2020. július 8. // Ellák névnap

Nyit a balatoni bűnmegelőzési központ

2008. június 25. 11:01
jogiforum.hu
Július másodikán nyitja kapuit és augusztus 21-ig működik a Dél-balatoni Szezonális Bűnmegelőzési Központ, amely nyolc éve kísérleti programként indult, időközben sikertörténet lett, de máig pénzügyi nehézségekkel küzd – derült ki a központ ünnepélyes megnyitóján Siófokon.

Herke Tamás, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója elmondta, hogy a somogyi rendőrség bűnmegelőzési osztálya által indított program mára országszerte, sőt az unióban is ismertté vált. Az önkormányzatok által támogatott bűnmegelőzésben aktív és nyugdíjas rendőrök irányításával „hadra fogott“ középiskolások járőröznek Siófokon, Balatonföldváron, Balatonlellén és Fonyódon.

A „Bűnmegelőzés“ feliratú pólóban gyalog, biciklivel, vagy robogóval, olykor rendőrök és polgárőrök kíséretében járőröző fiatalok ténykedési területén az elmúlt években számottevően csökkent a strandi lopások száma, kevesebb autó tűnt el, és visszaesett a kocsifeltörések száma. Ahol a fiatalságuk okán csak nappal dolgozó bűnmegelőzők jelen vannak, ott a tapasztalatok szerint 30–40 százalékkal csökken a vagyon elleni bűncselekmény – Herke Tamás beszámolója szerint.

Idén 60 fővel, a kaposvári szakiskolások közreműködésével működik ismét a központ. Tevékenységük része lesz a korábbi években köztetszést arató 12 strandi „magasles“ működtetése, ahonnan távcsővel felszerelkezve óvják a strandolók javait és biztonságát. A korábban elkezdett ingyenes strandi trezor bevezetése elakadt, a meglévők működtetését a központ forrás hiányában átadta a helyi önkormányzatoknak, így azok időközben fizetőssé váltak.

A Balaton kezdi visszanyerni régi fényét, ami még a határon túlról is az üdülőövezetbe csalja a bűnelkövetőket – hívta fel a figyelmet Herke Tamás a bűnmegelőzés növekvő fontosságára.

A központ idei működését az érintett önkormányzatok szálláshelyek biztosításával és különböző összegekkel támogatják, továbbá hozzájárul a költségekhez a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság és a Balaton Fejlesztési Tanács is.

A korábban támogatást biztosító belügyi tárca és közbiztonsági alapítvány megszűnése miatt jelenleg nincs elegendő forrás a központ idei költségeinek fedezetésre – derült ki Molnár Zsolt, a somogyi rendőrség bűnmegelőzési osztálya projektmenedzse­rének beszámolójából.

Molnár Zsolt a távirati iroda kérdésre válaszolva kifejtette, a tavalyi szezonban 21 millió forintos költségvetésből működött a központ. Jelenleg nem tehetnek mást, mint bíznak abban, hogy néhány támogatási ígéret mielőbb valóra válik, és zavartalan lesz a működés. Sok balatoni önkormányzat jelezte már igényét, hogy náluk is működjön a központ, de forrás hiányában nem tudják kiszélesíteni a ténykedési területüket – tette hozzá.

Beke G. László

További cikkek

Freund Tamás a Magyar Tudományos Akadémia új elnöke
Freund Tamás a Magyar Tudományos Akadémia új elnöke
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) 193., tisztújító közgyűlése hétfő este megkezdődött és kedden este lezárult 24 órás szavazásán Freund Tamás akadémikust választotta meg az MTA új elnökévé.
A beteg üdve a legfőbb törvény
A beteg üdve a legfőbb törvény
Alig negyed évet tölthetett azzal, hogy a megyei kórháznak megszabja az új irányát, máris szembe kellett néznie egy XXI. századi világjárvány kihívásaival. Idegenként érkezett fél éve Veszprémbe, mára viszont a közösség megbecsült tagja. A Csolnoky Ferenc Kórház jelenéről és jövőjéről, valamint az ideális magyar kórház ismérveiről és a jó vezető tulajdonságairól is beszélgettünk dr. Lippai Norberttel, a megyei kórház főigazgatójával.
Balatonfüredi cukrász passió-karamellje lett az év fagylaltja
Balatonfüredi cukrász passió-karamellje lett az év fagylaltja
Dobó Norbert balatonfüredi cukrász passió-karamellje lett az év fagylaltja, és ő szerezte meg az ezüstérmet is törökmézes vaníliájával.
Veszprém Virágszívvel mond köszönetet az egészségügyi dolgozóknak
Veszprém Virágszívvel mond köszönetet az egészségügyi dolgozóknak
A kórház előtti körforgalmat a jövőben egy virágokból kialakított szív fogja díszíteni, amit Ovádi Péter országgyűlési képviselő ötlete nyomán, a „VKSZ” Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. kertészei ültetettek hálájuk jeléül az egészségügyi dolgozóknak.
Nyolc műfüves focipályával gazdagodik Veszprém megye
Nyolc műfüves focipályával gazdagodik Veszprém megye
A Magyar Labdarúgó-szövetség infrastrukturális fejlesztésének köszönhetően közel 200 milliós pályaberuházás valósulhat meg a megyében őszig. A tervezett pályákból négy Veszprémben, szintén négy a környező településeken lelhet otthonra. A szövetség városunk élvonalbeli futsalcsapatával, illetve a szakképzési centrummal is együttműködik majd szakmai partnerként.
2020. július 8. // Ellák névnap