2021. március 9.
//
Franciska névnap

Anyatej – online

2010. november 25. 5:00
Pannon Egyetem
Különdíjas a Pannon Egyetem csapata az IBM 48 órás programozó-versenyén, melyen anyákat segítő szoftvert fejlesztettek.

Kismamákat segítő online szolgáltatást terveztek az IBM 48 órás programozó-versenyének résztvevői, így hamarosan a világhálón is könnyen egymásra találhatnak az anyatejet kereső és felajánló anyukák. Az IBM és partnerei hetedik alkalommal rendezték meg az egyetemistáknak és főiskolásoknak szóló non-stop versenyt, ezúttal a veszprémi Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Karának közreműködésével. A legjobb alkalmazást az A-Team csapat készítette, fejlesztésüket hamarosan az anyukák is használhatják az anyatejmisszio.hu oldalon.

1. helyezett: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem – A-Team csapat: Hartung István, Sipos István Róbert és Budai Péter

A bajnokságot november 5. és 7. között tartották az egyetem Műszaki Informatikai Karán, húsz csapat részvételével. A verseny szigorú szabályok szerint zajlott: a résztvevők nem hagyhatták el az egyetem épületét, és semmilyen módon nem léphettek kapcsolatba a külvilággal.

A verseny újdonsága volt, hogy a versenyzők valós, hétköznapi problémára kerestek megoldást. A szervezők nonprofit intézményeket kérdeztek meg, milyen informatikai nehézségekkel küzdenek, hogyan segíthetnének rajtuk a bajnokságra jelentkező fiatal programozók. A választás a Családvár Alapítványra esett, amely kismamák számára működtet anyatej-közvetítő szolgálatot. A versenyzők olyan alkalmazást fejlesztettek, amellyel az anyatejet keresők és kínálók könnyebben egymásra találhatnak.

A verseny eredményét november 23-án hirdették ki Budapesten, a SilverKart gokartpályán. A legjobb programozásért járó díjat a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi egyetem A-Team Csapata nyerte. A zsűri nem fejlesztési ötleteket, hanem szinte azonnal bevethető, valódi használatra kész alkalmazásokat várt. Az első helyezett pályamű nem csak ennek az elvárásnak felelt meg, de egyszerű kezelhetőségével és felhasználóbarát felületével is lenyűgözte a zsűrit.

„Annak idején, amikor egymagam belevágtam ebbe a kezdeményezésbe, nem gondoltam, hogy egyszer majd hatvan lelkes diák két napon át dolgozik az anyatej-közvetítés rendszerének tökéletesítésén” – fogalmazott meghatottan Szini Emese, az Eszter-lánc Anyatejmisszió alapítója. „Nagyon hálásak vagyunk az IBM-nek, a szervezőknek és a diákoknak is. Izgatottan várjuk, hogyan működik majd a program a valóságban, és hogyan fogadják majd az édesanyák” – tette hozzá Csomóné Lindmayer Katalin, az Anyatejmissziót támogató Család-Vár Alapítvány képviselője.
A 48 órás programozó bajnokság díjazottjai:

1. helyezett: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem – A-Team csapat: Hartung István, Sipos István Róbert és Budai Péter
2. helyezett: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem – Javatar csapat:
Zsinkó Balázs, Kelbert János Máté és Héjj Gergő
3. helyezett: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem – Bakter csapat:
Tönköl Viktor, Slezák Balázs és Gaál Norbert,

1. különdíjat nyerte: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem – Sataba csapat: Tamás Károly, Sallai Tamás, Bankó Tibor.
2. különdíjat nyerte: Pannon Egyetem – A Három Füge csapat: Lájer Balázs, Tar Péter és Varjas Tibor
3. különdíjat nyerte: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem – Stack Trace csapat: Tóth Zoltán, Bán József, Misnyovszki András

vehir.hu

További cikkek

Most először indult képzés távoktatási tagozaton a Pannon Egyetemen
Most először indult képzés távoktatási tagozaton a Pannon Egyetemen
A Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kar most februárban induló szemeszterében már távoktatási formában is elkezdhettek képzést a hallgatók.
Tornateremmel bővül a bakonynánai iskola
Tornateremmel bővül a bakonynánai iskola
245 millió forintos kormányzati támogatásból épül új tornaterem Bakonynánán. A hírt pénteken jelentették be.
2023-tól megújulnak az érettségi általános vizsgakövetelményei
2023-tól megújulnak az érettségi általános vizsgakövetelményei
Megújulnak az érettségi általános vizsgakövetelményei 2023-tól: még nagyobb szerepe lehet a vizsgákon a tanulói kreativitásnak, problémamegoldó készségnek - tájékoztatott az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kedden
Várja leendő diákjai jelentkezését a Snétberger Központ
Várja leendő diákjai jelentkezését a Snétberger Központ
Elindult a jelentkezés a Snétberger Zenei Tehetség Központ 11. évfolyamára. Az idén jubileumát ünneplő Snétberger Program keretén belül hatvan hátrányos helyzetű, elsősorban roma származású fiatal kezdheti meg tanulmányait júniusban a Nemzeti Tehetség Központ felsőörsi központjában. A járványhelyzetre való tekintettel idén online formában várják a bemutatkozó videókat a www.meghallgatunk.hu oldalon 2021. április 30-ig.
Jelentősen nőtt a mesterképzésre jelentkezők száma a Pannon Egyetemen
Jelentősen nőtt a mesterképzésre jelentkezők száma a Pannon Egyetemen
A 2021. évi keresztféléves felvételi adatok alapján látható, hogy nő az érdeklődés a mesterképzések iránt a Pannon Egyetemen.