Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Egyeztetett a megye és a város / Veszprém komplexen és kiemelten kezeli az egészségügyet

2008. június 25. 13:39
Felülvizsgálta a megye a fenntartása alatt álló 18 középiskola működési költségeit. A jelenlegi 976 millió forint, melyet a normatívához hozzá kell tenni, 1,4 milliárd forintra nőhet, amit a megyei kassza nem fog kibírni, ezért a jövőt a takarékosságra kívánják építeni. Arról már döntés született, hogy összevonják az ajkai Bánki Donát illetve Bercsényi Szakközépiskolát. A megyei közgyűlés elnöke, Lasztovicza Jenő azt ígéri, az oktatás színvonala nem fog változni.

Egyre kevesebb a gyerek, jövőre előzetes számítások szerint 1000-1200-al kevesebben kezdenek tanévet, mint idén. Ennyivel kevesebb állami normatívával számolhat a fenntartó, ráadásul kiadásai nőnek. Emelni kell a béreket, növekednek a közüzemi díjak. A normatíva emelése pedig messze nem éri el az inflációt – fogalmazott a megyei önkormányzat elnöke. Nem ez az első eset, hogy iskolákat kell összevonni a gyereklétszám csökkenése és a megnövekedett terhek miatt. Ajka, Pápa és Tapolca városa is élt már ezzel a lehetőséggel az általános iskoláknál. Az egyeztető tanács egyhangúlag támogatta a Bánki és a Bercsényi integrációját. A diákok jogai nem fognak sérülni, s az oktatás színvonala is marad a korábbi, mondta Lasztovicza Jenő.

Debreczenyi János, Veszprém polgármestere hangsúlyozta, hogy a város kiemelten és komplexen igyekszik kezelni az egészségügyet. Az idei évben 25 millió forintot ad a város a kórháznak eszközbeszerzésre, s mivel a tavalyi, illetve tavaly előtti évben felajánlott összeget is most költötték el, egy összegben 74 és fél milliót ad a kórháznak Veszprém. Szintén átadták a kórháznak használatra az intézmény mellett lévő parkolókat, melynek értéke közel száz millió forint. A bizottságok már megtárgyalták és elfogadták az orvosi ügyeletek integrációjára vonatkozó terveket, ezen ügy végére a csütörtöki közgyűlésen kerülhet sor.  Debreczenyi hozzátette, hogy továbbá tárgyalásokat folytat a honvédséggel a Veszprém Aréna melletti heliport megfelelő kivilágítása érdekében.

Lasztovicza Jenő arra is kitért, hogy tovább folytatja a tárgyalásokat a korház integráció ügyében. A cél az, hogy Veszprémben legyen a régió legnagyobb, legkomplexebb és legfelszereltebb egészségügyi intézménye. Korábban így került a Veszprém megyei kórházhoz a sümegi és a zirci intézmény. Mindkettő hatalmas adósságot halmozott fel, amit az adott önkormányzatok nem tudtak volna rendezni. Az integrálással Sümegtől 270, Zirctől 70 millió forint hátralékot vállalt át a megye.  Farkasgyepü továbbra is kérdéses, ha a veszteségük tovább nő, maguk kérik majd a fenntartó segítségét, a megye pedig nyitott az együttműködésre. Akivel már biztosak a tárgyalások, azok a balatonfüredi színkórház, a pápai és az ajkai kórház. Ez utóbbi kettő szintén jelentős adóssággal bír. Az együttműködést mindenképp a kölcsönös előnyökre kívánja építeni a megye. Azokat a szakcsoportokat mindenütt helyben hagynák, melyeket lehet ott, az adott városban rentábilisan működtetni.  Mindössze azt szeretnék elkerülni, hogy egészségügyi intézményeket kelljen bezárni, orvosokat, szakápolókat kelljen elküldeni bárhonnan is.

Szeretnék tovább bővíteni a Csoloky Ferenc Veszprém Megyei Kórház működési lehetőségeit, hogy a betegek, akik ide érkeznek, minden ellátást helyben megkaphassanak.  Biztos pályára állt az onkológiai centrum ügye is. Lasztovicza két hete írt az ügyben az egészségügyi miniszternek, 2010-től biztosítsák az OEP befogadó nyilatkozatot, s ezzel az intézmény működési forrásait, mivel azt még az idei évben, önkormányzati és magántőke bevonással elkezdenek építeni.

A megye város egyeztetőn a továbbiakban döntés született arról, hogy Veszprém átveszi a Kozmutza Flóra Készségfejlesztő Speciális Szakiskola és Kollégium iskolaorvosi rendelőjének működtetését. Megoldás született arra is, miként könnyíthetik meg a Laczkó Dezső Múzeum dolgozói és vendégelőadói számára a parkolást a múzeumnál. Továbbra is marad a behajtani tilos tábla, de az intézmény igazgatója behajtási engedélyeket adhat ki az arra jogosultaknak, melyet az autók szélvédőjén kell majd elhelyezni. Ezzel lehet csak várakozni a múzeumnál.

 

Füssy Angéla
további cikkek
469 nyertes van a Magyar falu program út-, járda- és bicikliútfelújítási pályázatán 469 nyertes van a Magyar falu program út-, járda- és bicikliútfelújítási pályázatán Négyszázhatvankilenc kistelepülés nyert el forrást önkormányzati tulajdonú utak, hidak, járdák és kerékpárutak fejlesztésére a Magyar falu programban meghirdetett pályázaton – mondta a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos hétfőn Budapesten. ma 15:06 Az árvízi helyzetre tekintettel rendkívüli adománygyűjtést hirdet az Ökumenikus Segélyszervezet Az árvízi helyzetre tekintettel rendkívüli adománygyűjtést hirdet az Ökumenikus Segélyszervezet A 1353-as adományvonalon és a www.segelyszervezet.hu oldalon is várják az adományokat. ma 13:37 Uzsonnás dobozok a legkisebbeknek a fenntarthatóság jegyében Uzsonnás dobozok a legkisebbeknek a fenntarthatóság jegyében Idén közel ötszáz első osztályos kisdiák kapott műanyag uzsonnásdobozt a VHK Nonprofit Kft. jóvoltából, az akcióval a praktikum mellett a fenntarthatósági gondolkodást is szeretnék erősíteni a gyermekekben. ma 13:51 Az egész országban száz százalékos készültséggel védekeznek az árvíz ellen Az egész országban száz százalékos készültséggel védekeznek az árvíz ellen Elérte a Szigetközt az árhullám, a Lajtán Mosonmagyaróvárnál a legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi készültséget kellett elrendelni az állami védvonalakon - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság hétfőn. ma 11:33

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.