2021. december 4.
//
Barbara, Borbála névnap

Veszprém Aréna: befutóra várva / – nemzetközi szint, monstre programok –

2008. április 7. 20:44
Veszprém hosszú ideig csak irigykedni tudott, ám 2008 júliusától már ránk irigykedhet a fél világ. Júliusra befejeződik ugyanis a Veszprém Aréna építkezése, megnyitja kapuit Magyarország második legnagyobb vidéki rendezvénycsarnoka. A Vehír olvasóit Szauder Rita, a Veszprém Aréna ügyvezetője informálta.
 

– A Kádártai úton járók naponta követhetik figyelemmel az építkezést, ám sokan vannak, akik ritkábban közlekednek erre. Hasonlóképp többen vannak, akik nincsenek tisztában a létesítmény funkcióival. Kérem, foglalja össze honlapunk látogatói számára a lényeget.

– A szlovéniai Celje város csarnokterveinek adaptálásával épülő Veszprém Aréna a Külső-Kádártai úti körforgalomtól 500 méterre, a 82-es számú főút (győri út) mellett, Veszprém belterületén, könnyen megközelíthető helyen található.

­– Mire lesz alkalmas a csarnok?­

– Kézilabda-, kosárlabda-, röplabda-, teremlabdarúgó mérkőzések, küzdősportok, konferenciák, táncversenyek, divatbemutatók, koncertek, kiállítások, konferenciák helyszíne lesz. Alkalmas asztalitenisz, ökölvívás, birkózás, torna, vívás, ritmikus sportgimnasztika, súlyemelés versenyek rendezésére, valamint minden olyan rendezvény helyszínéül, amely a 2000 négyzetméteres küzdőtérhez igazodik. Például autós és lovas programokhoz vagy téli-nyári jégrevükhöz.

– Emellett az előcsarnok is lehetőségek egész sorát kínálja...

– Igen, az impozáns, 650 négyzetméteres előcsarnok önállóan is alkalmas kisebb rendezvények, kiállítások, bálok, partik vagy akár diszkó helyszínének is, korszerű, százfős sajtóblokkja pedig nemzetközi sportversenyek alkalmával vagy konferenciák helyszíneként használható.  

– A megközelíthetőség, az épületbe való bejutás kiemelkedő szempont. A mozgáskorlátozottak gondjainak enyhítését törvény is előírja. Veszprémben ezt szem előtt tartják-e?

– Természetesen. A multifunkcionális csarnok teljes területe akadálymentesített lesz. Gépjárművel, autóbusszal és helikopterrel is könnyen megközelíthető, a gyalogosok és a kerékpárosok is biztonságosan elérhetik majd.

– Könnyen elérhető helyen található a csarnok. Milyen előnyöket tudnak kihasználni?

– Említhetném a Balaton közelségét (15 km), a mindössze öt kilométerre található Veszprém-szentkirályszabadjai repülőteret, a saját heliportot, az 1000 férőhelyes parkolót.

– A számok nyelvére lefordítva: miből áll majd ez a komplexum?

– A férőhelyek száma hatezer lesz. Ez már magáért beszél. Professzionális hang- és fénytechnikával állunk a hazai és nemzetközi sportversenyek, koncertek, konferenciák, kiállítások, vásárok rendezői és vendégei rendelkezésére. Talán egyetlen sportbarát sincs, aki ne tudná, hogy az MKB Veszprém KC végre méltó hazai pályához jut.

– Egy ekkora létesítmény működtetése tekintélyes összeget igényel. Nyilván ehhez igazodnak a majdani bérleti díjak is. Vannak-e már tájékoztató adataik?

– Igen, a bérleti díjak alkalmazkodnak a piachoz, vagyis a hasonló jellegű épületekéhez. Az önkormányzati fenntartású intézmények részére térítésmentes a használat minimum ezer fős rendezvény esetén. A veszprémi egyesületek, szerveződések díja 960.000 Ft + áfa/nap, 40.000 Ft + áfa/óra minimum ezer fős rendezvény esetén. A Csarnok Kft. piaci ára az egész épület igénybevétele esetén a megnyert üzemidőben (30%) 1,5 millió Ft + áfa/nap. Az építési és bontási nap költsége 750.000 Ft + áfa/nap.

– Készen állnak-e az induló év terveivel?

– Szeretnénk már az első évben 80–90 rendezvénynapot elérni. Mivel ez az MKB Veszprém KC hazai pályája, természetes, hogy a rendezvények között kiemelt szerepet kap a sport. Ami pedig a lehetséges döccenőket illeti: az első féléves próbaüzemet zökkenőmentesen szeretnénk befejezni úgy, hogy vendégeink és üzleti partnereink elvárásainak is maximálisan megfeleljünk.

– Nem esett szó a kisebb rendezvényekről. Mit kínálnak azoknak, akik ilyenekre kívánják igénybe venni a csarnokot?

– Nemcsak több ezer fős rendezvények jöhetnek szóba programként. Az arénatér osztható, de egy 500 vagy 1000 fős rendezvény sem jelent problémát, amely elfér az impozáns, 650 négyzetméteres előcsarnokban. Nem egy kongó létesítmény lesz, hanem barátságos, kellemes színekkel ellátott tér.

– Összefoglalva: mi az Aréna missziója?

– Nehéz munka lesz, tele buktatókkal, mert az eredmény nem tőlünk függ. Mi csak a lehetőségeket, a figyelemfelkeltést tudjuk megvalósítani. Az eredmény a produkciótól, az érdeklődéstől és – főleg a mai világban – a nézők pillanatnyi pénztárcájától függ. Ugyanakkor nem zárkózunk el egyetlen olyan megkeresés elől sem, amely nem sérti a jó ízlés határait és kulturált körülmények között nagy számú közönséget vonz. Egy csarnoknak pedig küldetése is van: a szórakoztatás, az örömteli pillanatok szerzése mindennél előrébb való…

 

Befutóra vár tehát Aréna, s bizton remélhetjük, hogy ez minden veszprémi sport- és programkedvelő örömére lesz.

 

(A Vehír folyamatosan közli az Aréna programjait. Részletesebben a www.veszpremarena.hu honlapról tájékozódhatnak.)

 

– Zatkalik –

Zatkalik András

További cikkek

Szán helyett kerekeken érkezett a Mikulás
Szán helyett kerekeken érkezett a Mikulás
Bár hivatalosan csak hétfőn érkezik minden otthonba a Mikulás, péntek délután páran már találkozhattak vele az Óváros téren. A Kukkantó Egyesület szervezésében a belvárosban köszöntötte a nagyszakállú a gyermekeket, majd hó hiányában egy zenélő autón indult városi körútjára ajándékokkal megrakodva. Mutatjuk az esemény legjobb pillanatait.
Közbiztonság: pályázat társasházi kamerarendszerre és újjáalakult veszprémi polgárőrség
Közbiztonság: pályázat társasházi kamerarendszerre és újjáalakult veszprémi polgárőrség
Több olyan intézkedés is született, illetve körvonalazódik Veszprémben, amelyek a közbiztonság megerősítését hivatottak előremozdítani. Ezekről tartott sajtótájékoztatót pénteken Pálinkás Roland, önkormányzati képviselő, a Közbiztonsági és Bűnmegelőzési Bizottság elnöke.
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke: 36 milliárd forintos kárt is okozhatott a műtrágya kartellezés a magyar gazdáknak
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke: 36 milliárd forintos kárt is okozhatott a műtrágya kartellezés a magyar gazdáknak
Bige László és cégei akár 36 milliárd forinttal is megkárosíthatták a gazdákat az elmúlt hét évben -mondta Győrffy Balázs, a NAK elnöke péntek délután Veszprémben.
Veszprém Magyarországgal együtt előre megy, nem hátra
Veszprém Magyarországgal együtt előre megy, nem hátra
A legfontosabb kormányzati támogatásokról tartott sajtótájékoztatót Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője.
Az Agórában képzik a kis cukrászsegédeket
Az Agórában képzik a kis cukrászsegédeket
Bonbon készítésre gyűltek össze csütörtök délután a Deák és a Báthory iskola kis diákjai a Veszprém Agórában, hogy egy különleges technika órán vegyenek részt: az intézmény Kis cukrász napközi programjának keretében ugyanis a gasztronómia világába nyerhetnek betekintést, miközben a saját édességüket is elkészíthetik.