A feltárt problémák között szerepelt a magas penészméregszint, amely súlyos egészségkárosodást okozhat, beleértve a máj- és vesekárosodást, valamint az immunrendszer gyengülését. Emellett számos egyéb hiányosságot is feltártak, többek között jelöletlen színezékeket és allergéneket, valamint az Enterobacteriaceae baktérium emelkedett szintjét, ami akár szalmonella- vagy E. coli fertőzést is okozhat, írta meg az Index.
Szász-Anhaltban két különböző dubaji csokoládét vizsgáltak, és az egyikben a kakaóvajat idegen zsírokkal hígították, ekkor magas coliform baktérium tartalmat mutattak ki, a másiknak pedig címkézési hibái voltak. Hannoverben az élelmiszer-felügyelet leállított egy céget, amely nem higiénikus körülmények között gyártott dubaji csokoládét. Bajorországban, ahol 20 mintából 12-ben jelöletlen allergéneket, földimogyorót és szezámmagot találtak, vizsgálat indult a dubaji csoki ügyében.