Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. október 28. Simon
Veszprém
15°C
2024. október 28. Simon
Veszprém
15°C

Izraeli légicsapás - Az izraeli légierő iráni célpontokat támadott hajnalban

2024. október 26. 12:13 // Forrás: mti
Iráni célpontokat támadott az izraeli légierő szombat hajnalban.

A légitámadás több órán át, több hullámban tartott, a gépek katonai célpontokat, elsősorban rakéta- és légvédelmi rendszereket bombáztak - közölte az izraeli média.

A vadászgépek Izraelt fenyegető rakétákat gyártó üzemekre, iráni légvédelmi létesítményekre mértek csapást, amelyek korlátozhatnák a légierő cselekvési szabadságát, valamint föld-föld ballisztikus rakéták indító állomásait támadták. Egy katonai forrás szerint mintegy húsz iráni célpontra mért csapást Izrael.

A hadműveletben több tucat izraeli vadász-, hírszerző, és légi-üzemanyagtöltő repülőgép vett részt Irán területén, több helyszínen. A harci gépek biztonságban visszatértek - közölte az izraeli média.

Az okozott károk felmérése tart, de az IDF már most szélesebb cselekvési szabadsággal rendelkezik - jelentették izraeli katonai források. Közölték: bebizonyították, hogy a zsidó állam bárhol támadhat a Közel-Keleten.

„Ha az iráni rezsim elköveti azt a hibát, hogy újabb eszkalációba kezd, kötelesek leszünk válaszolni rá” - közölte az izraeli hadsereg szóvivője szombat reggel.

Több ország óva intette Teheránt a válaszcsapástól

Az Irán elleni szombat hajnali izraeli légitámadást követően több ország kormánya is óva intette Teheránt a válaszcsapástól, és az eszkalációval fenyegető katonai konflikus azonnali lezárására szólította fel a feleket.

Az Egyesült Államok továbbra is teljes mértékben támogatja a zsidó állam önvédelemhez való jogát – jelentette ki izraeli kollégájának Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter. A Pentagon közleménye szerint Austin telefonon egyeztetett a fejleményekről Joáv Gallant izraeli védelmi miniszterrel, akinek megerősítette az Egyesült Államok „sziklaszilárd elkötelezettségét Izrael biztonsága és önvédeleméhez való joga mellett”.

Világossá tette azt is, hogy Washington rendületlenül hozzájárul a térségben állomásozó amerikai katonák és létesítmények, valamint Izrael és más partnerállamok védelméhez Iránnal és a Teheránból támogatott terrorista csoportokkal szemben. Egyúttal eltökélt abban is, hogy „megakadályozza, hogy bármely szereplő kihasználja a feszültségeket vagy kiterjessze a konfliktust a régióban – fűzte hozzá.

A Fehér Ház egyik magas rangú tisztviselője az AP hírügynökségnek azt mondta, az amerikai kormány szerint a szombati izraeli műveletnek ”le kell zárnia„ az Izrael és Irán közötti katonai konfliktust. Teheránnak ugyanakkor számolnia kell a ”következményekkel” abban az esetben, ha az izraeli légitámadásra válaszlépéseket tesz – tette hozzá. A tisztviselő emellett hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államoknak nem volt köze az izraeli művelethez, amelyet átfogónak, célzottnak és precíznek nevezett.

Szintén önmérsékletre szólította fel szombaton mindkét felet Keir Starmer brit miniszterelnök. A jelenleg az egykori brit gyarmatok alkotta Nemzetközösség szamoai csúcstalálkozóján tartózkodó kormányfő kijelentette, hogy

Izraelnek joga van megvédeni magát az iráni agresszióval szemben, másfelől óva intette Teheránt a katonai válaszcsapástól.

Szaúd-Arábia elítélte, valamint Irán szuverenitásának és a nemzetközi törvények megsértésének minősítette a szombati izraeli katonai műveletet.

Rijád maximális önmérsékletre szólított fel minden érintett felet, a nemzetközi közösséget pedig arra kérte, hogy tegyen mielőbb lépéseket a térségbeli konfliktusok de-eszkalációja érdekében.

Szijjártó Péter arra kéri a magyar állampolgárokat, hogy ne utazzanak Irán térségébe

A miniszter közölte: a teheráni magyar nagykövetség személyzete jól van, senkinek nem esett bántódása.

Irán területén mintegy 30 magyar állampolgár tartózkodik, közülük tizenketten regisztráltak konzuli védelemre - tette hozzá.

Ha valaki bajba kerül, azonnal keresse a nagykövetséget vagy a konzuli ügyeletet - írta Szijjártó Péter.

Nyitókép: Kiryat Shoma, 2024. augusztus 25. Izraeli vadászgép repül a két ország közötti határ izraeli oldalán készített képen 2024. augusztus 25-én. Az izraeli hadsereg (IDF) helyi idő szerint reggel 5 előtt megelőző támadást indított Dél-Libanonban, majd rövid időn belül a libanoni síita Hezbollah százötven lövedéket és drónt indított Izrael északi része felé, válaszul Fuad Sukr július 30-i célzott kivégzésére Bejrútban. MTI/EPA/Atef Szafadi

vehir.hu
további cikkek
Idén is Magyarországra látogat a finn Mikulás közélet Idén is Magyarországra látogat a finn Mikulás A Mikulásgyár meghívására idén is eljön Magyarországra Joulupukki, a finn Mikulás - közölte a Mikulásgyár Alapítvány vasárnap az MTI-vel. ma 8:50 Horror Cirkusz: a megalázás művészete, de még arra sem elég jó Horror Cirkusz: a megalázás művészete, de még arra sem elég jó „Aki nem jön el az bas…..jon meg!!!” Ilyen kedvcsináló szöveggel sikerült Veszprém utcáit teleszórni, hiszen jó néhány napon keresztül minden este a Tesco parkolóban felállított cirkuszi sátorban zajlott a nem is tudom, minek nevezzem: előadás? show? förtelem? tegnap 21:12 Szombat hajnalban minden óra visszaugrik hatvan percet közélet Szombat hajnalban minden óra visszaugrik hatvan percet Szombatról vasárnapra virradó éjjel az órákat ismét át kell állítani, ezúttal egy órával vissza, háromról kettőre, azaz a hétvégén mindenki nyer plusz egy óra alvásidőt az őszi időszámításnak köszönhetően. Ennek apropóján hoztunk két legendás órát is Veszprémből, pontosabban ezeknek a történetét. 2024. október 26. 14:29 Magyar Péter, a magyarok 'Schrödinger macskája' politika Magyar Péter, a magyarok 'Schrödinger macskája' Schrödinger macskája egy híres gondolatkísérlet, amelyet az osztrák fizikus, Erwin Schrödinger alkotott meg 1935-ben. A kísérlet célja, hogy bemutassa a kvantummechanika paradoxonait, különösen az állapotok szuperpozícióját. 2024. október 26. 10:47

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.