Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
16°C
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
16°C

Kivívta az Eb-részvételt a Mocsai-csapat! / Magyarország–Macedónia 29:26 (16:13)

2011. március 13. 18:37
A magyar férfi kézilabda-válogatott gálaelőadás nélkül verte a szívósan játszó macedónokat a veszprémi Eb-selejtezőn.

A 2012-es szerbiai férfi kézilabda Európa-bajnokság 1. selejtezőcsoportjában a négyesben hibátlan mérleggel rendelkező magyar együttes Macedónia legjobbjait fogadta a csaknem teltházas Veszprém Arénában. A papírforma magyar sikert ígért, hiszen a mieink hétközi "odavágón" meglepően sima, 22:29-es győzelmet arattak Szkopjéban.

A vendégek legnagyobb sztárja, az exveszprémi Kiril Lazarov sérülés miatt kihagyta az összecsapást, csak úgy, mint a magyarok elsőszámú hálóőre, Fazekas Nándor és a jobbátlövő Mocsai Tamás. A kezdő sípszó előtt a 150. válogatottságát ünneplő Ilyés Ferencet köszöntötte a szövetség képviselője.

Laluska gyors góljával indult a mérkőzés, a jó kezdésnek köszönhetően az első öt percben végig a magyaroknál volt az előny. 4:2-s vezetésnél azonban kisebb hullámvölgybe került a kapufákat sorban eltaláló vendéglátó. A macedónok a balszélső Alushovski vezetésével 0:4-s szériát produkáltak (10. perc: 4:6), miközben a Mocsai-csapat sem védekezésben, sem támadásban nem tudta azt hozni, amit idegenben nyújtott, s a kint remeklő Mikler is adós maradt a bravúrokkal.

A játékrész felénél Tatai váltotta klubtársát. A szegedi portás beállása után a különbség háromra nőtt (6:9), az utolsó tíz minutumra pedig mínusz kettőnél fordultak a felek. Ekkor láthatóan magasabb fokozatba kapcsolt a piros mezes alakulat. Harsányi higgadtan értékesített hétmétereseivel, Császár és Ilyés átlövésivel a hazaiak is 4:0-s sorozatot produkáltak, miközben Tatai is elkapta a fonalat a kapuban(26. perc: 12:10). A hajrában Ilyés háromszor is betalált, a dudaszó előtt szerzett bombájával 16:13-as állásnál vonulhattak a pihenőre a felek.

A szünetben az 1986-os világbajnokságon ezüstérmet szerző együttes tagjait tették tiszteletüket az arénában. A negyedszázados jubileum tiszteletére Sinka László MKSZ-elnök és Vass Sándor alelnök köszöntette Mocsai Lajos akkori nemzeti együttesét.

A fordulást követően már Gulyás és Törő rohamozott a széleken. Utóbbi és Császár is túljárt a vendég portás, Ristovski eszén, azonban a hazai „B-közép” fergeteges buzdítása mellet sem sikerült leszakítani a szívósan kézilabdázó macedónokat (41. perc: 21:16). Sőt, Gulyás kétperces kisbüntetését követően Filip Lazarov (Kiril öccse) büntetőből háromra csökkentette a különbséget. A mieinknél Harányi szintén hibátlanul értékesítette a büntetőket, aki tízzel a lefújás előtt már ötödször bizonyult eredményesnek.

A végjátékban valamennyi játékosának lehetőséget adott Mocsai Lajos. A csereként beállt Nagy Kornél találatával felsejlett a nagyarányú győzelem reménye (53. perc: 27:21). Eközben a közönség szórakoztatására is futotta a mieink erejéből: Gulyás és Lékai összjátékát követően a fiatal irányító kínai figura után helyezte a hálóba a játékszert. A rivális azonban óriásit küzdött, így végül háromgólos vereséggel távozott Magyarországról. A magyar együttes a hátralévő két selejtező eredményétől függetlenül kvalifikálta magát a jövő januári, szerbiai kontinenstornára.

Férfi kézilabda Eb-selejtező 1. csoport, 4. forduló:
Magyarország–Macedónia 29:26 (16:13)
Veszprém, 4500 néző. Vezette: Felisch, Rieber (németek)
Magyarország: Mikler – Iváncsik T. 1, Schuch, Laluska 2, Ilyés 6, Zubai Sz. 1, Iváncsik G. 1. Csere: Tatai (kapus), Császár 4, Lékai 2, Harsányi 6 (6), Ancsin 2, Gulyás, Törő 2, Nagy K. 2. Szövetségi kapitány: Mocsai Lajos
Macedónia: Ristovski – Temelkov 2, Mitkov 4, N. Mojsovski 5, S. Stoilov 1, F. Lazarov 7 (5), Alushovski 3. Csere: Angelov (kapus), M. Stoilov, Mirkulovski 3, Jonovski 1, Dimovski, Kukoski, Majnov. Szövetségi kapitány: Zvonko Shundovski.
Hétméteresek: 6/6, ill. 5/5
Kiállítások: 8, ill. 6 perc

Nyilatkozatok

Zvonko Shundovski: – Gratulálok a magyaroknak. Sajnálom, hogy a szkopjei találkozó első játékrészében elszalasztottuk az esélyt. Akkor óriási előnyt adtunk a magyaroknak, s egy ilyen erős ellenfél ellen nem tudtunk visszajönni. Tudtuk, hogy Veszprémben egy plusz elemmel, a hazai közönséggel is meg kell küzdenünk, amelyre készültünk is, de ez sem volt elég a győzelemhez.

Vanco Dimovski: – A hazai meccsünkön az első félidőt odaadtuk a magyaroknak. Az ebből kovácsolt lélektani korlátot ma sem tudtuk átlépni. Ennek ellenére amit kitűztünk mára, elértük. Az Eb-kvalifikáció nehezebb útját választottunk. Bízom benne, hogy a két csapat semleges pályán találkozni fog a kontinenstornán, ahol elégtételt vehetünk.

Mocsai Lajos: – Kijutottunk az Eb-re,amely óriási dolog. Gratulálok a fiatal magyar csapatnak. Köszönet illeti a veszprémi közönséget, örülök, hogy ilyen sokan eljöttek. Nagyon jó, sportszerű hangulatban zajlott a meccs. A macedón ellenfél a képességinek megfelelően kézilabdázott ma. Háromszor kellett változtatni a csapat szerkezetben. Nehezen találtuk az ellenszerét a védekezésnek, s ekkor a kapusteljesítmény sem segített. Nagy stratégiai csatát folytattunk Juhász István kollégámmal. Az együttes abban a morálban kézilabdázott, amit elvártunk. A huszonöt éves vb-ezüstérmes csapat ünneplése mellett, a jövőt is sikerült bebiztosítanunk ma.

Császár Gábor: – A válogatottnak minden meccs nagyon fontos, hiszen nemes feladatok állnak előttünk. Merőben más mérkőzést játszottunk a négy nappal ezelőttihez képest. A vb-n mutatott csapategységünket sikerült megőriznünk, amely átlendítette az együttest a fáradtságon.

 Tabella

1. Magyarország. 4 4 115–84 8
2. Észtország 4 2 2 102–112 4
3. Macedónia 4 1 1 2 106–111 3
4. Bosznia-Hercegovina 4 1 3 96–112 1

Galéria
Magyarország–Macedónia 29:26 (16:13)
Zatkalik Dávid
további cikkek
Közel állt a bravúrhoz, de kikapott Barcelonában a Szeged férfi kézilabda BL Közel állt a bravúrhoz, de kikapott Barcelonában a Szeged A Szeged 31-30-ra kikapott a Barcelona otthonában csütörtök este a férfi kézilabda Bajnokok Ligája csoportkörének második fordulójában. ma 22:39 Erődemonstrációt tartott a PSG-t kiütő Veszprém! Veszprém Handball Club Erődemonstrációt tartott a PSG-t kiütő Veszprém! A második félidőben 10-1-es szériát produkáló, kitűnő egyéni teljesítmények egész sorát felvonultató Veszprém 41-28-ra nyert a francia bajnok Paris Saint-Germain vendéglátójaként a kézilabda Bajnokok Ligája csütörtöki csoportrangadóján. ma 20:16 Visszatér a MotoGP – Magyarország újra rajtvonalon Visszatér a MotoGP – Magyarország újra rajtvonalon Harminchárom év után a gyorsasági motorversenyzés királykategóriája, a MotoGP 2025. augusztus 22-24-én visszatér Magyarországra. Ugyanezen évben a Superbike világbajnokság (WSBK) is hazánkban lesz, július 25-27. között, harmincöt év elteltével. A versenyek helyszíne a balatonfőkajári Balaton Park Circuit pálya lesz, amely jelentős fejlesztéseken esik át a mezőnyök érkezése előtt. ma 21:58 FIFA-világranglista: a magyar válogatott egy helyet rontva a 32. magyar labdarúgó-válogatott FIFA-világranglista: a magyar válogatott egy helyet rontva a 32. A magyar válogatott egy pozíciót rontott, ezzel a 32. helyen áll a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) legfrissebb világranglistáján, amelyet továbbra is a világbajnok és Copa América-győztes Argentína vezet. ma 15:49

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.