Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
18°C
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
18°C

Megalakul a veszprémi kölyök klub

2011. február 26. 5:00
A kézilabda-utánpótlás bázisok kialakításának lehetőségeiről tartottak tanácskozást a sportág szakemberei a megyeházán.


 dr. Soós Kálmán és Firnicz József

A péntek délelőtti együttgondolkodás után Firnicz József, Magyar Kézilabda Szövetség utánpótlás igazgatója, dr. Soós Kálmán, a Veszprém Megyei Kézilabda Szövetség elnöke, Hadházy Sándor országgyűlési képviselő (FIDESZ), az Országgyűlés Sportbizottságának tagja és Lasztovicza Jenő, a Veszprém Megyei Közgyűlés elnöke tartott sajtótájékoztatót.


Hadházy Sándor

Jogos a kérdés, hogy válság idején, mikor mindenhonnan vonják el a támogatásokat, miért szerepel pont a sport kiemelt helyen? – tette fel a kérdést elsőként Hadházy Sándor, rögtön meg is válaszolva azt. Az ország vezetése felismerte, hogy a sport stratégiai kérdés – mondta az országgyűlési képviselő –, hisz mozgás hiányában, ahogy a társadalom egészének, úgy a magyar gyerekek egészségi, lelki állapota is folyamatosan romlik. Tehát aki nem sportol, annak gyógyítására több pénzt kell fordítani.


Lasztovicza Jenő

A politikus elmondta, a társasági adó visszaosztásának lehetőségéről is folynak tárgyalások. Mivel az Unió az élsportot nem, csak a sportlétesítmények fejlesztését és az utánpótlás-nevelést támogatja, így most utóbbi juthat több milliárd forintos támogatási lehetőséghez. A „Csiszár László” régió (három dunántúli megye) szakemberei, politikusai megállapodtak abban is, hogy nemcsak az önkormányzatokat, hanem a gazdasági társaságokat, és a lakosságot is bevonják az együttműködésbe. Mivel – mint ahogy azt Lasztovicza Jenő is hangsúlyozta –, a diák- és tömegsport helyzete is komoly javításra szorul. A Testnevelési főiskola felmérése szerint a rendszeresen mozgó gyerekek tanulmányi eredménye egy egész jeggyel jobb, nem sportoló társaikénál. A sport gazdasági befektetésnek is jó, régiós összefogással könnyen megvalósulhatna a kölyök kézi klub, s már középtávon önfenntartó lehetne – tette hozzá a megyei közgyűlés elnöke. Az MKB Veszprém KC égisze alatt kívánják életre hívni a kézilabda akadémiát a fiú utánpótlás számára. A nyolc utánpótlás-nevelési régiós központ tervei régóta készen állnak – hangzott el a sajtótájékoztatón –, hamarosan aláírhatják a veszprémi kölyök klubról szóló több oldalas megállapodást is.

A pályaválasztás környékére kerülő gyerekekre kell fokozottabban odafigyelni – vallják a szakemberek, akik az új akadémiai rendszer kidolgozása mellett a legkisebbekkel foglalkozó kézilabda sulik működését is szeretnék megye-szerte kiszélesíteni. Ehhez azonban megfelelő mecenatúrát is találni kell. A fő cél, a gyerekek tovább menedzselése, ehhez minél több szereplőt meg szeretnének nyerni.


Firnicz József

Hiányolják azonban az egységes szakmai iránymutatás mellett folyó munkát. Technikai, fizikai fejlesztés terén el vagyunk maradva a nyugati trendektől. A férfi válogatott szövetségi kapitánya és a veszprémi együttes vezetőedzője, Mocsai Lajos már kidolgozta a 8-18 éves korosztállyal történő egységes foglalkozás-stratégiáját, ennek alkalmazásához azonban elengedhetetlen az érdekvédelem, és az anyagi háttér megteremtése. Most azonban a kormányzat részéről is érzik a hajlandóságot akár egy nagyobb, éves támogatás elnyerésére is. A határon túli magyar gyerekekről sem szeretnének megfelejtkezni. Az olyan kis kézilabdaműhelyeket, mint például az alsóörsi, mindenképpen meg szeretnék őrizni. Arra azonban oda kell figyelni – vallják a sportág vezetői –, hogy amikor az ilyen kis műhely kinevel egy játékost, mindenképpen irányítsa magasabb szintre, ha itt az ideje. Ne kallódjon el sem a fiatal tehetsége, sem pedig a támogatók és a szülők által belefektetett anyagiak. Sajnos előfordul az is, hogy az ilyen kis klubok nem viszik a kiválasztókra a gyerekeket, nehogy elveszítsék őket, az utánuk járó támogatással együtt. Ezért ezen klubok támogatási rendszerét is át kell alakítani.

A sajtótájékoztatón újdonságként hangzott el, hogy a győri Kovacsics Anikó és a veszprémi Iváncsik Tamás lesznek a program „reklámarcai”. Egy cég pedig már az ő nevükkel fémjelzett játékszer gyártására is készen áll, hogy az ebből befolyó nyereségét az utánpótlás-nevelésre fordítsa.

Zatkalik-Peresztegi Virág

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.