Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
20°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
20°C

Történelem a mának

2011. március 21. 5:00
Az amszterdami Anne Frank Múzeum vándorkiállítása látható április 10-ig a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban.

A kiállítás a holokauszt történetét mutatja be az 1945-ben a bergen-belseni koncentrációs-táborban elhunyt tizenéves lány naplójának idézetein keresztül. Bepillanthatunk a Frank család hányattatott sorsába fényképeken keresztül, szemtanúk beszámolói alapján. A vándortárlat olyan lényeges témaköröket taglal, mint a rasszizmus, a szélsőséges nacionalizmus, az egyenjogúság, az üldöztetés, az ellenállás, az emberi jogok és a demokrácia.

A kiállítás megnyitóján mondott beszédében Máthé Éva, a Veszprémi Zsidó Hitközség vezetőségi tagja felelevenítette az édesanyja által átélt borzalmakat. Rámutatott, ennek ellenére soha nem hallott gyűlölködést a szájából, mert a sokat emlegetett jó keresztényi megbocsájtás jellemzőbb volt rá, mint némely keresztény testvérünkre. Az antiszemitizmus – mint ragályos betegség – ellen az egyetlen immunitást jelentő gyógyszer az a tudás, amelyet a zsidóságról, s a holokausztról megszerzünk – vallja Máthé Éva.

A kiállítás érdekessége, hogy – Anne Frank életkorához kapcsolódva – 13–16 éves diákok tartják a múzeumi tárlatvezetést. Elsőként erre a feladatra Marosi Marcell Lopez és Tunner Kristóf vállalkozott nagy sikerrel a kétnapos felkészítés után. A tréninget a balatonalmádi Magyar-Angol Kéttannyelvű, a pápai Türr István Gimnázium és a veszprémi Hriszto Botev iskola 16 diákjának a Holokauszt Emlékközpont két munkatársa, Hédi Fanni és Fordanidisz Teodóra tartotta.

Az amszterdami Anne Frank Ház kiállítása 1997 óta járja a világot, eddig már 60 országban volt látható, többek között Chilében, Japánban, Németországban, és az elmúlt 14 év alatt több mint tízmillióan voltak rá kíváncsiak. Veszprémbe március 17-én érkezett, s április 10-ig tekinthető meg a Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány szervezésében; hogy mi se feledjük: létfontosságú, hogy az emberek szembeszálljanak az elnyomással, és legyen bátorságuk fellépni az üldözöttek érdekében.

Zatkalik-Peresztegi Virág

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.