2020. október 31.
//
Farkas névnap

Anyatej – online

2010. november 25. 5:00
Pannon Egyetem
Különdíjas a Pannon Egyetem csapata az IBM 48 órás programozó-versenyén, melyen anyákat segítő szoftvert fejlesztettek.

Kismamákat segítő online szolgáltatást terveztek az IBM 48 órás programozó-versenyének résztvevői, így hamarosan a világhálón is könnyen egymásra találhatnak az anyatejet kereső és felajánló anyukák. Az IBM és partnerei hetedik alkalommal rendezték meg az egyetemistáknak és főiskolásoknak szóló non-stop versenyt, ezúttal a veszprémi Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Karának közreműködésével. A legjobb alkalmazást az A-Team csapat készítette, fejlesztésüket hamarosan az anyukák is használhatják az anyatejmisszio.hu oldalon.

1. helyezett: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem – A-Team csapat: Hartung István, Sipos István Róbert és Budai Péter

A bajnokságot november 5. és 7. között tartották az egyetem Műszaki Informatikai Karán, húsz csapat részvételével. A verseny szigorú szabályok szerint zajlott: a résztvevők nem hagyhatták el az egyetem épületét, és semmilyen módon nem léphettek kapcsolatba a külvilággal.

A verseny újdonsága volt, hogy a versenyzők valós, hétköznapi problémára kerestek megoldást. A szervezők nonprofit intézményeket kérdeztek meg, milyen informatikai nehézségekkel küzdenek, hogyan segíthetnének rajtuk a bajnokságra jelentkező fiatal programozók. A választás a Családvár Alapítványra esett, amely kismamák számára működtet anyatej-közvetítő szolgálatot. A versenyzők olyan alkalmazást fejlesztettek, amellyel az anyatejet keresők és kínálók könnyebben egymásra találhatnak.

A verseny eredményét november 23-án hirdették ki Budapesten, a SilverKart gokartpályán. A legjobb programozásért járó díjat a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi egyetem A-Team Csapata nyerte. A zsűri nem fejlesztési ötleteket, hanem szinte azonnal bevethető, valódi használatra kész alkalmazásokat várt. Az első helyezett pályamű nem csak ennek az elvárásnak felelt meg, de egyszerű kezelhetőségével és felhasználóbarát felületével is lenyűgözte a zsűrit.

„Annak idején, amikor egymagam belevágtam ebbe a kezdeményezésbe, nem gondoltam, hogy egyszer majd hatvan lelkes diák két napon át dolgozik az anyatej-közvetítés rendszerének tökéletesítésén” – fogalmazott meghatottan Szini Emese, az Eszter-lánc Anyatejmisszió alapítója. „Nagyon hálásak vagyunk az IBM-nek, a szervezőknek és a diákoknak is. Izgatottan várjuk, hogyan működik majd a program a valóságban, és hogyan fogadják majd az édesanyák” – tette hozzá Csomóné Lindmayer Katalin, az Anyatejmissziót támogató Család-Vár Alapítvány képviselője.
A 48 órás programozó bajnokság díjazottjai:

1. helyezett: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem – A-Team csapat: Hartung István, Sipos István Róbert és Budai Péter
2. helyezett: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem – Javatar csapat:
Zsinkó Balázs, Kelbert János Máté és Héjj Gergő
3. helyezett: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem – Bakter csapat:
Tönköl Viktor, Slezák Balázs és Gaál Norbert,

1. különdíjat nyerte: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem – Sataba csapat: Tamás Károly, Sallai Tamás, Bankó Tibor.
2. különdíjat nyerte: Pannon Egyetem – A Három Füge csapat: Lájer Balázs, Tar Péter és Varjas Tibor
3. különdíjat nyerte: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem – Stack Trace csapat: Tóth Zoltán, Bán József, Misnyovszki András

vehir.hu

További cikkek

Együttműködési megállapodás született a Pannon Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem között
Együttműködési megállapodás született a Pannon Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem között
A Lovassy a legjobb vidéki gimnázium a HVG szerint
A Lovassy a legjobb vidéki gimnázium a HVG szerint
A HVG új kiadványában, mely az ország 100 legjobb gimnáziumát mutatja be, a Lovassy László Gimnázium vezeti a vidéki intézmények rangsorát.
'Középpontban az atommag!': komplex tehetséggondozó program a Lovassyban
'Középpontban az atommag!': komplex tehetséggondozó program a Lovassyban
Pénteken kezdődnek az őszi érettségi vizsgák
Pénteken kezdődnek az őszi érettségi vizsgák
Pénteken a nemzetiségi nyelv és irodalom írásbelikkel kezdődik a 2020/2021-es tanév őszi érettségi időszaka, a vizsgákat az erre kijelölt középiskolák és a kormányhivatalok a tavasszal már bevált járványügyi óvintézkedések szigorú betartásával szervezik - közölte az Oktatási Hivatal az MTI-vel.
Összhangban az iparral, ismét komolyabb fejlesztés történt a szakképzésben
Összhangban az iparral, ismét komolyabb fejlesztés történt a szakképzésben
Közel 30 millió forintból fejlesztette az eszközparkot a Veszprémi Szakképzési Centrum a balatonfűzfői Öveges József Technikum és Kollégium tagiskolájában. A centrum és az iskola vezetői céljuknak a XXI. századi oktatás megteremtését és megerősítését fogalmazták meg.