Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Privatizáció vagy mégsem?

2008. március 18. 20:44
Kórházprivatizációból köszönjük, nem kérünk! - ezt mondták a választásra jogosultak még évekkel ezelőtt az ügyben tartott népszavazáson. Azóta még egy népszavazáson túl vagyunk. Március 9-én közel 3 millióan azt mondták, ne kelljen a tb-járulékon túl még vizitdíjat és kórházi napidíjat is fizetni. Mi oldhatja meg íly módon a kórházak, egészségügyi intézmények finanszírozási problémáit? A Veszprém Megyei Kórház példát mutatott az országnak. Lehet privatizálni úgy is, hogy a magántőkét kiszorítjuk az egészségügyből - így a privatizáció mégsem egészen az.

A Csolnoky Ferenc Veszprém Megyei Kórház április elseje óta önálló gazdasági társaságként, nonprofit, kiemelten közhasznú zrt.-ként működik. Tulajdonosa száz százalékban az eddigi fenntartó, vagyis a megyei önkormányzat. Még lehetnek jogi buktatók, de az előnyök a szakma szerint vitathatatlanok. Kisebb bürokrácia, gyorsabb ügyintézés, nagyobb önállóság.

 

Nehezen alkalmazkodik a közszféra a gazdasági szférához, ami minden döntést megnehezített, akár az eszközbeszerzéseket, vagy a strukturálsi átalakításokat. Minden esetben a megyei önkormányzat hozhatott csak döntést. Ezekhez a döntésekhez egyeztetni kellett a megfelelő hivatallal, a hivatal szakembereivel, előterjesztést kellett készíteni, ami aztán a közgyűlés elnökéhez került. Mindez lassította, bonyolította a folymatokat - véli dr. Rácz Jenő, a Veszprém Megyei Kórház főigazgatója. Vannak esetek, amikor napok alatt kellene többmilliós, olykor több százmilliós döntéseket hozni, például egy fejlesztési pályázat esetében. Ilyenkor az van versenyelőnyben, aki gyorsabban reagál. Az önálló gazdasági társaságként működő intézmény esetében egy flexibilisebb döntési mechanizmus alakul ki.

Miden olyan kérdésben, mint az alapítás, vagy bármilyen átalakítás, továbbra is szükséges majd az önkormányzat döntése, hozzájárulása, hiszen a Veszprém Megyei Kórház esetében ő marad elidegeníthetetlenül a tulajdonos és legfőbb döntnök.

Akkor mégis mik a konkrét jogkörök, amelyeket mostantól a kórház, vagyis a részvénytársaság önálóan gyakorol? Nézzük sorban: Eddig a kórház, ha szükségét is látta, nem vehetett fel hitelt, nem dönthetett hitelfelvétel mellett. Egy konkrét példa: amikor a sümegi kórház csatlakozott a megyei intézményhez, és 260 millió forintos adóságot hozott magával, akkor ennek egy részét azonnal rendezni kellett. Csak a megyei önkormányzaton keresztül vehettek fel hitelt, hiszen saját forrásuk erre nem volt. Hitel esetében minél inkább húzódik egy folyamat, annál tovább ketyegnek a kamatok. Az időmegtakarítás ez estben pénzmegtakarítást jelent. Április elseje óta a megyei kórház fejlesztési kérdésekben a saját kockázatára külső engedély nélkül azonnal vehet fel kölcsönt.


A hitelfelvétel lehetősége talán akkor a legfontosabb, amikor be kell szereznünk egy eszközt, amire akkor épp nincs fedezetünk, de a kedvező vásárlási feltételekkel nem várnak, akkor bizony napok számítanak, hogy a hitelfelvételünket nem lassítja a bürokratikus döntési folyamat - mondta Rácz Jenő főigazgató.

Szintén előny, hogy az intézmény most már önállóan nyújthat be pályázatokat. A sürgősségi ellátásra beadott pályázatot már önállóan a részvénytársaság jegyzi. Az önrészt, mint tulajdonos ezután is a megyei önkormányzat adja, viszont gyorsabb és precízebb a pályázat előkészítési folyamata és benyújtása, mintha több hivatalon, bizottságon és közgyűlési döntésen kellene keresztülfuttatni.

A dolgozók - igaz, már nem közalkalmazottak - számára egy kollektív szerződésben biztosították a közalkalmazotti juttatásokat, jogosítványokat, így ők sem veszítettek az átalakítással. Rácz Jenő szerint az elmúlt hónapok legkeményebb munkája volt a kollektív szerződések elkészítése. Olyan megegyezésnek kellett születnie minden egyes dolgozóval, mely kölcsönösen előnyös munkáltató és munkavállaló részére. A részvénytársasággá alakulással első az országban a Csolnoky Ferenc Veszprém Megyei Kórház. Nem változhat meg minden egycsapásra, de bizakodásra ad okot, hogy mig az ország sok intézménye csődközeli helyzetbe került, forráshiányát képtelen lefaragni, addig a Veszprém megyei intézmény fejlődik és példát mutat. Két évvel ezelőtt a teljesítmény volumenkorlátjának a kitöltése is gondot jelentett, mára egyre több a többletfeladat. Már nem hátul kullogunk, hanem élen járva mutatunk példát más intézményeknek, hogyan kell gazdaságilag stabilizálni egy kórházat, s miként lehet többletforrás nélkül is javítani a betegellátás színvonalát.

Füssy Angéla

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Füssy Angéla
további cikkek
Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. ma 14:11 Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson gazdaság Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson Uniós forrás és állami támogatás nélkül, kizárólag saját erőből építette fel Csatári László nemesvámosi vállalkozó cégcsoportjának legújabb üzemcsarnokát és gyártósorát, ahol olyan víz-, gáz-, csatorna-, és elektromos vezetékeket gyártanak, amit egész Európában forgalmaznak majd. A beruházás egy igazi polgári vállalkozói mentalitást tükröz, aminek a helyi gazdasági környezet is kedvez, hangzott el a csütörtöki átadóünnepségen. ma 14:04 Lakótelepen élni jó, ezt már zászló is hirdeti Lakótelepen élni jó, ezt már zászló is hirdeti Csütörtökön ünnepélyes körülmények között felavatták a Jutasi lakótelep hivatalos zászlóját. ma 18:01 Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként közgyűlés Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként Beszámolt a rendőrkapitány, ötvenezres támogatást biztosít az önkormányzat az újszülötteknek – ülésezett a képviselő-testület csütörtökön. tegnap 15:06

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.