Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 25. Kristóf, Jakab
Veszprém
22°C
2024. július 25. Kristóf, Jakab
Veszprém
22°C

Az idei lesz az eddigi legnívósabb Utcazene Fesztivál

2008. június 17. 12:18
Július 15-től startol idén az ország legnagyobb szabadtéri, ingyenes zenei fesztiválja, a veszprémi Utcazene Fesztivál. 5 napon át nem csak a hazai, hanem Olaszországtól Spanyolországon át Amerikáig a világ kiemelkedő zenekarai adnak majd koncertet. A meghívott vendégeken túl a zsűri közel 100 jelentkező közül választotta ki az utcazenészeket. Köztük is egyre több a külföldi, de természetesen azok a veszprémi bandák is játszanak, akik szinte már állandó résztvevői a fesztiválnak.
Az idei, vagyis a kilencedik, lesz az eddigi legnívósabb Utcazene Fesztivál, - mondta Muraközy Péter, alias Murak főszervező, a fesztivál megálmodója. Az összköltségvetés 33 millió forint, ebből 18 a zenekarok tiszteletdíja. Az Utcazene Fesztivál nem véletlenül számít kiemelt rendezvénynek még az önkormányzat szemében is. A rendezvény a Művészetek Palotája vagy a Millenáris Park által képviselt színvonalat követi. Idén olyan nagyágyúkat hoznak le a szervezők Veszprémbe, mint a Mau Mau, a Caravan Palace, Big Daddy Wilson, Ripoff Raskolnikov és Rozsonyi Péter például külön erre az alkalommal álltak össze, a trio az idei fesztiválon különleges produkcióval mutatkozik be. A hazai sztárok sem maradhatnak el, Szalóki Ági Karády estjét hozza el, Für Anikó pedig a Nőstényálom című produkciójával lép fel. Az idei évben külön hangsúlyt fektetnek a bluesra, a bluesé az első nap lesz a fesztiválon.


A húsz utcazenész csapat fellépti díjat ugyan nem kap, de a versengésben ők is részt vesznek. 1millió forint összdíjazásban is részesülhet az a szólista vagy zenekar, akit a fesztivál végeztével a zsűri, illetve a közönség Veszprém utcáinak legjobb muzsikusának választ meg. 500 000 Ft sorsáról a háromtagú szakmai zsűri dönt, 500 000 Ft-ot pedig a fesztivál közönsége ítél oda az általuk legjobbnak ítéltnek. Murak a Vehírnek elmondta, hogy nehéz helyzetben volt idén a zsűri, amikor a közel száz jelentkező közül ki kellett választani azt a húszat, akik részt vehetnek az idei fesztiválon. A fő szempont, vagy kritérium az volt, hogy szabad térben akusztikusan meg tudjanak szólalni a bandák, összességében színes legyen a felhozatal. Nagyon sok szóló gitáros jelentkezett, közülük például sokan ezért nem fértek be a keretek közé. A helyi zenekaroknak idén is helyet adnak, de túlnyomó többségben a külföldieké lesz a színpad, ennek oka, hogy a hazai sztárokkal számtalan alkalommal találkozhatunk itt Veszprémben is. Az Utcazene Fesztivál azt akarja nyújtani, amit olyan könnyen nem kaphat meg a közönség, - mondta Muraközy Péter.

Porga Gyula alpolgármester hangsúlyozta, hogy az önkormányzat is kiemelten kezeli ezt a rendezvényt, ezért került be azok közé, amelyekkel tavaly decemberben 3 éves szerződést kötöttek. Ez a fajta támogatás előfinanszírozási formában 8,3 millió forintot jelent a szervezőknek. Az önkormányzat ezen túl azt is vállalta, hogy a koncertek után saját költségére takaríttatja az utcákat.

 

Füssy Angéla
további cikkek
Csak Zene: különleges kiállítás nyílt a művészetek kereszteződéséből a KUNSZT!-ban Csak Zene: különleges kiállítás nyílt a művészetek kereszteződéséből a KUNSZT!-ban A Danubia Zenekar, a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) és a KUNSZT! közös szervezésében rendhagyó kiállítás nyílt július 24-én, amely augusztus 24-ig tekinthető meg a Kunszt! kávézóban. A "Csak Zene" című tárlat egy hármas együttműködés eredménye, amely az előadó-művészet, a vizuális művészet és a design világát ötvözi. tegnap 20:54 Indul a Kőfeszt – a nyugalom fesztiválja, a Pannon Egyetem támogatásával Indul a Kőfeszt – a nyugalom fesztiválja, a Pannon Egyetem támogatásával Immár a hatodik alkalommal rendezik meg a Kőfesztivált, július 31-től augusztus 4-ig. Összesen 120 programmal várják az érdeklődőket, 6 településen, és 12 helyszínen. 2024. július 23. 14:59 Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten VeszprémFest Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten Nem egyedi eset egy koncerten vagy sportmérkőzésen az, amikor a közönségből egy jól látható táblára felírt üzenet célba ér, így pedig valaki boldog tulajdonosa lehet egy meznek, kedvence dobverőjének és még sorolhatnánk az így új gazdára lelt relikviákat. Az idei VeszprémFesten a Milky Chance koncertjén viszont egy fiatalember egészen más üzenetet fogalmazott meg a tábláján, ami aztán célba is ért, örökre szóló élményt adva neki. 2024. július 22. 14:30 Ilyen jól még nem szólt az Africa Veszprémben VeszprémFest Ilyen jól még nem szólt az Africa Veszprémben De nem csak az Africa. A VeszprémFest szombati zárónapjára Kaliforniából érkezett a Toto, és bár a zenekar tagjai közül többen már a hatvanas éveiket tapossák, kétórás fellépésüket úgy tolták végig az eső miatt az arénába költöztetett koncerten, hogy esélyt sem adtak adnak annak a kritikának, hogy csupán egy kelet-európai haknira jöttek Veszprémbe. 2024. július 21. 14:34

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.