2020. július 8. // Ellák névnap

Szellem és lélek harmóniája / Nemesfémbe írt csodák

2008. június 23. 23:58
A Petőfi Színház évadzáró társulati ülésén Kőrösi Csaba színművész a Latinovits-díj mellé Bardocz Barna ötvösművész külön erre az alkalomra készített alkotását kapta ajándékba. Barna jó barátom, s ha valaki nagyon hiányzik a szülővárosomból, hát ő igen. Még két évvel ezelőtt készítettem vele interjút, de amit akkor róla írtam, örökérvényű. Most pedig itt Veszprémben is kiváltképp aktuális.

Egy étteremben találkozunk. Mintha egy esti randevúra, nem pedig interjúra jöttem volna. Már várt rám. És olyan benő mosollyal fogad, mintha időtlen idők óta ismernénk egymást. Ülünk szemtől szemben, s a forró fekete és cigaretta füstjének ködében egymásban keressük a válaszokat. Beszélgetünk, mert az ezerszer feltett ostoba kérdések már nem mondanak semmit. Életútról, művészetről, egy nemzet örökségéről, s az értelmiség alkonyáról.
A nemesfémbe írt csodák meséljenek önmagukról, én az embert akartam látni. A művészt, aki közel harminc éve hagyta el otthonát, hogy a világ végére is elvigye üzenetét, a szellem és lélek harmóniáját.

Bardocz Barna a székely és ősmagyar hagyományok őrzője. Nem fertőzte meg az elértéktelenedett posztmodern művészet. Tisztelettel és alázattal fog hozzá minden nap a munkához. Az anyagok pedig engedelmeskednek és meghajolnak az isteni kezek akaratára.

Bardocz Barna nevét mindenki ismeri. Akkor is, ha alkotásai csak nagyritkán láthatók kiállításokon. A Nap és a Hold, a Teremtés sorozat, a korona ékszerek méretarányított kicsinyített mása, megannyi egyedi ékszer szimbólum, mindez olyan technikákkal, amire csak ő képes a világon. Mégis csalódott. Van is rá oka, hiszen olyan napokat élünk, amikor egy Szőnyi kiállítást is mindössze 140 ember néz meg egy hónap alatt. Nem tudom, vajon valóban hisz e még benne, hogy a művészet csodájával megmenthető ez az elsekélyesedett 21. század, ahol már más mércével mérik az értékeket. Abban a világban, ahol a bürokrácia összekever egy aranyművest egy ötvösművésszel. Mert csak az aranytörvény számít.

De változni képtelen. Elveit a sírig magában hordja, még akkor is, ha már nem akar nagy és heves harcokat vívni az értékek alkonyával. Csak dolgozni. Minden nap. Fáradhatatlanul. Akkor is ha jelen körülmények között saját elmondása szerint is lehetetlen.

"Néha megkérdőjelezem, van e szükség komoly művészetre egy olyan országban, ahol egyáltalán nincsenek állami megrendelések, és az ipari munka felé kell fordulni, amiből talán még meg lehet élni. Vagy van még egy lehetőség, átképeztetni magunk és feladni egy életformát, amire feltetted az életed. Ma itthon már szinte minden gyártás szinten működik. Legfeljebb Nyugat-Európában lehet hellyel-közzel eladni egy egyedi készítésű ékszert. De leginkább a most induló fiatalok miatt aggódom. Olyan emberek, akiknek semmi köze az alkotóművészethez, megsimogatnak milyen ügyes vagy. Érdekes, amit csinálsz. Hát ennyi maradt. Harcképtelenségre ítéltettünk. Nagyon kevés alkotónak adatik meg, hogy olyan szponzorai legyenek, hogy egyáltalán alkotni tudjon. Erre mondhatják, hogy persze, lehet más anyagból is dolgozni, nem csak nemesfémből. Bizonyára lehet. Gipszből is, kartonból is, talán még habszivacsból is. Csak éppen nem méltó a gondolathoz, a szellemhez. Talán még van valami különbség anyag és anyag között. Ha nem alkuszunk, közönségnek megmaradnak a pénzemberek és feleségeik, akik így mosolyogva művészt játszhatnak.”

Ortegától, Bendán keresztül Molnár Tamásig sokan megírták már merre tartunk. Ez az az értékpusztulás és szemléletváltozás melytől Picasso is rettegett. Elgondolkozunk azon vajon hova lehet még tovább süllyedni. Meddig van még szükség érték követő emberekre? Hiszen ma már művészet a másolás, sőt mi több állítólag újraalkotás. Bardocz Barna szerint nem.

„Egy ügyes kezű ember lehet jó szakember. De nem művész. Kitalálni, megálmodni, az művészet. A szellem művészet. De ma már egy restaurátornak is művészdiplomát adnak. Mitől művész egy restaurátor? Aki alkot, az alkotóművész. Fogalmak keverednek. Már semmi sem tisztázott. A technika rohamosan fejlődik. Lehet, hogy a robotok egyszer zseniális alkotók lesznek. Ha majd önállóan dolgoznak és megismerik az embert. De a technika fejlődése sosem hagyhatja le a lelkek nemesedését. Mert az ember áll mindenkor a középpontban. Az a lényeg. Mindezek ellenére nem vagyok elkeseredve. Nem volna értelme. Boldogan csinálom, ami nekem rendeltetett.”

              

Ezt a fajta hitet, és az alkotás szerelmét neveli tanítványaiba. Mert a művészetet tanítani nem lehet. A technikát, az alkotás mikéntjét igen. A többi belülről jön. Ez az a tudás, amit a technikai dolgokon túl megtanulhatnak tőle, s a Bardocz-i szellemre felépíthetnek egy életművet. Arra a szellemre, melyben a művészet maga az őszinteség, ahol hazudni, csalni, látszatot teremteni sosem szabad. Őszinteség, ami embereket, lelkeket köt össze. Bardocz Barna arra nevel, amivel őt is nagypapája intette, s azóta is, ezt a gondolatot szem előtt tartva éli életét:

„Ha 70 évesen elmondhatod, hogy volt két barátod, aki végigkísérte az életed, te is elmondhatod magadról, hogy ember voltál.” És meggyógyulni is úgy a legkönnyebb valakinek, ha művész-ember lesz belőle.

 

Füssy Angéla

További cikkek

Freund Tamás a Magyar Tudományos Akadémia új elnöke
Freund Tamás a Magyar Tudományos Akadémia új elnöke
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) 193., tisztújító közgyűlése hétfő este megkezdődött és kedden este lezárult 24 órás szavazásán Freund Tamás akadémikust választotta meg az MTA új elnökévé.
A beteg üdve a legfőbb törvény
A beteg üdve a legfőbb törvény
Alig negyed évet tölthetett azzal, hogy a megyei kórháznak megszabja az új irányát, máris szembe kellett néznie egy XXI. századi világjárvány kihívásaival. Idegenként érkezett fél éve Veszprémbe, mára viszont a közösség megbecsült tagja. A Csolnoky Ferenc Kórház jelenéről és jövőjéről, valamint az ideális magyar kórház ismérveiről és a jó vezető tulajdonságairól is beszélgettünk dr. Lippai Norberttel, a megyei kórház főigazgatójával.
Balatonfüredi cukrász passió-karamellje lett az év fagylaltja
Balatonfüredi cukrász passió-karamellje lett az év fagylaltja
Dobó Norbert balatonfüredi cukrász passió-karamellje lett az év fagylaltja, és ő szerezte meg az ezüstérmet is törökmézes vaníliájával.
Veszprém Virágszívvel mond köszönetet az egészségügyi dolgozóknak
Veszprém Virágszívvel mond köszönetet az egészségügyi dolgozóknak
A kórház előtti körforgalmat a jövőben egy virágokból kialakított szív fogja díszíteni, amit Ovádi Péter országgyűlési képviselő ötlete nyomán, a „VKSZ” Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. kertészei ültetettek hálájuk jeléül az egészségügyi dolgozóknak.
Nyolc műfüves focipályával gazdagodik Veszprém megye
Nyolc műfüves focipályával gazdagodik Veszprém megye
A Magyar Labdarúgó-szövetség infrastrukturális fejlesztésének köszönhetően közel 200 milliós pályaberuházás valósulhat meg a megyében őszig. A tervezett pályákból négy Veszprémben, szintén négy a környező településeken lelhet otthonra. A szövetség városunk élvonalbeli futsalcsapatával, illetve a szakképzési centrummal is együttműködik majd szakmai partnerként.
2020. július 8. // Ellák névnap