2019. szeptember 17., kedd
Zsófia névnap

Csak optimistán - Vidékfejlesztés nagyléptékben

Helyben kell elkészíteni a vidékfejlesztési stratégiákat. Egy-egy elfogadott program akár 2 és fél milliárd forintos támogatást is kaphat - mondta Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára a Veszprém melletti Királyszentistvánon. A kormány küldöttje, valamint Pál Béla a Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke és Katanics Sándor országgyűlési képviselő széles körű tájékoztatón mutatták be Veszprém 6-os illetve 7-es számú választókerülketek polgármestereinek az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programot és a LEADER programok kínálta lehetőségeket.

A tét nem kevés, hiszen az ÚJ Magyarország Vidékfejlesztési Program III. és IV. Intézkedéscsoportja, a vidéki térségek fejlesztéséhez 262 milliárd forinttal járul hozzá, 2013-ig. Pál Béla hangsúlyozta – a LEADER Program a regisztrációs időszak végéig, 2007. október 10-ig, több mint 100 helyi közösség regisztrált, nyújtotta be előzetes kérelmét az Irányító Hatóság felé. A helyi közösségek összességében több mint 12.000 tagot foglalnak magukba, amelyek közül 2930 helyi önkörmányzat. Az egyes területek között előfordultak területi átfedések, amelyeket meg kellett szüntetni. Az egyeztetéseket a Helyi Vidékfejlesztési Irodák bonyolították.

A helyi közösségek előzetes elismerését követően 4 hónap áll rendelkezésre a helyi vidékfejlesztési stratégiák elkészítésére- mondta Gőgös Zoltán. Az Irányító Hatóság 2008. márciusig 96 helyi közösség előzetes elismerés iránti kérelmének jóváhagyásáról döntött. A tervezés átláthatóságát egy Internet-alapú szoftver biztosítja, amely egyenlő esélyeket nyújt minden helyi közösség számára: összehasonlíthatóvá teszi a Helyi Vidékfejlesztési Stratégiákat, nyomon követhetővé a tervezést, visszacsatolásra ad lehetőséget és megteremti a későbbi felülvizsgálat lehetőségét, - érvelt az államtitkár.

Az egyes közösségekre jutó támogatási összeget három szempont alapján ítélik meg: mekkora a közösség népességszáma, hány település alkotja az adott közösséget, valamint azt is figyelembe veszik, hogy a közösséget alkotó teleopülések bármilyen szempontból hátrányos helyzetűnek számítanak e.   A településcsoportok úgynevezett LEADER akciócsoportok vagy helyi vidékfejlesztési közösségek lesznek, melyek működési feltételeit az Irányító Hatóság szabályozza. Az eddigi tapasztalatok szerint és az elfogadott programok, a helyi stratégiák, 800 millió és 2.5 milliárd forintnyi közti összegek között mozognak.

Az államtitkár többször hangsúlyozta, hogy a Program és annak elemei nem pártérdekeket, hanem a települések érdekeit képviselik. Ezért az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program III. és IV. tengelyének pályázatai között mindenki megtalálja a településének megfelelő lehetőséget.

Az intézkedések két csoportra oszthatók: horizontális és a helyi vidékfejlesztési stratégián keresztül, integráltan megvalósuló programokra. A horizontális intézkedések körébe tartozik: a mezőgazdasággal foglakozó háztartások, vállalkozások kiegészítő jövedelemhez jutásának segítése, a vidéki gazdaság és a lakosság számára nyújtott alapszolgáltatások bővítése, melynek fő célja, hogy a vidéki területeken megteremtse a feltételeket a közösségek kialakulásához, működéséhez, fejlődéséhez. A helyi lakosság számára fontos szolgáltatások egy épületben való működtetését, a foglalkoztatás, vállalkozásfejlesztéshez kötődő, gyermek és ifjúsági, oktatási, képzési, közművelődési, szociális és lakosság, ügyfélszolgálati jellegű szolgáltatások elősegítése.

A tájékoztató zárásaként Soós Kálmán kirendeltségvezető az elhangzottakhoz hozzátette, hogy az ő irodájukra hárul az úniós pályázatok szakmai és törvényességi ellenőrzése is. A tájékoztatót követően a választókerületek polgármesteri tehettek fel kérdéseket a megjelent szakembereknek.

bégéel