Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C

Gerzson, Juliska és Fejesvölgyi Alfréd / Új csöppségek, új kedvencek a veszprémi állatkertben

2008. március 20. 14:56
A tavasz közeledtét az állatok is megérzik. És valljuk be, ilyenkor a legjobb a világra jönni - amikor kintről, a nagy világból cirógató napfény csalogat. Mégsem minden születés örömteli. Gerzson, Juliska és Alfréd, az arisztokrata huszármajom valamiért nem kellettek édes szüleiknek. Gondozóik most anyu-apu szerepbe kényszerültek. A veszprémi állatkertben fenállása óta nem egy apróságot neveltek már fel.
erzson a kis vadmalac Balatonalmádi környékén jött a világra. A nagyfiú valahogy elkeveredhetett a kondától, mert egy családiház kertjében találtak rá. A háznéni azonnal értesítte a veszprémi állakertet, mert egy vadóc csöppség felnevelése komoly szakértelmet igényel. Juliska a mangalica malacka játszópajtásnak került Gerzson mellé. A két kis apróság most olyanok mint két jó testvér, bár néha egymással is megkűzdenek gondozójuk, azaz nevelőapjuk szeretetéért.



Ács Péter a veszprémi Kittenberger Kálmán Növény és Vadaspark egyik gondozója. Azt mondja - komoly figyelmet igényelnek az apróságok, akiket a húsvéti ünnepek alatt  a kiállító teremben berendezett nyuszisimogatóban  láthatott a közönség.  A kicsik már nem cumiznak.  Malactápot kapnak, amit ügyesen, önállóan fogyasztanak el tálkájukból.

Fejesvölgyi Alfédot Marokházi Csabáné Katalin a mellére erősített kenguruban (bébi hordó) hordja, együtt kelnek és fekszenek. Kati lett Alfréd anyukája miután mamája eltaszította magától. Valószínűleg azért, mert még nem érett meg az anyaságra. Első szülés után ha nem is gyakran, de előfordul ez a jelenség a majmoknál.

Nem lehet könnyű állatkerti gondozónak lenni. Péter és Kati is azt mondják nagyon kell vigyázni, hogy ne alakuljon ki szoros kötődésük a nevelt apróságokkal. A természet rendjét mindenek felett tiszteletben kell tartani. ?k az állatokhoz, az állatvilágba tartoznak, s idővel fajtársaikhoz kell szoktatni őket. - Akkor a legnehezebb, amikor néhány hónap után elkerülnek tőlünk gondozottjaink egy másik vadasparkba - mondja Ács Péter. Könnyen meglehet, hogy Gerzson és Juliska is megjárják még az ország állatkertjeit.

Most viszont még igényt tartanak az emberi szeretetre és odafigyelésre, akár csak a kisgyerekek. Juliska még vadóc picit, de Gerzson legszívesebben gondozója ölében alszik; az arisztokrata majomról nem is beszélve: neki kijár még a babaszoba, a plüssmajom, a cumisüveg, no meg a dédelgetés.

Nem csak az újszülöttek adnak okot örömre a veszprémi állatkertben. Rohamosan haladnak előre a fejlesztések. Húsvétra elkészült az új kifutó, ahol a látogatók egy ösvényen az állatok között sétálhatnak. A játszóház tervei és a forrást jelető pályázatok is elkészültek. Török László igazgató bemutatta - hogy is képzelte el ezt a játszóházat, közel a bejárathoz. A hatalmas terrárium közepén fajátékokból egy gigászi mászóka, körben pedig a dzsungelek élővilága: madarak, apró majmok és trópusi növények. A játszóház egy olyan hely lesz, ahol a gyerekek játszva tanulnak majd. Hasonlóra egyelőre nincs példa a hazai vadasparkokban. - mondta Török László.

Füssy Angéla

Füssy Angéla

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.