Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
15°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
15°C

Apacsok

2011. február 22. 5:00
Vannak olyan alkotások, amik érintik az ügynök korszakot, de nem született olyan mű, ami csak ezzel a kérdéssel foglalkozna. Eddig.

Török Ferenc Apacsok című filmjét mutatták be hétfőn este a Városi Művelődési Központ Filmklubjában. A forgatókönyvet az azonos című színdarab alapján a veszprémi születésű Kovács Krisztina írta Bereményi Gézával karöltve.

A jelenben indul a történet, ide is érünk vissza, de közben egy furcsa időutazáson megyünk keresztül a nagyapa emlékiratainak köszönhetően. A film múltbeli jelenetei a hatvanas években játszódnak, amikor egy Duna-kanyarban táborozgató fiatal társaságot, egy magyar-indián törzset ellenséges szervezkedés gyanújával megfigyel a belügy, és beszervez magának a törzs tagjai közül egy ügynököt.


Kovács Krisztina

– Amikor témát kerestünk egy készülő színdarabhoz, Török Ferenc rendezőt a '60-as, '70-es évek érdekelte, vele közösen dolgoztuk ki, milyen történetet szeretnénk a színházban elmesélni. Én akkoriban éppen ügynökjelentéseket kutattam a doktori dolgozatomhoz, így ismertem ezt a a korszakot – meséli Kovács Krisztina a Radnóti Színházban színpadra állított darab alapján készült film bemutatóját követően. – A munka elején feltérképeztem, milyen feldolgozások készültek ebben a témában, eközben akadt kezembe Tarr Sándor forgatókönyve, ami a saját beszervezéséről szól, de film nem készült belőle. Vannak olyan alkotások, amik érintik ezt a korszakot, de nem született olyan mű, ami csak ezzel a kérdéssel foglalkozna – árulja el érdeklődésünkre a forgatókönyvíró.

A kutatómunka során kiderült, a beszervezett ügynökök között indiánok is voltak hazánkban, ami rendkívül izgalmas alapanyagot biztosított az alkotóknak. – A jelenből nézve hogyan tudjuk a múltunkat feloldozni, erről szól az Apacsok – mondja Kovács Krisztina, aki több szálon kötődik Veszprémhez. Itt született, a Lovassyban érettségizett, majd dramaturgnak tanult. Budapesten él, jelenleg a Radnóti és a Vígszínházban dolgozik.

A vetítést követően Kovács Krisztina és Angelusz Iván producer várta a közönség kérdéseit, a beszélgetést Kárpáti György filmkritikus koordinálta. Az alkotók számos kulisszatitkot osztottak meg a hallgatókkal, elárulták, a "Bakonyi indiánok"-kal vették fel a kapcsolatot a film elkészítésénél, ahol egyébként Cseh Tamás volt a törzsfőnök. A főbb szerepekben Csányi Sándort, Szervét Tibort és Csomós Marit láthatjuk. A készítők úgy vélik, olyan ismeretanyagokat ad a film a mai fiataloknak, amelyek további érdeklődésre sarkallják őket.

Cseh Zoltán

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.