Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A kórházba költözik az orvosi ügyelet – Egészségház lesz a Jutasi lakótelepen / Mazák szerint nincs a városnak egészségügyi koncepciója

2008. június 26. 17:14
Olcsóbb, komfortosabb, komplexebb egészségügyi ellátást jelenthet, mind az ügyeletek kórházban való koncentrálása, mind pedig az egészségház létrehozása. A bizottságok, majd a képviselők többsége is támogatta, hogy a Jutasi lakótelep Halle utcájában alakítsák ki az egészségházat, ehhez viszont a rendezési tervet is módosítani kellett. Az ügyeletek összevonása kapcsán az az érv, hogy így sok többlet kiadástól megszabadul a város, a betegek pedig egyszerűbb helyzetben lesznek, hiszen egyetlen számot kell majd hívniuk, és egy épületen belül kapnak meg minden ellátást, ide futnak be a hívások, a mentő riasztások.
A testületi-ülésen többen felszólaltak az ügyben, nem biztos, hogy jó területet választottak az egészségház helyszínéül. Hartmann Ferenc elmondta, hogy már korábban is hatalmas lakossági ellenállásba ütköztek, amikor zöld felületeket akartak csorbítani. Most is az volt a kérése, ne zöld parkos területen akarjunk építeni. Debreczenyi János polgármester hangsúlyozta, több érv is a Jutasi lakótelep mellett szól, többek közt az is, hogy ott a jelenlegi orvosi rendelő olyan állapotban van, amely arra is alkalmatlan, hogy felújítsák.


Mazák György többször is elmondta, az egészségüggyel kapcsolatos előterjesztések kapcsán, hogy a városnak nincs összefogott egészségügyi koncepciója, és minden fejlesztési ötlet spontán. E helyett, véleménye szerint az irányt kellene először is meghatározni. El kell dönteni, mit szeretnénk az egészségügyben: magántőkében gondolkozunk-e, akarunk-e privatizálni, regionális szintű ellátást biztosítanánk-e, s ha igen, kikkel szeretnénk együtt működni. Mazák szerint ilyen irányelvek, ilyen stratégia hiányában csak egy helyben toporgunk. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a város-megye egyeztetőn már elhangzott, idén elkezdik építeni az onkológiai centrumot, a megye tovább kívánja bővíteni a megyei kórházat, a balatonfüredi szívkórház, az ajkai és a pápai kórház integrációjáról folytatnak tárgyalásokat. Mint Mazák György mondta, ezek a történések mind kihatnak Veszprémre, tudunk róla egyáltalán, építünk erre? – tette fel a kérdést.

Több aggodalomra reflektálva, Porga Gyula részleteiben ismertette az ügyeletek kórházba integrálásának mikéntjét. Elmondta, hogy a kórház pusztán a helyet biztosítja a központi ügyeletnek, a háziorvosokat, az alkalmazottakat ugyan úgy a város fizeti majd. Viszont mivel a helyet a kórház biztosítja, így az egyéb fenntartási költségeket tulajdonképpen ők is állják. Az alpolgármester azt is elmondta, hogy nincsenek feltétlenül a privatizáció ellen, de privatizáció és privatizáció között is van különbség.

Wéber László, liberális képviselő kitért a napokban átadott központi pszichiátriai járóbeteg ellátóra. Örömmel fogadta, hogy ennek a fejlesztésnek is eljött a napja, de azt mondja, ez nem pótolja olyan hiányosságinkat, melyek esetenként törvényt is sértenek. Wéber László elmondta, hogy Balczár főorvos urat a bizottsági ülésükre is meghívták, aki megerősítette, a nappali pszichiátriai ellátás nem biztosított Veszprémben. Arra kérte az alpolgármestert, hogy amikor a kórházzal tárgyal, ezt a szempontot is vegye figyelembe.

Porga Gyula hangsúlyozta, hogy természetesen ehhez a központi ügyeleti rendszerhez először is egy háromoldalú együttműködési megállapodás szükséges. A fejlesztéshez Veszprém városa 5,8 millió forinttal járul hozzá, viszont 22 milliót spórol meg, ennyivel kerül ugyanis majd kevesebbe az éjszakai orvosi ellátás biztosítása. A központi orvosi ügyelettel jól jár a kórház, mert egyszerűsödik a munkájuk, jól jár Veszprém, mert olcsóbb és hatékonyabb lesz az ügyelet, és jól járnak a veszprémi és környéki lakók is, kik ezután egyetlen telefonszám hívása után, jóval gyorsabban a szükséges ellátásban részesülnek majd, mondta az alpolgármester.

Füssy Angéla
további cikkek
469 nyertes van a Magyar falu program út-, járda- és bicikliútfelújítási pályázatán 469 nyertes van a Magyar falu program út-, járda- és bicikliútfelújítási pályázatán Négyszázhatvankilenc kistelepülés nyert el forrást önkormányzati tulajdonú utak, hidak, járdák és kerékpárutak fejlesztésére a Magyar falu programban meghirdetett pályázaton – mondta a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos hétfőn Budapesten. ma 15:06 Az árvízi helyzetre tekintettel rendkívüli adománygyűjtést hirdet az Ökumenikus Segélyszervezet Az árvízi helyzetre tekintettel rendkívüli adománygyűjtést hirdet az Ökumenikus Segélyszervezet A 1353-as adományvonalon és a www.segelyszervezet.hu oldalon is várják az adományokat. ma 13:37 Uzsonnás dobozok a legkisebbeknek a fenntarthatóság jegyében Uzsonnás dobozok a legkisebbeknek a fenntarthatóság jegyében Idén közel ötszáz első osztályos kisdiák kapott műanyag uzsonnásdobozt a VHK Nonprofit Kft. jóvoltából, az akcióval a praktikum mellett a fenntarthatósági gondolkodást is szeretnék erősíteni a gyermekekben. ma 13:51 Az egész országban száz százalékos készültséggel védekeznek az árvíz ellen Az egész országban száz százalékos készültséggel védekeznek az árvíz ellen Elérte a Szigetközt az árhullám, a Lajtán Mosonmagyaróvárnál a legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi készültséget kellett elrendelni az állami védvonalakon - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság hétfőn. ma 11:33

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.