Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. október 26. Dömötör
Veszprém
12°C
2024. október 26. Dömötör
Veszprém
12°C

Repterek élethű mását elevenítették meg maketteken a veszprémi diákok

2024. október 24. 10:56
Egy fiktív reptér makettjének megtervezését, majd megépítését kapták feladatul a veszprémi szakképző iskolák és technikumok tanulói, akik kreativitásból és gyakorlati tudásból sem vallottak szégyent. Kedden a Szakiparkban megrendezett versenyen hangárokat, irányítótornyokat és kifutópályákat építettek meg egy A3-mas makettasztalra, amik méretarányosan, fényjelzésekkel kiegészítve tükrözték egy valódi repülőtér formáját.

A Repülőgép-Ész névre keresztelt kreatív verseny a Veszprém Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Veszprémi Szakképzési Centrum és a Szakipark együttműködésével jöhetett létre, amire a veszprémi VSZC Jendrassik-Venesz Technikum, valamint a VSZC Ipari Technikum diákjai neveztek be, összesen hét darab háromfős csapattal.

A szervezők célja az volt, hogy a tanulók az iskolában megszerzett tudást a gyakorlatban is kamatoztathassák, ráadásul egy látványos feladat formájában, aminek ugyan a fináléja, vagyis a megtervezett repterek tényleges megépítése kedden volt, viszont mindezt több héten át tartó tervezési munka előzte meg.

El kellett készíteni a műszaki rajzot, listát kellett készíteni a szükséges alapanyagokról, valamint eszközökről, illetve a Szakipark jóvoltából 3D-nyomtatással készült kiegészítőket is igényelhettek.

Ez utóbbi technológiával sikerült valódi repülőgépek élethű mását is megjeleníteni a maketteken, amiken a reptér fényeit és a kifutópályák világítását is betervezték a csapatok.

A kész munka elkészítésére négy óra állt a csapatok rendelkezésére, ezután szakmai zsűri értékelte őket, aminek során kiemelt szempont volt a tervek pontossága és a kivitelezés minősége.

A három legjobban teljesítő csapat tagjai különböző élményajándékokat nyertek, viszont a többi résztvevő sem távozott üres kézzel a Szakiparkból, mindenki ajándékcsomagot kapott a szervezőktől.

A versenyben helyezést elérő csapatok:
I. helyezett: "60 W-os Neon" - Veszprémi Szakképzési Centrum Ipari Technikum (Farkasdy Bálint, Legát András Tamás, Gyimesi Gergő)

II. helyezett (megosztva két csapat között): "The A-Team" - VSZC Ipari Technikum (Kiss Patrik, Krenács Máté, Czaun Máté) és "Jendra Ászok" - VSZC Jendrassik-Venesz Technikum (Czimondor Gergely, Lipp Máté, Fekete Ádám)

III. helyezett: "Szaki Airlines" - VSZC Ipari Technikum (Horváth Kristóf, Bódi Bálint Márk, Illés Bálint)

Különdíjas: "Dream Team" - VSZC Ipari Technikum (Hajgató László, Gombás Barnabás, Heklinger Ádám)

vehir.hu
Szalai Csaba

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.