Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Rosszul étkezik a magyar

2010. augusztus 11. 0:42 // Forrás: WEBBeteg.hu
Gulyásleves, halászlé, töltött káposzta, disznótoros – a magyar konyha jeles ételei. Egészségesen étkezünk, vagy csak finomakat eszünk?

A veszprémi kórházban működik dietetikai szolgálat. Szomorúan hallottuk az ott dolgozóktól, hogy az ingyenes tanácsadás ellenére nagyon kevesen keresik meg őket.
A WHO nemzeti koordinátora nemrégiben kifejtette, hogy Magyarország az Európai Unió és egyben a világ egyik „legegészségtelenebb” országa. Ugyanakkor a magyarországi konyháért külföldiek ezrei rajonganak, nagy számban viszik haza az alapanyagokat a hozzájuk passzoló szakácskönyvekkel. Ételeink zsírral főzve ízletesek csak igazán, nem a reformkonyha által hirdetett növényi olajoktól. Az így készült specialitásoknak köszönhetően, olyan nemzetté váltunk, ahol sok a túlsúlyos ember, nagyobb a kockázata a szív- és érrendszeri betegségeknek, és az egészséges táplálkozásról még hírből sem hallottunk.

A Szinapszis Kft. legújabb felméréséből tudhatjuk, hogy a rossz étkezési szokások, az egészségtelen étrend, hátrányos anyagi helyzet, stressz és a túlhajszolt életmód áll a probléma hátterében. A WEBBeteg.hu egészségügyi portál is utána járt a problémának és megtudta, hogy a legtöbb ember a helytelen étkezési szokásokat és étrendet tekintik felelősnek nem megfelelő életvitelükért.

Egy átlagember nem tud odafigyelni étkezésre. Hajnalban kel, rohan a munkába, ahol természetesen nincs ideje nyugodtan ebédelni, csak bekap valamit. Hazaérve talán már a nap is lemegy, többen ekkor fogyasztanak meleg ételt, holott a szakértők szerint este hat után nem ajánlatos enni. A három műszakban gürizők életvitelébe már bele sem merek gondolni.

Hetente többször kellene halat fogyasztani, zöldséget és gyümölcsöt napi rendszerességgel, a szénhidrátot mellőzni. Az anyagi javak itt lépnek be a képbe, hiszen sokaknak még a betévőre sincsen pénzük, nemhogy bioboltokban vásárolni. A piacon hallani lehet az idősebbektől, hogy nekik már ez is jó lesz, ha a többire nem telik a havi keretből.

Egészségünk persze nem csak anyagi felelősségünkön múlik, még akkor sem, ha ez nagyban befolyásolja. Sokan nem is tudják, milyen ételeket lehet készíteni a friss zöldségből, egyáltalán milyen az egészséges konyha? Ezeknek a problémáknak az áthidalására született meg a dietetikus szakma. A szakember feladata a betegek étkezési szokásainak kialakítása, valamint a kiegyensúlyozott táplálkozás megismertetése az emberekkel. Téves az a gondolat, hogy a dietetikus csak a betegekkel foglalkozik, az egészségesek étkezési szokásainak javításában is szívesen segít.

A Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórházban is működő Dietetikai Szolgálatot az ingyenes tanácsadás ellenére nagyon kevesen keresik fel. Többnyire azok kérnek tanácsot, akiknek a szervezetére rosszul hatott a meggondolatlan diéta, vagy valamilyen betegségben szenvednek.
Életmódjavító tanácsokat senki nem kér tőlük.
 

Janni Anikó

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.