Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Segített a rendőrség és az Igazságügyi Hivatal a pórul járt románokon

2008. június 25. 13:27 // Forrás: Veszprémi Rendőrkapitányság sajtóreferense
Június 24-én a Veszprémi Rendőrkapitányságon megjelent 10 fő román állampolgárságú személy. Elmondták, hogy június 10-én jöttek Romániából Magyarországra munkavégzés céljából érvényes útlevéllel.

Egyikük már tavaly végzett Magyarországon egy férfinek mezőgazdasági munkát, ezért ő telefonon egyeztetett vele, hogy idén is lenne számukra munka. A megbeszéltek alapján Szegeden találkoztak az alkalmi foglalkoztatójukkal, ott megegyeztek a munkában és a munkabérben is. Két hét munkavégzésben állapodtak meg – búzatáblát kellett kézzel gazolni – s ezért napi 3.000 Ft  bért, szállást és napi háromszori étkezést kaptak volna. Bőny mellett egy búzatáblában dolgoztak napi 10-13 órát a forróságban, összesen négy napot. Az elvégzett munkáért fejenként 7.500 Ft-ot kaptak, mivel a munkabérükből levonták a „cigaretta- és benzinpénz”-t. Majd a foglalkoztató felajánlott egy másik munkát számukra, nevezetesen Enying mellett répaföldet kellett kézzel gazolni. Erre a munkára napi 5.000 Ft bérezés, egyszeri étkezés és szállás volt az ajánlat, melyet elfogadtak.

Első két nap egy tanyán lévő panzióban kapták szállást, majd egy istállószerű épületben laktak. Mivel a folyamatos nehéz fizikai munkában már elfáradtak – pihenőnapot nem kaptak –, úgy döntöttek hazamennek. Reggel közölték is ezt munkaadójukkal, s egyben kérték a bérük kifizetését, fejenként 40.000 Ft-ot.

A munkaadó megígérte, hogy természetesen kifizeti a bérüket, sőt még fel is viszi őket Budapestre, hogy onnan majd haza tudjanak utazni. Enyingről elindultak reggel egy Mercedes kisbusszal, de nem Budapestre vitték őket, hanem Veszprémbe, ahol a buszpályaudvaron leparkolt a kisbusz, majd a férfi közölte velük, hogy szálljanak ki a buszból, félreáll és kifizeti a bérüket. Ezek után a férfi a kisbusszal eltűnt a szemük elől. A 10 pórul járt román állampolgár a királynék városában maradt a csomagjaikkal, és egyiküknek sem maradt már pénze, mivel naponta csak egyszer kaptak enni, és a kapott kevés pénzből biztosították maguknak a többi étkezést. Közülük heten Kabára szerettek volna utazni, mivel ott egy ismerősnél kaptak volna szállást, és talán munkát is, hárman pedig vissza szándékoztak utazni Romániába. A rendőrség értesítette az esetről a romániai nagykövetség konzulátusát, ahol azt a tájékoztatást adták, hogy utazzanak fel Budapestre a személyek, s majd meglátják, mit tudnak segíteni. A szerencsétlenül járt 10 román, mivel bűncselekmény sértettjévé (csalás) vált, áldozatvédelmi igazolást kapott, és a Veszprém Megyei Igazságügyi Hivatal Áldozatsegítő Szolgálatához lettek átkísérve további ügyintézésre. A hivatal munkatársa látva a problémát, értékes segítséget nyújtott, valamennyi sértett számára azonnali pénzügyi segélyt állapított meg, mely az odautazás és 2 napi étkezés költségét is fedezte, így nem kényszerültek az utcán tölteni az éjszakát.

 

Zatkalik András
további cikkek
469 nyertes van a Magyar falu program út-, járda- és bicikliútfelújítási pályázatán 469 nyertes van a Magyar falu program út-, járda- és bicikliútfelújítási pályázatán Négyszázhatvankilenc kistelepülés nyert el forrást önkormányzati tulajdonú utak, hidak, járdák és kerékpárutak fejlesztésére a Magyar falu programban meghirdetett pályázaton – mondta a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos hétfőn Budapesten. ma 15:06 Az árvízi helyzetre tekintettel rendkívüli adománygyűjtést hirdet az Ökumenikus Segélyszervezet Az árvízi helyzetre tekintettel rendkívüli adománygyűjtést hirdet az Ökumenikus Segélyszervezet A 1353-as adományvonalon és a www.segelyszervezet.hu oldalon is várják az adományokat. ma 13:37 Uzsonnás dobozok a legkisebbeknek a fenntarthatóság jegyében Uzsonnás dobozok a legkisebbeknek a fenntarthatóság jegyében Idén közel ötszáz első osztályos kisdiák kapott műanyag uzsonnásdobozt a VHK Nonprofit Kft. jóvoltából, az akcióval a praktikum mellett a fenntarthatósági gondolkodást is szeretnék erősíteni a gyermekekben. ma 13:51 Az egész országban száz százalékos készültséggel védekeznek az árvíz ellen Az egész országban száz százalékos készültséggel védekeznek az árvíz ellen Elérte a Szigetközt az árhullám, a Lajtán Mosonmagyaróvárnál a legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi készültséget kellett elrendelni az állami védvonalakon - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság hétfőn. ma 11:33

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.