Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Feltérképezik a Közép-dunánúli régió egészségügyét

2008. június 26. 9:30 // Forrás: vpmegye.hu
Belső struktúra átalakításokról, és regionális lakossági egészségfelmérés elkészítéséről tárgyalt egyebek mellett a Közép-dunántúli Regionális Egészségügyi Tanács a megyei kórházban.

A márciusi ülés óta eltelt időszakról szóló beszámolójában Lasztovicza Jenő elnök egyebek mellett kiemelte: a pályázati kapacitással kapcsolatban hozott határozatokat kiküldték az érintett önkormányzatoknak, a minisztériumoknak. A tanács részt vett a regionális pályázatok kidolgozásában, az ezzel kapcsolatos szakmai egyeztetéseken. Dr. Bujdosó László, az ÁNTSZ Közép-dunántúli Regionális Intézet tiszti főorvosa, a KD RET titkára a regionális szakellátási normatívák és a hozzájuk tartozó ellátási területek kapcsán Dózsa Csaba, a KD RET szakértője tanulmányára hívta fel a figyelmet. Ebben a régió egészségügyi intézményei struktúráját elemzi a szakember, amelyben csak többletigényt jeleztek az érintettek. Ily módon osztható kapacitás nincs, de az igényekre pályázni lehet, amelyeket a KD RET minősít. Összesen 469 szakorvosi, és 419 nem szakorvosi többletkapacitásra érkezett jelzés. A jelenlévők döntöttek arról, hogy támogatják a sümegi kórház igényét a többletkapacitásra, amely 11 órával kívánja növelni kardiológiai járó beteg szakellátását, valamint az ajkai kórház belső struktúra átalakítását. A tagok tudomásul vették, hogy a móri kórházból 15 sebészeti, illetve ugyanennyi szülészeti-nőgyógyászati ágy a székesfehérvári intézménybe kerül, amelyben az illetékes önkormányzatok megegyeztek.

Támogatták a Kék Kereszt szervezet elképzelését, amely 15 krónikus ágyat rehabilitációsként kíván finanszíroztatni a jövőben. Elhangzott: a fekvőbeteg ellátásnál a súlyponti kórházak esetében nincs döntési lehetősége a KD RET-nek. Ezekben az ügyekben a szakminiszter dönthet, aki a tapasztalatok alapján lojális az igények tekintetében. Döntés született arról, hogy a tanács átfogó lakossági egészségfelmérést készít, amely lehetővé teszi az igények megismerését regionális, megyei és kistérségi szinten, az ellátáshoz való hozzáférés és igénybevétel, valamint az egyenletlenségek megismerését és összehasonlítását az egyes területeken és társadalmi csoportokban. Ily módon a szakemberek elvégezhetik a régiót alkotó megyék eltérő egészségügyi ellátási struktúrájának vizsgálatát és összehasonlítását az igények
figyelembevételével. Felmérhetik a lakosság egészségügyi ellátása minőségét, a szolgáltatások körülményeit érintő véleményeket. Az összeállítás a jövőben jó alapot ad szakmai egyeztetésekhez, a korlátozott erőforrások hatékonyabb elosztásához, az ellátás színvonalának emeléséhez. A felmérést külső források bevonásával finanszírozzák. A tanács nyáron is ülésezik, mivel a kapacitásokat érintő pályázatok folyamatosan érkeznek.  A határidő július 15-e, majd azokat véleményezésére kerül sor.

Beke G. László
további cikkek
469 nyertes van a Magyar falu program út-, járda- és bicikliútfelújítási pályázatán 469 nyertes van a Magyar falu program út-, járda- és bicikliútfelújítási pályázatán Négyszázhatvankilenc kistelepülés nyert el forrást önkormányzati tulajdonú utak, hidak, járdák és kerékpárutak fejlesztésére a Magyar falu programban meghirdetett pályázaton – mondta a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos hétfőn Budapesten. ma 15:06 Az árvízi helyzetre tekintettel rendkívüli adománygyűjtést hirdet az Ökumenikus Segélyszervezet Az árvízi helyzetre tekintettel rendkívüli adománygyűjtést hirdet az Ökumenikus Segélyszervezet A 1353-as adományvonalon és a www.segelyszervezet.hu oldalon is várják az adományokat. ma 13:37 Uzsonnás dobozok a legkisebbeknek a fenntarthatóság jegyében Uzsonnás dobozok a legkisebbeknek a fenntarthatóság jegyében Idén közel ötszáz első osztályos kisdiák kapott műanyag uzsonnásdobozt a VHK Nonprofit Kft. jóvoltából, az akcióval a praktikum mellett a fenntarthatósági gondolkodást is szeretnék erősíteni a gyermekekben. ma 13:51 Az egész országban száz százalékos készültséggel védekeznek az árvíz ellen Az egész országban száz százalékos készültséggel védekeznek az árvíz ellen Elérte a Szigetközt az árhullám, a Lajtán Mosonmagyaróvárnál a legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi készültséget kellett elrendelni az állami védvonalakon - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság hétfőn. ma 11:33

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.