéki térségek közötti fejlettségi különbségek mérséklése és a vidék népességmegtartó erejének növelése. 

A program részleteit dr. Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter ismertette csütörtökön Veszprémben, a Megyeháza Szent István termében. A rendezvényen részt vettek a térség országgyűlési képviselői, polgármesterei, valamint a Veszprém Vármegyei Önkormányzat és a Kereskedelmi és Iparkamara elnökei.

A program céljai és forrásai

Navracsics Tibor elmondása alapján a programot azért indítják, hogy lendületet adjanak a területi felzárkózásnak, és biztosítsák a vidék fejlesztési forrásait az uniós és a Magyar Falu Program mellett is. A program lényege, hogy az iparűzési adó 2025. évi többletéből származó bevételek kerülnek be a területfejlesztési alapba, amelyet a járások pályázati úton használhatnak fel. A Pénzügyminisztérium számításai szerint ez az összeg várhatóan 65 milliárd forintot tesz ki.

A járások a saját iparűzési adó többletének megfelelő összegre pályázhatnak, azonban ha ez az összeg nem éri el az évi 250 millió forintot, a költségvetés kiegészíti azt. Ez minden járás számára garantál legalább 250 millió forintos fejlesztési keretet, míg a vármegyeszékhely-központú járások esetében ez az összeg 500 millió forint.

Fejlesztési források és pályázati lehetőségek

A miniszter ismertette, hogy a program keretében összesen 141 járás jut nagyobb fejlesztési forráshoz, mint amennyit az iparűzési adó többletéből nyernének, 33 járás pedig 250 millió forint feletti többlettel rendelkezik majd. A pályázati célokat minden év őszén határozza meg a kormány, a projektek kidolgozását pedig járási fejlesztési fórumok fogják koordinálni, amelyek vezetői a járásszékhelyi polgármesterek lesznek. Ezeknek a fórumoknak kétharmados többséggel kell döntést hozniuk, hogy elősegítsék a városok és környékük közötti együttműködést.

Navracsics Tibor kifejezte reményét, hogy az önkormányzati szövetségek támogatni fogják a programot, amely minden évben garantált fejlesztési forrást biztosít majd a járásoknak.

vehir.hu
Szalai Csaba
további cikkek
Bevonná a civileket a döntéshozatalba az Együtt közélet Bevonná a civileket a döntéshozatalba az Együtt A civil szervezetek és a városi polgárok aktív részvételét szeretné erősíteni a döntéshozatalban az Együtt Veszprémért két önkormányzati képviselője, Adamecz Zoltán és Gerstmár Ferenc. ma 14:09 Meghalt Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár gyászhír Meghalt Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár Váratlanul elhunyt Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára csütörtökön. tegnap 18:02 Kibérelte a helyét Veszprém az ország legélhetőbb városainak dobogóján Kibérelte a helyét Veszprém az ország legélhetőbb városainak dobogóján Veszprém továbbra is őrzi helyét az élmezőnyben a hazai élhetőségi rangsorban. Ezúttal a MBH Jelzálogbank készített összesítést hét kritérium szerint az ország járásairól, amiben a veszprémi járás a top 10-ben, a Királynék városa pedig a dobogón szerepel. tegnap 14:08 Országjáró állatvédelmi szakmai nap-sorozat indul a Közös Ügyünk az Állatvédelem Alapítvány szervezésében állatvédelem Országjáró állatvédelmi szakmai nap-sorozat indul a Közös Ügyünk az Állatvédelem Alapítvány szervezésében A Közös Ügyünk az Állatvédelem Alapítvány Ovádi Péter állatvédelemért felelős kormánybiztos támogatásával 2024 őszén országjáró állatvédelmi szakmai nap-sorozatot indít „A hatékony és eredményes állatvédelmi eljárásokért, mert közös ügyünk az állatvédelem!” címmel. tegnap 11:43

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.