Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A hal és a bor ünnepe a Balatonnál / – zenével és könyvvel –

2008. június 20. 12:06
Immáron ötéves hagyománya van a balatoni hal- és borünnepnek. Az egyre szélesedő programnak idén is a három szomszédos település: Balatonfüred, Csopak és Paloznak ad otthont.

A június 26-29. közötti esemény Füreden, a Tagore sétányon veszi kezdetét az érintett régió legkiválóbb borászainak borvásárával és bemutatkozásával. Az első nap délutánján (17 óra) a borok mellett a halak is képbe kerülnek. Az akváriumokba kihelyezett balatoni halak egy része kondérokba, üstökbe, sütőkbe kerül. Információnk szerint a kevésbé szeretett busa megkedveltetése érdekében kiemelt szerepet kap ez a halfajta.

Ugyanekkor Csopakon (Fürdő utcai parkoló) a korábbi borverseny érmes gazdái mutatkoznak be. Ezzel párhuzamosan a helybéli éttermek kínálják halkészítményeiket, miközben a Heti Válasz újságírói adnak találkát az olvasóknak.

Június 27-én, pénteken ismét Füred és Csopak lesz a fő helyszín. A Tagore sétányon gyermekprogrammal, utcazenével várják az érdeklődőket. Az ünnepélyes megnyitóra este 8-kor kerül sor, majd a Hír Tv mutatkozik be élő adásával. Ezután könyvvásár és Lajkó Félix koncert színesíti a napot. Csopakon a Kaláris Néptánccsoport és a Csopak Táncegyüttes lép fel, bemutatkozik a Magyar Nemzet.

A szombat és a vasárnap egyrészt a kultúráé (közönségtalálkozó a füredi Tagore sétányon a Magyar Nemzet és a Lánchíd Rádió munkatársaival, Kun Miklós történésszel, gyermekprogramok, dedikálások stb.), másrészt a két főszereplőé: a boré és a halé lesz. A türelmesebbek horgászversenyen, az éhesek pedig halkészítő (pl. halászlé) versenyeken vehetnek részt. A paloznakiak bemutatkoznak országos kiállításon is érmet nyert kézimunkáikkal, majd halászléfőző versenyen döntik el, ki a legjobb a főzőkanál mellett.

A hal- és borünnep érdekessége, hogy naponta este nyolctól hírességek receptjei alapján készítik a vacsorának valót az egyes éttermekben. Megkóstolhatjuk többek között Freund Tamás agykutató, Mádl Dalma Egerszegi Krisztina, Kondor Katalin, Ókovács Szilveszter vagy éppen Szamóca, azaz Eperjes Károly főztjét.

Zatkalik András
további cikkek
Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. tegnap 12:20 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08 Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Mi a városvezetés szándéka a Kopácsi utcai ingatlannal, ahol egykor az Úttörőház állt? Erre szeretne választ kapni Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő. 2024. április 16. 14:28 Nagy teret kap az új közbiztonsági koncepcióban a digitális biztonság Nagy teret kap az új közbiztonsági koncepcióban a digitális biztonság Javában zajlik az a munka, amely során frissítik a város közbiztonsági és bűnmegelőzési koncepcióját. Az erre létrehozott munkacsoport vezetője, Pálinkás Roland hétfőn számolt be a legújabb fejleményekről. 2024. április 16. 13:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.