Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Lakossági tájékoztató

2010. december 22. 14:08

A városok levegőjének szennyezőanyag-tartalmát sok tényező befolyásolja, például a közlekedés és a lakossági célú fűtés intenzitása.

 

Ilyenkor, ősszel, a fűtési szezon beindulásakor értelemszerűen nagymértékben megnő a településeken a szennyezőanyag kibocsátás.

Ugyanakkor, a levegő minőségét a kibocsátott szennyezésen túl az időjárás, a légmozgás és még számos egyéb körülmény befolyásolhatja, és ezek összejátszása kedvezőtlen hatást fejthet ki. Ennek tudatában városunk vezetése fokozott figyelmet fordít a levegőszennyezés mértékére, amelynek megfelelően alacsony értéken tartása hozzájárulhat egészségünk és jó közérzetünk megőrzéséhez.
Egy 2008. októberétől érvényes jogszabály módosítás folytán a levegő szennyezettség és a tájékoztatási kötelezettség tekintetében, a szálló por koncentrációját illetően önállóan meghatározott küszöbértéket kell figyelembe venni.

A szabályozások által előírtaknak és a városunk lakossága iránt érzett felelősségének megfelelően önkormányzatunk kiemelt feladatának tekinti a lehető legpontosabb és legszélesebb körű tájékoztatást.

A napokban, az előrejelzések szerint várható csapadékmentes és csendes, jelentősebb légmozgás nélküli időjárás miatt a különböző forrásokból kibocsátott szennyező anyagok várhatóan nem lesznek képesek sem a levegőből kimosódni sem a légkör magasabb rétegeibe emelkedni, ezért a légszennyezettség mértékét fokozottan figyelemmel kísérjük.
Mindemellett, kérem a lakosságot, hogy nemcsak az elkövetkező időszakban, de mindenkor, mindenki, lehetőségéhez mérten járuljon hozzá, hogy városunk levegőjét minél tisztább állapotban őrizhessük meg.

A fentiek, valamint a légszennyezettségi határértékekről, a helyhez kötött légszennyező pontforrások kibocsátási határértékeiről szóló 14/2001. (V.9.) KöM-EüM-FVM egy. rendelet módosításáról szóló 25/2008. (X.17.) KvVM-EüM-FVM együttes rendelet alapján az alábbiakról tájékoztatom a Tisztelt Lakosságot:

A Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség tájékoztatása szerint a Veszprém, Kádár u. és a Csermák lépcső sarkán üzemelő automata monitorállomás mérési adatai szerint 2010. december 20-21-én a PM10 szállópor 24 órás átlagkoncentrációja a 14/2001. (V.9) KöM-EüM-FVM együttes rendelet 3 sz. mellékletében megállapított 75 mikrogramm/m3 tájékoztatási és 100 mikrogramm/m3 riasztási küszöbértéket meghaladta
A mért koncentráció értékek az alábbiak voltak:

Nap                                Koncentráció mikrogramm/m3
2010.12.20.              120,0                                                               Riasztási küszöbérték túllépés
2010.12.21.              92,5                                                                   Tájékoztatási küszöbérték túllépés


A meteorológiai előrejelzések figyelembe vételével a következő napokon is lehet számítani a PM10 küszöbérték átlépésre.

A szállópor egészségügyi hatásai a következők:

A por részecskék ingerlik, esetleg sértik a szem kötőhártyáját, a felsőlégutak nyálkahártyáját. A 10 mikrométernél kisebb porrészecskék lejutnak a tüdőhólyagokba, a tüdőelváltozást befolyásolja a belélegzett por mennyisége, fizikai tulajdonságai és kémiai összetétele. A por belélegzése a légzőszervi betegek állapotát súlyosbítja, csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben. A porrészecskék felületükön toxikus anyagokat, valamint baktériumokat, vírusokat köthetnek meg és elősegítik bejutásukat a szervezetbe.

Veszélyeztetettek a légúti betegségben szenvedők, az idősek és a gyermekek.

Elsősorban a veszélyeztetett népességcsoportokba tartozók kerüljék a jelentős gépjárműforgalom által érintett tereket, útszakaszokat, kerüljék a szellőztetést, a szabadban való tartózkodást.

Javasolt a lakosság számára, hogy kerüljék a személygépjárművek (főként dizel üzeműek) használatát, utazzanak tömegközlekedési eszközökkel.

Környezetük pormentesítésével, locsolással elősegíthető a por további légtérbe kerülésének megakadályozása.

A levegőminőségi adatokról további tájékoztatás található a www.kvvm.hu/olm internetes honlapon.

 

Porga Gyula
polgármester

 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.