2020. szeptember 20. // Friderika névnap

Jubileumi konferencia

2010. szeptember 17. 0:02
Pannon Egyeten, Janni
A Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kar Műszaki Kutató Intézet idén ünnepli alapításának 50. évfordulóját.

Fél évszázados jubileumát ünnepli a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kar Műszaki Kutató Intézet (MÜKKI) szeptember 16. és 17. között tartandó konferencián a Magyar Tudományos Akadémia Veszprémi Területi Bizottsága (VEAB) székházában.

A MÜKKI a Magyar Tudományos Akadémia Intézeteként 1960-ban alakult Veszprémben. A kémia és a kémiai technológia belső fejlődése indokolta az alapítását. Nemzetközileg elismert tudományos, műszaki fejlesztési és innovációs tevékenységet folytat immár 50 éve, 2004 óta a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Karának részeként működik.

A MÜKKI a hazai vegyipar és a rokon iparágainak támogatására, a vegyészmérnöki tudomány és határterületei ismeretanyagának bővítésére jött létre. Küldetése a vegyészmérnöki és biomérnöki tudományterületeket is integráló műszaki kémia hatékony művelése a hazai, valamint a nemzetközi tudomány és technológia fejlődése érdekében. Az itt folyó kutatások a kémiai, biokémiai, biomolekuláris, és fizikai átalakítási műveletek, folyamatok felderítése, a feltárt összefüggések és törvényszerűségek felhasználására, hatékonyságuk javítására irányulnak.

Markó László, a MÜKKI kutató-professzora köszöntötte a konferencián résztvevőket szeptember 16-án a VEAB székházában. Prof. Gyulai József, az MTA képviseletében mondott köszöntőt. – A kémiának fontos szerepe van a magyar tudományokban. Büszke vagyok a sikerekre és eredményekre – mondta.

Dr. Rédey Ákos, az egyetem rektora elmondta, fontos az egyetem 60 éves történetében ez az évforduló. Megemlékezett az alapítókról, és elismerte a MÜKKI szükségességét. Dr. Friedler Ferenc, a Műszaki Informatikai Kar dékánja is hasonlóképpen vélekedett az intézetről, hiszen kutatásait ő itt kezdte.
 

vehir.hu
2020. szeptember 20. // Friderika névnap