Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Készüljünk a hétvégi kánikulára

2008. június 20. 11:07 // Forrás: www.fn.hu
A következendő napokban melegszik az idő. A csúcspont hétfőn várható 35 Celsius-fokos hőséggel. A tartós meleg miatt fokozottan figyeljünk oda idősebb társainkra, a krónikus betegekre, és a kisgyermekekre – figyelmeztet az ÁNTSZ.
Holnap csak a néhány helyen – a fővárosban és a déli országrészben - lesz a napi középhőmérséklet 25 fok közelében. Vasárnap viszont már sokfelé eléri, és meg is haladhatja ezt az értéket. A csúcs a hétfői 35 Celsius-fok lehet. Várhatóan ekkor lesz a legmelegebb, estétől ugyanis északnyugat felől egy hidegfront közelíti meg a Kárpát-medencét.

Keddtől átmenetileg néhány fokkal lehűl a levegő, ekkor már csak a délkeleti országrészben van esély 25 fok feletti napi középhőmérsékletre - áll az ÁNTSZ közleményében. Éppen ezért fontos, hogy odafigyeljünk testünk lehűtésére, a megfelelő folyadék- és só-pótlásra és a ruházkodásra, mert ilyen hőségben 15 százalékkal is megnő a halálozás kockázata. Ez főleg az idős embereket, a betegeket és a kisgyerekeket érinti, ezért rájuk jobban oda kell figyelni ilyenkor – mondta Páldy Anna, az ÁNTSZ Országos Környezetegészségügyi Intézetének megbízott főigazgató-helyettese. Külön felhívta a figyelmet arra, hogy ne hagyjuk az időseket, gyermekeket és az állatokat bezárt autóban, mert az tragédiához vezethet.

A szakember azt javasolja, tartózkodjunk árnyékban és gondoskodjunk a helyiségek lehűtéséről. Ha tehetjük, délelőtt 11 és délután 15 óra között ne tegyük ki közvetlen napsugárzásnak bőrünket, mert ilyenkor a legmagasabb az UV sugárzás. Ha mégis, legalább 15 faktoros napvédő krémet használjunk. Naponta zuhanyozzunk többször langyos vízben, vagy nedves törölközőt tegyünk tarkónkra, csuklónkra. A folyadékpótlás is fontos, napi minimum 2,5 l folyadékot igyunk és a sóbevitelről se feledkezünk meg. Kerüljük viszont az alkoholt - főleg a tömény szeszes italokat - valamint a magas cukortartalmú üdítőket. Viseljünk világos, természetes anyagú, lenge ruhadarabokat, széles karimájú kalapot, napszemüveget. Lehetőség szerint tartózkodjunk vízparton. Keressük fel Balaton valamelyik strandját. A víz hőmérséklete 23 Celsius-fokos.
Kintli Tímea
további cikkek
Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. tegnap 12:20 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08 Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Mi a városvezetés szándéka a Kopácsi utcai ingatlannal, ahol egykor az Úttörőház állt? Erre szeretne választ kapni Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő. 2024. április 16. 14:28 Nagy teret kap az új közbiztonsági koncepcióban a digitális biztonság Nagy teret kap az új közbiztonsági koncepcióban a digitális biztonság Javában zajlik az a munka, amely során frissítik a város közbiztonsági és bűnmegelőzési koncepcióját. Az erre létrehozott munkacsoport vezetője, Pálinkás Roland hétfőn számolt be a legújabb fejleményekről. 2024. április 16. 13:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.