Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
15°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
15°C

Kézilabda-történeti kiállítás

2011. február 23. 5:00
A Laczkó Dezső Múzeum ad otthont annak a kiállításnak, mely a „város sportjának” ereklyéit, történetének főbb állomásait mutatja be.

Hatalmas érdeklődés mellett nyitotta meg az intézmény igazgatója a veszprémi kézilabdázás 60 évét bemutató kiállítást kedden délután a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban. A sportág hőskoráról szóló hatperces kisfilm megtekintése után Gyimesi Károly, a Barabás KC technikai vezetője mondott köszöntő helyett köszönetet a fenntartóknak és a szakembereknek. Mert köszönetet érdemelnek azok, akik lehetővé teszik, hogy ez a sportág fejlődjön – figyelmeztetett Gyimesi Károly –, hiszen a város régóta szereti ezt a játékot, és azokat, akik ezt a játékot játsszák.


Mocsai Lajos

Mocsai Lajos mesteredző megnyitóbeszédében leszögezte, a kézilabda megfelel a magyar mentalitásnak. Hazánkban a második, Európában pedig harmadik helyen áll a népszerűségi ranglistán. Azok a képességek, amelyek a kézilabdásban kifejlődnek, a stratégiai tudással együtt az élet minden területén segítséget nyújtanak – mondta a mester, akit jó érzéssel tölt el, hogy a kézilabda ilyen mélyen meggyökerezett Veszprém kultúrájában.


Brányi Mária

A volt és jelenlegi játékosokat, sportbarátokat Brányi Mária is köszöntötte. Városunk alpolgármestere szerint kétféle ember él Veszprémben: a kézilabda-szurkoló, és aki kézilabda-szurkoló lesz. Polgárdy Imre, a Veszprém Megyei Közgyűlés alelnöke kiemelte: a megyében nem csak a veszprémi kézisek jutottak el az élvonalig, de csak a Mocsai-csapatnak van olyan szurkolótábora, amely legalább olyan híres, mint maguk a sportolók.

A kiállítás jelentős összefogással jött létre: az Eötvös Károly Megyei Könyvtár, a Báthory, a Dózsa és az alsóörsi Endrődi iskola, a Veszprém Megyei Levéltár, a Veszprém Televízió, a Laczkó Dezső Múzeumért Alapítvány és rengeteg magánszemély hozzájárulására volt hozzá szükség.

A nagysikerű férfi kézilabdacsapattal és a nemrég ismét élvonalba került női csapattal büszkélkedő Veszprém – amely számot tart a jövő „kézilabda fővárosa” címre – jelentős sporttörténeti múlttal rendelkezik mind a férfi, mind a női szakág tekintetében.

A tárlat célja, hogy a város kézilabdás múltját és jelenét tárja a közönség elé, a közönséggel és a tárlat „főszereplőivel”, az egykori- és mai játékosokkal, valamint a szurkolókkal együtt. Ebben a formában együtt még soha nem látott anyagot mutat be, a kiállítás nyitva tartása alatt találkozni lehet a legendás játékosokkal, lesz filmvetítés, sőt, sportolási lehetőség is... A sportolói léten túl egy ismert játékos megmutatja „másik arcát”: a tárlaton megtekinthetők a kiváló kapus, Dejan Peric festményei is.

Zatkalik-Peresztegi Virág

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.