Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Szellem és lélek harmóniája / Nemesfémbe írt csodák

2008. június 23. 23:58
A Petőfi Színház évadzáró társulati ülésén Kőrösi Csaba színművész a Latinovits-díj mellé Bardocz Barna ötvösművész külön erre az alkalomra készített alkotását kapta ajándékba. Barna jó barátom, s ha valaki nagyon hiányzik a szülővárosomból, hát ő igen. Még két évvel ezelőtt készítettem vele interjút, de amit akkor róla írtam, örökérvényű. Most pedig itt Veszprémben is kiváltképp aktuális.

Egy étteremben találkozunk. Mintha egy esti randevúra, nem pedig interjúra jöttem volna. Már várt rám. És olyan benő mosollyal fogad, mintha időtlen idők óta ismernénk egymást. Ülünk szemtől szemben, s a forró fekete és cigaretta füstjének ködében egymásban keressük a válaszokat. Beszélgetünk, mert az ezerszer feltett ostoba kérdések már nem mondanak semmit. Életútról, művészetről, egy nemzet örökségéről, s az értelmiség alkonyáról.
A nemesfémbe írt csodák meséljenek önmagukról, én az embert akartam látni. A művészt, aki közel harminc éve hagyta el otthonát, hogy a világ végére is elvigye üzenetét, a szellem és lélek harmóniáját.

Bardocz Barna a székely és ősmagyar hagyományok őrzője. Nem fertőzte meg az elértéktelenedett posztmodern művészet. Tisztelettel és alázattal fog hozzá minden nap a munkához. Az anyagok pedig engedelmeskednek és meghajolnak az isteni kezek akaratára.

Bardocz Barna nevét mindenki ismeri. Akkor is, ha alkotásai csak nagyritkán láthatók kiállításokon. A Nap és a Hold, a Teremtés sorozat, a korona ékszerek méretarányított kicsinyített mása, megannyi egyedi ékszer szimbólum, mindez olyan technikákkal, amire csak ő képes a világon. Mégis csalódott. Van is rá oka, hiszen olyan napokat élünk, amikor egy Szőnyi kiállítást is mindössze 140 ember néz meg egy hónap alatt. Nem tudom, vajon valóban hisz e még benne, hogy a művészet csodájával megmenthető ez az elsekélyesedett 21. század, ahol már más mércével mérik az értékeket. Abban a világban, ahol a bürokrácia összekever egy aranyművest egy ötvösművésszel. Mert csak az aranytörvény számít.

De változni képtelen. Elveit a sírig magában hordja, még akkor is, ha már nem akar nagy és heves harcokat vívni az értékek alkonyával. Csak dolgozni. Minden nap. Fáradhatatlanul. Akkor is ha jelen körülmények között saját elmondása szerint is lehetetlen.

"Néha megkérdőjelezem, van e szükség komoly művészetre egy olyan országban, ahol egyáltalán nincsenek állami megrendelések, és az ipari munka felé kell fordulni, amiből talán még meg lehet élni. Vagy van még egy lehetőség, átképeztetni magunk és feladni egy életformát, amire feltetted az életed. Ma itthon már szinte minden gyártás szinten működik. Legfeljebb Nyugat-Európában lehet hellyel-közzel eladni egy egyedi készítésű ékszert. De leginkább a most induló fiatalok miatt aggódom. Olyan emberek, akiknek semmi köze az alkotóművészethez, megsimogatnak milyen ügyes vagy. Érdekes, amit csinálsz. Hát ennyi maradt. Harcképtelenségre ítéltettünk. Nagyon kevés alkotónak adatik meg, hogy olyan szponzorai legyenek, hogy egyáltalán alkotni tudjon. Erre mondhatják, hogy persze, lehet más anyagból is dolgozni, nem csak nemesfémből. Bizonyára lehet. Gipszből is, kartonból is, talán még habszivacsból is. Csak éppen nem méltó a gondolathoz, a szellemhez. Talán még van valami különbség anyag és anyag között. Ha nem alkuszunk, közönségnek megmaradnak a pénzemberek és feleségeik, akik így mosolyogva művészt játszhatnak.”

Ortegától, Bendán keresztül Molnár Tamásig sokan megírták már merre tartunk. Ez az az értékpusztulás és szemléletváltozás melytől Picasso is rettegett. Elgondolkozunk azon vajon hova lehet még tovább süllyedni. Meddig van még szükség érték követő emberekre? Hiszen ma már művészet a másolás, sőt mi több állítólag újraalkotás. Bardocz Barna szerint nem.

„Egy ügyes kezű ember lehet jó szakember. De nem művész. Kitalálni, megálmodni, az művészet. A szellem művészet. De ma már egy restaurátornak is művészdiplomát adnak. Mitől művész egy restaurátor? Aki alkot, az alkotóművész. Fogalmak keverednek. Már semmi sem tisztázott. A technika rohamosan fejlődik. Lehet, hogy a robotok egyszer zseniális alkotók lesznek. Ha majd önállóan dolgoznak és megismerik az embert. De a technika fejlődése sosem hagyhatja le a lelkek nemesedését. Mert az ember áll mindenkor a középpontban. Az a lényeg. Mindezek ellenére nem vagyok elkeseredve. Nem volna értelme. Boldogan csinálom, ami nekem rendeltetett.”

              

Ezt a fajta hitet, és az alkotás szerelmét neveli tanítványaiba. Mert a művészetet tanítani nem lehet. A technikát, az alkotás mikéntjét igen. A többi belülről jön. Ez az a tudás, amit a technikai dolgokon túl megtanulhatnak tőle, s a Bardocz-i szellemre felépíthetnek egy életművet. Arra a szellemre, melyben a művészet maga az őszinteség, ahol hazudni, csalni, látszatot teremteni sosem szabad. Őszinteség, ami embereket, lelkeket köt össze. Bardocz Barna arra nevel, amivel őt is nagypapája intette, s azóta is, ezt a gondolatot szem előtt tartva éli életét:

„Ha 70 évesen elmondhatod, hogy volt két barátod, aki végigkísérte az életed, te is elmondhatod magadról, hogy ember voltál.” És meggyógyulni is úgy a legkönnyebb valakinek, ha művész-ember lesz belőle.

 

Füssy Angéla
további cikkek
Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. tegnap 14:11 Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson gazdaság Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson Uniós forrás és állami támogatás nélkül, kizárólag saját erőből építette fel Csatári László nemesvámosi vállalkozó cégcsoportjának legújabb üzemcsarnokát és gyártósorát, ahol olyan víz-, gáz-, csatorna-, és elektromos vezetékeket gyártanak, amit egész Európában forgalmaznak majd. A beruházás egy igazi polgári vállalkozói mentalitást tükröz, aminek a helyi gazdasági környezet is kedvez, hangzott el a csütörtöki átadóünnepségen. tegnap 14:04 Lakótelepen élni jó, ezt már zászló is hirdeti Lakótelepen élni jó, ezt már zászló is hirdeti Csütörtökön ünnepélyes körülmények között felavatták a Jutasi lakótelep hivatalos zászlóját. tegnap 18:01 Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként közgyűlés Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként Beszámolt a rendőrkapitány, ötvenezres támogatást biztosít az önkormányzat az újszülötteknek – ülésezett a képviselő-testület csütörtökön. 2024. április 25. 15:06

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.