Napjainkban már nem is csodálkozunk azon, ha valamire érzékenyek vagyunk. Az egyik leggyakoribb, ami szinte minden korosztályt érint, a gluténérzékenység.
Mai cikkünkben erről a népbetegségnek számító egészségügyi problémáról írunk bővebben, illetve kitérünk arra is, hogy hogyan kezelhető. Például érdemes beszerezni a Vitalitás Webáruház gluténmentes tésztái közül néhányat. Hogy mi a glutén, és mi is pontosan ez a betegség? Nézzük!
A gluténról röviden
Gliadinból és gluteninből álló fehérje a glutén, és rengeteg élelmiszerben találkozhatunk vele. Így többek között búzafélékből készült pékárukban, tésztákban, kekszekben, gabonapelyhekben is előfordul éppúgy, mint gyógyszerekben vagy kozmetikumokban.
A gluténérzékenység jellemzői
Cöliákia, nem cöliákiás gluténérzékenység (NCGS) és a glutén- vagy gabonaallergia a 3 fajtája ennek a betegségnek. A tünetek valójában szinte azonosak, vagy van közöttük átfedés, csak nem mind ugyanúgy érinti az immunrendszert.
Gluténérzékenyeknél az emésztőrendszer nem tudja lebontani a gluténfehérjéket. Esetükben a búza- vagy gluténtartalmú ételek elfogyasztása hányással, puffadással, hasmenéssel vagy épp székrekedéssel jár. A gliadin ugyanis hajlamosít a gyulladásra. De gyakori a hangulatingadozás, a kiütések, illetve még a gyermekek növekedését is negatívan befolyásolhatja.
A cöliákiás gluténérzékenységnek genetikai okai vannak, az egész szervezetre hatással van és gyakran jár együtt I. típusú cukorbetegséggel, laktózérzékenységgel vagy a pajzsmirigyproblémával is.
Az NCGS definiálása már nem ennyire egzakt. Az biztos, hogy nem örökletes, és nem is kíséri más betegség. A gabonaallergiánál pedig nem is a glutén az okok forrása, hanem az egyéb fehérjék. A búzaallergia fő jellemzői a légzési panaszok, a csalánkiütés, az orrdugulás és a fejfájás.
Mit tehetünk?
Panaszok esetén mindenképpen forduljunk orvoshoz, mert szakember és speciális vizsgálatok tudják feltárni a valós problémákat! Ha kiderül, hogy cöliákia áll a háttérben, akkor szigorú gluténmentes étrend az előírás. A nem cöliákiás gluténérzékenységnél általában néhány hónap alatt meg lehet szüntetni a kellemetlen tüneteket akkor, ha diétázunk. Búzaallergia esetén a búzamentességre kell figyelni.
Mit ehetünk?
A Diet Food konjac termékei jó választásnak bizonyulnak. Ugyanis alacsony az energia- és szénhidráttartalmuk, és a konjac növény szerves lisztjéből állítják őket elő. Mindez magas rosttartalommal is együtt jár, ami kifejezetten jól beilleszthető a diétás étrendbe. Ehhez hozzájárul még alacsony kalóriatartalmuk is. De gluténérzékenység esetén ugyanez a brand kínál bio barna- és feketerizst, kölest és hajdinát is.
Ha betartjuk az előírásokat, jelentős javulást tapasztalhatunk rövid időn belül. Az egészségünk kincs, tegyünk érte, hogy megtartsuk!
