Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Ki fenyegeti a nyugdíjasokat? / –megfenyegették a jobboldalt?–

2008. június 25. 16:16
A közelmúltban (június 17.) tartott veszprémi nyugdíjas lakossági fórumon elhangzottak továbbra is élénken érdeklik a közvéleményt. A fórumon akkor a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára, Korózs Lajos is részt vett. A rendezvényen elhangzottakat azonban ki-ki másképp értelmezi. Az MSZP veszprémi frakcióvezetője, Hartmann Ferenc úgy fogalmazott, hogy nem azonosak a jobboldali állítások és a valóság. Ennek alátámasztására meghívta szerdai sajtótájékoztatójára a fórum két résztvevőjét: Szurmai Zoltánt és Zétényi Pétert.
A bevezetőben Hartmann Ferenc elmondta, hogy több információ is megjelent a lakossági fórumról, melyek közül több nem felel meg a valóságnak.



A „Ki is fenyegeti a nyugdíjasokat” témakörben először Szurmai Zoltán szólalt meg. Elmondotta, hogy a találkozón sértő reakciókkal, beszólásokkal kellett szembesülnie, melyek a sajtóban is megjelentek. Idézett egy mondatot is, amely szerint a fórumon, „mint egy veterántalálkozón, ávósok és béemesek hada jelent meg nagy számban”. Szurmai Zoltán az ott megjelent nagy tekintélyű és komoly végzettségű emberek nevében is kikérte magának az ötvenes évekre jellemző, megalázó titulusokat.



Ezután a nyugdíjak emeléséről beszélt Szurmai Zoltán, aki hangsúlyozta, hogy az ma már filozófiai kérdés. Adalékként hozzátette, hogy a GDP tekintetében mi, magyarok az uniós átlag 60%-ánál tartunk, s ennek megfelelő a nyugdíjak aránya is. Ha (mint azt a Fidesz mondja) a nyugdíjak csak inflációkövetőek lennének, akkor „jégre tehetnék további jövedelmüket”; kell tehát egy pozitív diszkrimináció – összegezte Szurmai Zoltán, aki a nyugdíjasok foglalkoztatását szükségesnek tartotta, hiszen az idős korosztály éppúgy járulékfizető, mint a fiatalabb generáció.



A másik hozzászóló, Zétényi Péter először azt nyomatékosította, hogy a nyugdíjasok ügyének pártpolitika felett állónak kell lennie (ezért inkább az erkölcsi oldaláról nézi a történteket). Ezt a szakmaiságot tükrözte Korózs előadása is. Sőt: önmaga is ezt teszi, jóllehet az MSZP elkötelezettje. Az ilyen témáknál mindenfajta hovatartozás megszűnik, egy a lényeges: a nyugdíjas. Kicsit keserűen tapasztalta, hogy az egyik nyugdíjas szervezet (Nyugdíjas Polgári Szervezet) alelnöke összemossa a politikát a nyugdíjasok kérdéseivel egy olyan tájékoztatón, ahol voltaképpen szakmai ügyekről volt szó.



A megjelenteket – fogalmazott Zétényi – pártállástól függetlenül a nyugdíj sorsa érdekelte. Nem szeretem, mikor a nyugdíjasokkal vállveregetve beszélnek – folytatta –, de azt is látni kell, hogy nagyon nehéz megtalálni a helyes arányt politika és szakmaiság között, de meg lehet tanulni, csupán intelligencia és műveltség kérdése. Ezért tartom Vereskúti és Demeter urak sajtóbeli megjegyzését ízléstelennek – összegezte a volt képviselő.
Zatkalik András
további cikkek
469 nyertes van a Magyar falu program út-, járda- és bicikliútfelújítási pályázatán 469 nyertes van a Magyar falu program út-, járda- és bicikliútfelújítási pályázatán Négyszázhatvankilenc kistelepülés nyert el forrást önkormányzati tulajdonú utak, hidak, járdák és kerékpárutak fejlesztésére a Magyar falu programban meghirdetett pályázaton – mondta a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos hétfőn Budapesten. ma 15:06 Az árvízi helyzetre tekintettel rendkívüli adománygyűjtést hirdet az Ökumenikus Segélyszervezet Az árvízi helyzetre tekintettel rendkívüli adománygyűjtést hirdet az Ökumenikus Segélyszervezet A 1353-as adományvonalon és a www.segelyszervezet.hu oldalon is várják az adományokat. ma 13:37 Uzsonnás dobozok a legkisebbeknek a fenntarthatóság jegyében Uzsonnás dobozok a legkisebbeknek a fenntarthatóság jegyében Idén közel ötszáz első osztályos kisdiák kapott műanyag uzsonnásdobozt a VHK Nonprofit Kft. jóvoltából, az akcióval a praktikum mellett a fenntarthatósági gondolkodást is szeretnék erősíteni a gyermekekben. ma 13:51 Az egész országban száz százalékos készültséggel védekeznek az árvíz ellen Az egész országban száz százalékos készültséggel védekeznek az árvíz ellen Elérte a Szigetközt az árhullám, a Lajtán Mosonmagyaróvárnál a legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi készültséget kellett elrendelni az állami védvonalakon - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság hétfőn. ma 11:33

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.