Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
18°C
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
18°C

„Vannak csodák!”

2011. február 22. 5:00
Mocsai Lajos véleménye a BL folytatásáról, a kölni négyes döntőről, a Szeged elleni hazai versenyfutásról és a jövő évi keretről.

Az MKB Veszprém KC vezetőedzője és a magyar férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya, Mocsai Lajos a szombati BL-meccs után adott interjút portálunknak.


Mocsai Lajos

– Ön a vb után a legfontosabb feladatnak a csapatrészek összegyúrását nevezte. Úgy tűnik, hogy ez kiválóan sikerült, s szintén örömteli, hogy az együttest elkerülték a nagyobb sérülések…
Sulic bokasérülése volt az egyetlen komolyabb eset, de szerencsére ő is vállalta a játékot a Presov ellen. A többiek nagyjából egészségesek voltak, így tudtunk folyamatosan dolgozni. Ebből adódóan az történt, amit ígértem: a vb utáni harmadik hétre teljesítő képes lett a csapat. Az Eperjes nem tudott mit kezdeni a védelmünkkel, dacára annak, hogy veszélyes ellenfél, hiszen Koldingban egyetlen találattal kapott ki, a Hamburg ellen pedig otthon döntetlent ért el. Úgy tűnik, mi vagyunk a mumus csapat, aki ellen nem szeretnek játszani. Sikerült a csapatot úgy összerakni, hogy készen áll a sorsdöntő meccsekre.

– Előbb a vb-ezüstérmes dánok egyik reprezentánsához, majd a világbajnok franciák bajnokcsapatához látogat a Veszprém. Pontszerzések esetén a csoportgyőzelem is elérhető…
–Az hogy mennyi realitása van a pontszerzésnek az említett klubok ellen, jelen pillanatban nem tudom felmérni. Bíztató, hogy a játék gyorsaságában, szervezettségében haladunk előre. Idegenben két nehéz meccs vár ránk. A Tatran ellen elvárható volt a győzelem, az előttünk álló két találkozó esélyei viszont nyitottak. Megpróbálunk a két nagy ellenfél ellen pontot szerezni. Képesnek tartom a csapatot arra, hogy tíz-tizenöt százalékkal még stabilabbá tud válni, s amennyiben így lesz, akkor a pontszerzés lehetősége fenn áll.

–Az idénynyitó sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az együttes a négyes döntőről álmodik a sorozatban…
– Mindenki nagyon szeretné elérni a kölni négyes döntőt. Ugyanakkor tudomásul kell venni, hogy a csapatok erősségén kívül a sportdiplomáciának, az adott ország sportháttérnek is óriási jelentősége van. Át kell lépni olyan együtteseket, amelyek játékosállománya posztonként a világ legjobbjaiból áll. Persze mi is arra törekszünk, hogy minden pozícióban a lehető legjobb teljesítményt hozzuk. S a titkos álmunk, hogy ez egyszer sikerüljön bejutni a négyes döntőbe. A sorolás függvényeként a legjobb nyolc között már borzasztó erős ellenfelek jöhetnek, így nem tudom megígérni, hogy ez most realizálható. Úgy kell dolgoznunk, hogy a cél minden nap előttünk lebegjen motivációként. Bízunk benne, hogy ez egyszer sikerül.

A kézilabda minden földrészen erős, amely ma Európa 3. legnépszerűbb sportága, de üzleti vállalkozás is egyben. Az üzlet függvénye, hogy egy csapat mögött milyen tőke, erő áll. Ezt kell legyőznünk, hiszen a Veszprémnél négy-ötszörös költségvetésű alkulatok ellen kell eredményesen játszani. Ez olyan, mint amikor idehaza egy kis vállalkozásnak egy multival szemben kell csatát nyerni. Megpróbáljuk. Azon dolgozunk, hogy ezt kompenzáljuk. A magyar válogatottal a világbajnokságon bekerültünk a legjobb hét közé, tehát vannak csodák. Ehhez homogén közösségre van szükség, hogy összeadódjon az együttes játékereje, s igazi csapatként még jobb eredményt tudjunk elérni. Bízom benne, hogy elindultunk ezen az úton.

– Emellett a hazai fronton is helyt kell állni… A szegediek az Ön által vezetett nemzeti csapatban is bizonyították, hogy kiváló teljesítményre képesek.
– A válogatottnál különleges hangulatot tudtam teremteni. Olyan állapotba kerültünk, ahol a játékosok és a vezetők minden allűr nélkül fantasztikus küzdelmet produkáltak, s a torna ideje alatt napról napra is javult a játék. Nagyon szeretem a szegedi játékosokat. Tisztaszívű, rendes sportemberek ismertem meg a személyükben. Megszűntettük a negatív rivalizálását, amit a kizárólag a sportteljesítményre, tehát a pályára kell korlátozni. A tisztelet mellett kell a Szeged ellen készülni, hiszen erős és egyre jobban összekovácsolódott közösség. S ha a válogatott játékosaik úgy fejlődnek, ahogy azt tették a világbajnokság alatt, akkor nagyon komoly ellenfeleink lesznek.

Az alapelvem továbbra is, hogy konkurenciából él az üzlet. Nyilván jó lenne, hogy lenne még Magyarországon négy-öt olyan erősségű ellenfél, aki ellen ilyen hangulatú rangadókat tudunk játszani, a kézilabdát ugyanis ez viszi előre. Sajnos azonban nem úgy látom, hogy a magyar sportklubok pénzügyi lehetőség ezt lehetővé tennék. Jó hír, hogy a Szeged háttere rendeződik, s mi is erősödni fogunk, tehát csodálatos versenyzés várható.

–A szurkolókat már a jövő évi keret összetétele foglalkoztatja. Tudjuk, hogy Eklemovics távozik, Ilyés visszatér, és Timuzsin neve is felröppent az érkezők oldalán. Megfogalmazhatjuk célként egy olyan keret kialakítását, amely lehetővé teszi, hogy kevesebbet kelljen cserélni támadás, illetve védekezés között?
– Timuzsin érkezését még nem tudom megerősíteni, hiszen ez nem az én kompetenciám, bár a játékosállomány összeállításában az én szavam a perdöntő. A veszprémi egyetemen tanuló Timuzsin kiváló sportoló, tisztaszívű magyar ember, akit nagyon megszerettem. Az biztos, hogy a csapat erősödik, s nem lesz egyszerű velünk játszani, mert még gyorsabb és még keményebb lesz a védelmünk. S valóban, a lerohanásos támadásvezetésünk még jobb lesz, amely négy-hat gólt is jelenthet egy meccsen. Ma már a játékidőt kell megosztani a játékosoknál, nem pedig és a támadó-védekező pozíciót. Az ugyanis már a régi idők kézilabdája. Ilyen komoly szinten egyet lehet cserélni, de kettőt már nem. A játékunk Timuzsin érkezéstől függetlenül is ebbe az irányba halad.

Zatkalik Dávid

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.