Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Heti álhírünk: Operát próbál a Veszprém Színház / – olasz tenorista a főszerepben –

2008. június 2. 14:46
Nem kis fába vágta fejszéjét a Veszprém Színház. A társulat fennállása óta először mutat be operát, mégpedig saját, prózai szerepekhez szokott társulatával. A premierre az egyébként uborkaszezonnak számító júliusban kerül sor.
Érdeklődésünkre Olgafi Tujbor színidirektor elmondta, hogy régi vágyuk a megújulás. Ez nemcsak a repertoárra vonatkozik, hanem a műszaki-technikai körülményekre éppúgy, mint az eszközrendszerre.  

Az igazgató friss hírként közölte a sajtó munkatársaival, hogy sikeresen indultak mind uniós, mind regionális pályázatokon. Két forrásból is szép pénzek folytak be a kasszába: az Operaházak Felújítására Alapítvány 2.5 milliárd Ft-ot, a The Europian Dog and Cat Fundation 1.8 milliárd eurót biztosított azonnali felhasználással. Az összeget a Csatár-hegy csúcsán épülő új színház építésére fordítják. A megyeszékhely első operaházának építését június 15-én kezdik meg, s egy hónap múlva már fel is avatják. A gyorsaság a technológiának köszönhető. A Burmából szállított épületelemeket 80%-os készültségi állapotban már a napokban helyükre állítják. Itthon a közművek bekötési munkálatai és az elemek összeszerelése vár a kivitelezőkre. Ez a technológia ugyancsak érdekes. A körcikkekből álló elemeket ugyanis nem hegesztik, nem habarcsozzák, hanem fagyasztják. A mínusz 55 fokra hűtött elemek csatlakozó pontjaihoz közönséges csapvizet használnak, melyek pillanatok alatt összehűtenek egy hajszárítóhoz hasonlatos szerkezettel.

A gépészeti és egyéb berendezések már a színház jelenlegi épületében várják beépítésüket.

Mindeközben rendületlenül próbálnak a művészek a júliusi bemutatóra. A nagyközönség ősbemutatón láthatja Vesburger Tihamér veszprémi zeneszerző alkotását, a „Hogyan lesz itt új vásárcsarnok?” című, ötfelvonásosát. A librettót a szintén megyeszékhelyi Dömper Izabella írta saját, gyermekkori tapasztalatai alapján.       

A szereposztás egyelőre titkos, azt közölték mindössze, hogy a főszerepet a feltörekvő ifjú talján, Giuseppe Monnmierti játssza.

Zatkalik András

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.