Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
16°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
16°C

Szombaton találkozik Orbán Viktor és Fodor Gábor

2008. június 20. 14:34 // Forrás: echotv.hu-mti.hu
Szombat délután tart megbeszélést egymással Fodor Gábor, az SZDSZ és Orbán Viktor, a Fidesz elnöke. A találkozó a Parlament épületében lesz – közölte az SZDSZ kommunikációs osztálya pénteken.

Mint az már korábban kiderült, a Fidesz elnöke a parlament feloszlatásáról és az előre hozott választásokról tárgyalna, az SZDSZ új vezetője viszont az általa korábban megfogalmazott programpontokról, az alkotmányos stabilitás, a gazdasági versenyképesség, és a tiszta közélet kérdéseiről beszélne a Fidesz vezetőjével.

A szombati találkozó előtt Fodor Gábor látogatást tett Sólyom László köztársasági elnöknél, majd a Fidesz elnökével folytatott tárgyalása után kedden Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel, az MSZP elnökével találkozik.

Orbán Viktor múlt hétfőn levélben javasolt mielőbbi személyes találkozót az SZDSZ két nappal korábban megválasztott elnökének, akinek többek között azt írta, hogy mostanra a Fidesz és az SZDSZ felelősségévé vált a kiút biztosítása a válságból, miután a kisebbségi kormány szerinte a saját hatalmi harcaival van elfoglalva. Orbán Viktor ezt követően több interjúban is beszélt arról, hogy az SZDSZ kezében van a megoldás kulcsa, a liberálisokon múlik, hogy lesz-e előre hozott választás.

A Fidesz elnöke egyértelművé tette, hogy találkozójukon abban szeretne megállapodni az SZDSZ elnökével, hogy a parlament minél hamarabb oszlassa fel magát, és kínálják fel a köztársasági elnöknek a lehetőséget, hogy kiírhassa az előre hozott választást. Orbán Viktor ugyanakkor több nyilatkozatában is kizárta a Fidesz-SZDSZ koalíció lehetőségét, viszont úgy vélte tárgyi kérdésekben lehet együttműködés a két párt között, miután például az adócsökkentés ügyében úgy látja, vannak átfedések a Fidesz és az SZDSZ elképzelései között.

Orbán Viktor arra a kérdésre, hogy mit ajánl majd a tárgyalásokon Fodor Gábornak, kijelentette: nem akar "üzletelni" az SZDSZ-szel, de másokkal sem, mert most nem arról van szó, mi az SZDSZ és mi a Fidesz érdeke, hanem arról, hogy Magyarország tarthatatlan helyzetben van.

A politikai karrierjét a Fideszben kezdő, majd 1993-ban Orbánéktól megváló Fodor Gábor hétfőn juttatta el válaszlevelét a Fidesz elnökéhez, de a levél tartalmáról az SZDSZ nem kívánt nyilatkozni. A liberális pártelnök ugyanakkor azt elmondta, hogy ő nem az előre hozott választásokról, hanem például az általa már korábban is említett konkrét programpontokról, az alkotmányos stabilitás, a gazdasági versenyképesség, és a tiszta közélet kérdéseiről akar tárgyalni a legnagyobb ellenzéki párt elnökével.

Fodor Gábor - aki megválasztása után jelentette be, hogy minden parlamenti párttal tárgyalni akar Magyarország jövőjéről - Orbán Viktorhoz hasonlóan úgy nyilatkozott az utóbbi napokban, hogy az SZDSZ "kulcspozícióban van a magyar politikai közéletben", de azt is hangsúlyozta, hogy ezzel a helyzettel élni és nem visszaélni kívánnak.

Az új elnök megválasztása után arról beszélt, hogy az SZDSZ csak akkor támogathatja az előre hozott választást, ha a pártok megállapodnak: a következő kormány nem módosíthatja az alkotmányt, a választási és az állampolgárságról szóló törvényeket, majd később azt is mondta, hogy Fidesz környékén készülnek tervek arról, miként kellene átalakítani a magyar közjogi berendezkedést.

Fodor szintén az előrehozott választásokról beszélve leszögezte, hogy olyan pártelnök kíván lenni, aki nem ijed meg semmilyen helyzettől és minden eshetőségre rendelkezik forgatókönyvvel, ugyanakkor úgy vélte az előre hozott választások jelenleg nem szolgálják az ország érdekét.

Orbán Viktor az előbbi felvetésekre azt nyilatkozta: indokolatlannak tartja a kijelentés mögül kivillanó félelmeket, mert a "csoda esetét leszámítva" az alkotmánymódosításhoz szükséges kétharmados többséget egy párt egyedül nem tudja megszerezni.

Szintén erről beszélt az MTI-nek adott interjújában Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője, aki szerint az SZDSZ semmit sem hányhat a Fidesz szemére ebben a tekintetben, hiszen "éppen az MSZP és a SZDSZ élt vissza a kétharmados többséggel 1994 őszén, amikor az önkormányzati választások előtt a kétfordulós rendszert egyfordulóssá alakította". Másrészt - folytatta - senki nem tud megnevezni a magyar közjogi berendezkedést átalakítását célzó fideszes elképzelést. Mint mondta, Stumpf Istvánnak, a Századvég politikai műhely vezetőjének, az Orbán-kormány volt kancelláriaminiszterének nyilatkozata - amely a köztársasági elnök jogkörének erősítéséről szólt - nem a Fidesz álláspontja.

Navracsics Tibor arról is beszélt az MTI-nek, hogy szerinte nem biztos, hogy az előrehozott választás az SZDSZ érdekei ellen lenne, ez a kitörést is jelentheti a liberálisoknak, míg esetleg másfél év múlva, kedvezőtlenebb népszerűségi állapotok közepette, "ha a megosztottság az SZDSZ-en belül tartóssá válik", rosszabb eredmény is előfordulhat.

A konzervatív irányultságú Nézőpont Intézet szerdán közzétett felmérése szerint kilencszázalékos visszaesésével Fodor Gábor a vesztese a júniusi népszerűségi listának. A kutatás szerint az új SZDSZ-elnök zuhanása mögött a koalíció helyreállításában reménykedő MSZP-szavazók gyors kiábrándulása áll. Mint fogalmaznak, ha Fodor nem lép valamelyik irányba, két szék között a pad alá eshet, a választópolgárok ugyanis nem türelmesek.

Beke G. László
további cikkek
A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. ma 10:58 Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' A Pápa melletti Kúp település határába is telepítettek egy légvédelmi egységet, amiből összesen tizenegy darabot vásárolt a Magyar Honvédség Izraeltől. A vaskupola néven is ismert haditechnikai rendszer volt az, ami megvédte a zsidó államot attól, hogy tavaly még nagyobb pusztítást végezzen a Hamás terrorszervezet. ma 8:09 Az emberek lelke éberkómába esett véleménycikk Az emberek lelke éberkómába esett A magyar közélet minőségét nem azzal tette tönkre leginkább a politika, hogy szomszédok már nem beszélnek egymással, vagy hogy családi ebédek torkolnak üvöltöző veszekedésbe. Sokkal nagyobb baj, hogy az emberek lelke éberkómába esett. Ennek pedig jó példája, hogy tízezrek tapsolnak egy minden jel szerint nárcisztikus, abuzáló embernek a színpadon. Véleménycikk arról, amikor az érzelmi intelligenciát takaréklángra csavarja a politikai erekció. ma 9:54 A felelős állattartás az ünnepek idején is fontos A felelős állattartás az ünnepek idején is fontos A húsvéti időszakban számos család gondolja úgy, hogy élő nyúllal lepi meg a gyermekeket, ugyanakkor fontos mérlegelni, hogy állatot tartani hosszú távú elköteleződést jelent. tegnap 10:36

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.