Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
16°C
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
16°C

A növényvédelmi kezelések veszélyei

2011. március 29. 11:01

A növényvédő szerrel folytatott bármely tevékenység, így a felhasználás is fokozott veszéllyel jár. Növényvédő szereket a növényvédő szer forgalomba hozatali és felhasználási engedélyének (engedélyokirat), illetve címkéjének előírásai szerint, a növényvédelmi technológiára vonatkozó utasítás betartásával szabad felhasználni úgy, hogy az ember és állat egészségét, valamint a környezetet ne veszélyeztesse. Növényvédelmi tevékenység során növényvédő szer nem kerülhet a kezelendő területen kívül más területre!

A vegyszeres növényvédelmi tevékenység nemcsak a felhasználóra jelent veszélyt, hanem a virágzás időszakában a növényeinket látogató méhekre is. Ezért nagyon fontos, hogy a méhek védelme érdekében betartsuk a jogszabályban foglaltakat, melyek a következők. Gazdasági növények kezelése a virágbimbó feslésétől a virágszirmok lehullásáig terjedő időszakban méhekre kifejezetten veszélyes vagy kifejezetten kockázatos növényvédő szerrel tilos. A tilalom a virágzás idején kívül is érvényes, ha a táblát vagy annak környékét tömegesen virágzó mézelő növények borítják, vagy ha a gazdasági növényt a méhek egyéb okból látogatják. Méhekre mérsékelten veszélyes vagy mérsékelten kockázatos minősítésű növényvédő szer kijuttatása – amennyiben ezt a növényvédő szer engedélyokirata lehetővé teszi – kizárólag a méhek napi aktív repülésének befejezését követően, legkorábban a csillagászati naplemente előtt egy órával kezdhető meg és legkésőbb 23 óráig tarthat (ez az ún. méhkímélő technológia). A méhveszélyesség szempontjából nem veszélyes vagy nem jelölésköteles készítmények korlátozás nélkül kijuttathatók. A vegyszeres növényvédelmi munka következményeként vélelmezett méhelhullást, a méhész az észlelést követően haladéktalanul köteles bejelenteni az elhullás helye szerint illetékes megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságához.

A tavaszi időszakra jellemző a gyakori élénk légmozgás, ezért mindig figyelembe kell venni a permetezés megkezdése előtt a szélsebességet és a szélirányt. Előírás, hogy növényvédő szeres permetezés 4 m/s (14,4 km/h) szélsebességig, levegőrásegítéses kijuttatási vagy légbeszívásos permetcsepp-képzési technikával 6 m/s (21,6 km/h) szélsebességig végezhető. Ha a növényvédő szer kezelésre nem szánt területre jut, akkor annak észlelése esetén az illetékes megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságát haladéktalanul értesíteni kell.

Csopak, 2011. március 28.


Őry Arnold
szakigazgatási szerv vezetői feladatait
ellátó kormánytisztviselő

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.