Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Nyílt pályázat a felsőörsi táborra / Akár művészeti szakkollégium is lehet a lepusztult komplexumból

2008. április 8. 18:05
Nyílt pályázatot ír ki a felsőörsi uttörőtábor bérleti jogára az önkormányzat. Erről a képviselőtestület rendkívüli közgyűlésen döntött kedden. Korábban egy veszprémi vállalkozó azzal kereste meg az önkormányzatot, hogy hosszú távra bérbe venné a létesítményt és ott hátrányoshelyzetű fiataloknak egy művészeti szakkollégiumot hozna létre. A fejlesztési célokra több száz millió forint nyerhető el a norvég alapból. Az önkormányzat legutóbbi ülésén döntött úgy, hogy kiír egy pályázatot a tábor hasznosítsára, ennek részleteiről ma szavaztak a képviselők.
Bár az említett vállakozó már kidolgozott egy anyagot a norvég pályázatra, melyet a 150 legjobb elképzelés közé választottak, a képviselőtestület határozata alapján a hosszútávú bérletről szóló pályázat nyílt, azon bárki versenybe szállhat. Az mindenképp közérdek, hogy megtörténjenek a fejlesztések a komplexumban, mert az jelenlegi állapotában használhatatlan. Ez volt minden érintett bizottság álláspontja. A részletekről kisebb vita után döntöttek. A bérlet első körben 15 évre szól, a bérleti díj pedig havi 200.000 forint, mely a mindenkori infláció mértékével változik. A 15 év lejártával az akkor már felújított létesítményt az új építményekkel együtt teljes értékének 40 százalékáért vásárolhatja meg az önkormányzat, vagy közös megegyezés alapján a bérleti jogviszony további 10 évvel meghosszabítható. Ez esetben a 25 év után a teljes intézény, az új épületekkel együtt  automatikusan az önkormányzat tulajdonába kerül.

A döntéshozók arra is gondoltak, hogy miként szolgálhatja majd az új intézmény a veszprémi gyerekek érdekeit. Két időintervallumot jelöltek meg, kétszer 6 hetet, amikor a az önkormányzat szervezésében az idő alatt a veszprémi gyerekek használhatják majd a tábort. Továbbá minden programra négy főt delegálhat is az önkormányzat. Ezzel a kiegészítéssel kapcsolatban Katanics Sándor a szocialista frakcióból megjegyezte, hogy még át kellene gondolni azt a döntési mechanizmust, hogy mi alapján választják majd ki alkalmanként a négy delegáltat, illetve hogy ők ingyenesen vagy önköltségesen vehetnek e majd részt a programokon, s ha önköltségesen, akkor azt az összeget miből biztosítja majd az önkormányzat. Bense László Erik az MDF képviselője közölte, hogy az ügyben összehívták a Demokrata Fórum elnökségét, ahol felmerült többek közt, hogy miért nem gondolkozik az önkormányzat az ingatlan értékesítésén. Ezt a kérdést a képviselők és a bizottságok egyhangúan elutasították. Nem szabad az önkormányzatnak lemondani a tulajdonjogáról, hiszen hosszú távon ez a létesítmény több száz millió forintot ér majd - mondták Baumgartner Lajos a gazdasági és Némedi Lajos, az oktatási és ifjúsági bizottság elnökei. A bizottságok által elkészített anyagot egy tartózkodás mellett fogadta el a közgyűlés. A pályázat leadási határideje április 21-e. A felújított intézménynek 2010 május elsejével kell megkezdenie működését.
Füssy Angéla

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.