Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
15°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
15°C

A boldogság keresése

2011. február 27. 4:00
Mi, itt, ma „örülünk annak, ami van…”. "Mi, itt, ma" a boldogságról beszélgettünk, és megteremtettük a csendet.

A buddhizmus egyetemes válaszai ma is érvényesek. Sokan fordulunk a keleti tanítás felé, hiszen sokan vannak, akik nem találják helyüket a nagyvilágban. Hogyan találjunk rá a boldogságra? Tavaly, Advent idején kezdtek ezzel a kérdéskörrel foglalkozni Veszprémben, a Mi, itt, ma rendezvényen február 25-én folytatták a Dubniczay-palotában. Dr. Pressing Lajos – Lílávadzsra, a magyarországi Buddhista Misszió vezetője, az überlingeni Mahákála Oktatási és Meditációs Központ alapítója, a veszprémi Lovassy László Gimnázium volt diákja adott segítséget a gazdagító csend megtalálásához, ebben közreműködött az ANZé Zenekar.

Dr. Pressing Lajos nem tanítani akarta a hallgatóságot, hanem gondolatokat ébreszteni mindenkiben, hogy saját maguk találjanak rá a boldogság útjára. Igen, az este legfőbb témája a boldogság keresése volt. – Sokan érzik manapság, hogy félresiklottak, nem tudnak boldogok lenni. A buddhizmus évezredekkel ezelőtt is a boldogság keresését állította középpontba, hiszen ez az emberek legfőbb vágya – mondta.

Mi a boldogság? Erre a dologra vágyunk a legjobban, mégsem tudunk megfelelő választ adni a kérdésre. Ennek következménye, hogy míg hajszoljuk ezt az állapotot, megfosztjuk magunkat tőle. Buddha szerint nem működik az, ahogyan a boldogságot keressük.

– Ha van egy célunk, amit sikerül elérni, akkor egy ideig érezhetjük, hogy boldogok vagyunk, megnyugszunk, de ez hamar átalakul ürességgé. Miért gondoljuk azt, hogy a boldogság külső feltételekkel biztosítható? Minden mulandó, kudarcra vagyunk ítélve, ha ezektől a feltételektől tesszük függővé boldogságunkat. Minden változik. Az emberek képesek úgy állni az élethez, mintha maradandó dologról lenne szó, pedig a lényeg a változékonyság – fogalmazott Pressing Lajos.

Ha a feltételek is változnak, akkor sehogyan sem tudjuk ellenőrzésünk alatt tartani őket, a boldogságunk is kicsúszik a kezeink közül. Ha feltételtől függően vagyunk boldogok, az nem igazi boldogság. Ezáltal korlátozva vagyunk, elveszítjük szabadságunkat. A buddhizmus tanítása szerint belehelyezhetjük magunkat az illúziókba, de a tudattalanban ott motoszkál majd a félelem, ami nem hagy megnyugodni minket.

Buddha azt mondta: a boldogság tudatállapot. Ahhoz, hogy elérjük, nincs szükség semmi másra, csak a lélek és a tudat megnyugvására. Mindehhez meg kell ismerni tudatunkat, hogy aztán irányíthassuk. A buddhista meditáció célja, hogy megismerjük tudatunkat. A boldogság útja egybeesik a szabadság útjával, a belső békét megtalálva pedig felszabadulunk. A szabadság tehát a belső függőségeinktől való felszabadulást jelenti.

Az első lépést megtehette mindenki a Mi, itt, ma találkozón azzal, hogy elcsendesedett. A boldogság keresését nem lehet tanítani, nem lehet utánozni. Mindenkinek magának kell elindulni az úton.

Janni Anikó

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.