Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A minőségi oktatás szolgálatában

2011. február 4. 4:00
A Pannon Egyetem Minőségirányítási Irodájának szervezésében tízedik alkalommal került megrendezésre a Pannon Egyetem Napja rendezvény.

A Pannon Egyetem 2001 óta a minőségirányítás folyamatosan változó igényeire válaszolva évente egy napos rendezvényt szervez, melyre többek között társintézmények, állami szervezetek vendégelőadóit is felkéri. Az idei, tízedik rendezvény délelőttjén plenáris ülés, délután pedig az öt kar szervezésében kari rendezvények formájában tájékozódhattak a résztvevők az aktuális helyzetről.


dr. Rédey Ákos

A felsőoktatási intézményekben az oktatás és a finanszírozás átalakításával kapcsolatos feladatok minőségi színvonalon történő megvalósításának egyik részét képezi az európai felsőoktatási intézményekben elvárt minőségirányítási rendszer működtetése. A Pannon Egyetem 2010-es eredményeiről sajtótájékoztató keretében február 3-án dr. Rédey Ákos rektor számolt be.

Dr. Rédey Ákos elmondta, hogy a Pannon Egyetem az elmúlt évek során komoly sikereket könyvelhetett el a minőségi oktatásért tett erőfeszítéseinek eredményeként. A folyamatos, stratégiai jellegű alap- és alkalmazott kutatói tevékenységének, a jelentős hazai és nemzetközi kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenységének, a kiemelt szintű tehetséggondozásának, valamint a kiemelkedő teljesítményt nyújtó doktori képzésének elismeréseként az egyetem tavaly elnyerte a „Kiváló Egyetem” miniszteri címet. Az intézmény 2010 júliusában pedig az MSZ EN ISO 9001:2009 nemzetközi szabvány követelményeinek megfelelő minőségirányítási rendszert alakított ki a veszprémi és keszthelyi kampuszokon.

– Ezen a napon szeretnénk áttekinteni az elmúlt időszak eredményeit – tette hozzá a rektor. – Az Európai Unió és a magyar állam által társfinanszírozott pályázati lehetőségekből a Pannon Egyetem eddig közel 12 milliárd forint összegű támogatásra pályázott eredményesen, melyből közel 8 milliárd közvetlenül az egyetemen hasznosul. Komoly figyelmet fordítunk a régió gazdasági szereplőinek igényeire, hiszen az egyetem jövőjét, gazdasági stabilitását nagyban meghatározzák a gazdasági szereplőkkel, a régió ipari vállalataival, illetve a közszférával kialakított együttműködések. Elkészült a MOL Ásványolaj- és Széntechnológiai Intézeti Tanszék felújítása, Keszthelyen energetikai korszerűsítésre került sor, illetve az IBM kutatóközpontot részesített.

Az intézmény nemzetköziesedése a Pannon Egyetem számára a 2010. év sikeresen zárult. A 35 élő nemzetközi és a 130 Erasmus bilaterális együttműködési megállapodás jó alapot biztosít a mobilitásban résztvevő oktatók és hallgatók számának növelése érdekében. Az intézménynek jelenleg 23 ország 130 intézményével van élő, jól működő kapcsolata.

A 2009/2010-es tanévben intézményi szinten 39-en szereztek doktori oklevelet, 5 egyetemi oktató részére ítéltek habil doktori címet, az MTA doktori címet 3 fő vehette át, akadémikus kinevezésben 2 fő részesült. Köztársasági ösztöndíjat 35 hallgatónak ítélték oda.

– A nagyságát tekintve 12. helyen van a Pannon Egyetem, minőségét tekintve előrébb áll. Minden képzési forma megtalálható nálunk, kivéve a művészeti, jogi és orvosi képzések. Más intézményekkel is szakmai kapcsolatot tartunk fenn. Széles körben be kell integrálódnunk a gazdaságba. Azok a diszciplinák, melyek nem tudnak pályázati pénzekhez jutni, azok is színvonalasan működjenek – számolt be róla dr. Kristóf János rektorhelyettes.


dr. Mihalovics Árpád

– A középkor óta foglalkoztak a minőséggel és mennyiséggel. A minőség vonzza a mennyiséget. Célunk, hogy minél több jó hallgatót vonzunk ide. Az én dolgom a külkapcsolatok. Kívánnivalót hagy maga után a diákok nyelvtudása. Január 19-én rendeztek egy konferenciát, ahol engedélyt kaptunk, hogy a három világnyelven reklámozzuk képzéseinket – számolt be róla dr. Mihalovics Árpád rektorhelyettes.

Dr. Husvéth Ferenc rektorhelyettes elmondta: az egyetem jó úton halad, a kutatóegyetem kell megcélozni. Mióta a Pannon Egyetem doktori címet adhat ki, azon dolgozunk, hogy a gazdasági szféra is minél jobban elismerje ezt a tudományos fokozatot – mondta.

A sajtótájékoztatót követő plenáris ülésen a Pannon Egyetem előadói, egyetemi társintézmények és állami szervezetek vendégelőadói beszéltek a minőségirányításhoz kapcsolódó változásokról és elért eredményekről.

Janni Anikó
további cikkek
Összhangban a győzelemért: négykezes zongoraverseny zajlik a Csermákban Összhangban a győzelemért: négykezes zongoraverseny zajlik a Csermákban Veszprémben rendezik meg a hétvégén a 13. Országos Zongora Négykezes és Kétzongorás Verseny döntőjét. 2024. április 20. 14:15 Élsportolók két lábon VEDAC Élsportolók két lábon A Társadalmi Innovációs Nemzeti Laboratóriumban valósul meg egy veszprémi kísérleti fejlesztés, az élsportolók sikeres továbbtanulásának elősegítése érdekében. 2024. április 1. 19:55 'Ma felszínesebbek az emberi kötelékek, nagyobb szükség van pszichológusokra' 'Ma felszínesebbek az emberi kötelékek, nagyobb szükség van pszichológusokra' Hatalmas az érdeklődés a Pannon Egyetem Humántudományi Kar szakjai iránt, olyannyira, hogy az ősztől induló pszichológia alapképzést több mint százan jelölték meg első helyen. Ennél is népszerűbb az óvodapedagógia alapképzés, s mindemellett nemrég a terület- és városfejlesztés mesterszakot is sikerült engedélyeztetni az Oktatási Hivatallal. Navracsics Judit, a HTK dékánja úgy fogalmazott: örül a váratlan sikernek, ami azért annyira mégsem váratlan, hiszen évekig dolgoztak azon, hogy a fiatalok ilyen széles spektrumú képzéskínálatból választhassanak. 2024. március 23. 21:21 Méltó ünnepély a Báthory Iskola 45. évfordulója alkalmából Méltó ünnepély a Báthory Iskola 45. évfordulója alkalmából Csütörtök este az Agóra színháztermében ünnepelték a Báthory István Általános Iskola negyvenötödik születésnapját, ahol az intézmény korábbi igazgatói, tanárai, diákjai is részt vettek. 2024. március 22. 14:01

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.