2022. június 28.
//
Levente, Irén névnap

Gyermekrajzpályázati felhívás

2010. november 13. 5:02

Az illegális hulladéklerakók felszámolásának feladatai támogatására közzétett 2010. évi pályázati felhívásra benyújtott K-36-10-00070H projekt azonosítójú pályázat keretében

A pályázat célja:

2010-ben immár második alkalommal nyert forrást Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata közterületen található elhagyott hulladéklerakók felszámolására a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium által kiírt pályázaton. E pályázat keretein belül került kiírásra e Gyermekrajzpályázati felhívás, melybe szeretnénk minnél nagyobb körbe bevonni a helyi óvodásokat, általános iskolásokat.

A gondatlanságból vagy anyagi érdekekből a nem megfelelő helyen lerakott hulladék mindenkinek nagy károkat okoz. Ki ne találkozott volna egy kirándulás vagy kisebb séta alkalmával az ösvények, erdei utak szélén, házikók vagy garázsok háta mögött felhalmozott autógumik, akkumulátorok, rozsdásodó hűtő- és mosógépek, festékes és egyéb vegyszeres edények ijesztő látványával? Tudjátok-e, hogy sajnos, a tengereken, a sivatagokban, a magashegységekben sem jobb a helyzet? Tudjátok-e, hogy városunkban és környékén miért jelent különlegesen nagy problémát a felelőtlenül elhelyezett szemét?

Veszprém és környéke karsztos vidék. Ezért a szennyezések a talajban lévő repedéseken keresztül gyorsan bemosódnak a mélyben lévő, ivóvíz minőségű talajvízbe. Ezért az illegálisan lerakott szemét az ívóvíz és a talaj elszennyeződésén keresztül mindenki egészségére káros hatással van. Aki azt gondolja, hogy ez a víz úgyis tisztítva kerül a vezetékekbe, az gondoljon a pénztárcájára! A szennyezettebb víz tisztítása többe kerül!

Aki tehát meggondolatlanul helyez el veszélyes anyagokat erdőben, tavakban, patakokban, a saját kertje végében vagy háza, házikója háta mögött, az nemcsak az állatoknak, a Földnek okoz súlyos problémákat, nemcsak más emberek egészségét veszélyezteti, hanem a saját és családja egészsége is veszélyben van. A nem megfelelő szemétlerakók (vagy más néven illegális szemétlerakók) szennyezései falvak, városok, súlyos esetekben földrészek élővilágát veszélyeztetik.

Ezt az évek óta növekvő problémát csak akkor tudjuk megoldani, ha mindenki a saját környezetében próbál rendet tenni.

Nagyon fontos azt megérteni, hogy eredményt csak tudatos összefogással érhetünk el. Mindenkinek, gyermeknek és felnőttnek meg kell érteni a felelőtlen szemetelésből adódó veszély nagyságát.

Ha mindenki a maga környezetében igyekszik rendet tenni, előbb-utóbb eredményt érünk el.

Gondolkodj és cselekedj!

A pályázat témái kategóriák szerint, melyekből tetszés szerint lehet választani:

Óvodások részére:
1. A mosolygó kukásautó
2. Őzike és a törött üveg az erdőben
Alsó tagozatos általános iskolások részére:
1. Szeméten nem terem virág
2. Miért ne szemeteljünk az erdőben?

Felső tagozatos általános iskolások részére:
1. Tisztább környezet, jobb közérzet
2. Mi lesz velünk, ha telehordjuk az erdőket szeméttel?

A pályázók köre: Óvodások és az általános iskolák diákjai 1-8. osztályig

A pályázat benyújtásának feltételei:
1. Minden versenyző egy rajzzal/alkotással pályázhat
2. A megvalósítás tetszőleges, bármilyen technikával (vízfesték, tempera, zsírkréta, színes ceruza, természetes alapanyagok (falevelek, termések) felhasználása, stb.) készülhet maximum A/3-as méretben. Lehetőség szerint újrapapírra készüljenek a pályaművek!
3. A pályamunkák hátoldalán fel kell tüntetni:
- a gyermek nevét
- a kép címét
- az iskola nevét
4. Az alkotásokat a következő címre kell eljuttatni: Veszprém Város Környezet- és Természetvédelméért Közalapítvány (Sebestyén Violetta), 8200 Veszprém, Óváros tér 9.
5. A borítékra kérjük írják rá: „Gyermekrajzpályázat – Elhagyott hulladéklerakók felszámolása”

A pályázat elbírálásánál figyelembe veszik:
• az alkotás ötletének eredetiségét
• az alkalmazott technikai kivitelezés gondosságát

A pályázatok elbírálása:
A pályázatokat a Veszprém Város Környezet- és Természetvédelméért Közalapítvány által felkért zsűri bírálja el, melynek tagjai:
Zsűri elnök: Merencsics Tibor művésztanár
Zsűri tagok: Lovassy László Gimnázium Művészeti Munkaközössége

A díjakat a következő kategóriákba osztjuk ki:
• Óvodások 1-3 díj
• Alsó tagozatos osztály 1-3 díj
• Felső tagozatos osztály 1-3 díj

Eredményhirdetés, díjátadás:
Az eredményhirdetésre ünnepélyes keretek között kerül sor a Városháza Aulájában rendezendő kiállítás alkalmával. A díjátadás pontos időpontjáról a díjazott pályamunkát beküldő gyermekeket postai úton értesítjük.

A pályamunkák beküldési határideje: 2010. november 26.

Egyéb fontos információk:
• A beküldött rajzokat nem áll módunkban visszaadni.
• A szakmai zsűri döntését követően jogorvoslatnak helye nincs.
• Hiánypótlásra nincs lehetőség.
• A beérkezett pályázatok alkotói tudomásul veszik, hogy a rajzokat a Veszprém Város Környezet- és Természetvédelméért Közalapítvány, illetve Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata a továbbiakban szabadon felhasználhatja kiadványaiban, marketing vagy promóció céljából, a pályázó nevének feltüntetésével.

További információ kérhető a pályázattal kapcsolatban:
Sebestyén Violetta vsebestyen@gov.veszprem.hu
06-88/549-349

Várjuk a minél ötletesebb és szebb rajzokat, festményeket, alkotásokat!
Valamennyi induló gyermeknek sok sikert kívánunk!

Veszprém, 2010. szeptember 27.

Veszprém Város Környezet- és Természetvédelméért Közalapítvány tagjai

vehir.hu