A Vidékfejlesztési Minisztérium bevezeti a kétszintű élelmiszerkönyvet, azonban még nem tűnnek el polcokról a silány minőségű termékek, csak átnevezik őket. A bevezetése után is kapható lesz, a C kategóriás, a húst soha nem látott virsli, legfeljebb szójarudacskának hívják majd, ahogy a tejes italokat sem nevezik többé tejnek - hangsúlyozta Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára. Szerinte az élelmiszerek minőségi paramétereinek újraszabályozásával, biztonsággal kiszűrhetők lesznek a rossz minőségű termékek a forgalomból. De, mint hangsúlyozta, a magyar élelmiszerek minősége ma is legalább az uniós átlag szintjén alakul, a fogyasztók minden kockázat nélkül fogyaszthatják.
Túl fényes, túl hússzínű és túl gumis
Az államtitkár az új szabályozásról és a magyar termékek fontosságáról a Co-op Hungary Zrt. immáron 5 éve megrendezett Coop Rally-t beharangozó sajtótájékoztatóján beszélt. A rally kiemelt célja - mondta Murányi László a társaság vezérigazgatója - továbbra is az, hogy felhívja a figyelmet a Magyarországon termelt minőségi magyar élelmiszerekre, és arra, hogy számos kiváló minőségben dolgozó élelmiszerüzem van, amelyek képesek európai szintű, versenyképes termékeket előállítani.
A Gazdaságkutató Intézet adatai szerint idén az élelmiszer-kiskereskedelemben mintegy 3 százalékkal esett vissza a kiskereskedelmi forgalom, és, mint azt Murányi mondta, nincs ez másképp a Co-op Hungary Zrt. boltjainál sem.
