Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
11°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
11°C

Függetlenség, szakmaiság, tartás

2011. április 12. 14:13
„Szolgáltató hivatalt kívánok vezetni, nem foglalkozom a politikával, azt szeretném, ha a polgárok éreznék: törődünk velük.”

Április 1-je óta dr. Mohos Gábor Veszprém új jegyzője, akit a hivatal átalakításáról, a létszámleépítésről és természetesen hosszú távú terveiről kérdeztünk.


Dr. Mohos Gábor



– Hogyan érezte magát a megválasztása utáni napokban?

– Rendkívül furcsán, függetlenül attól, hogy számíthattam rá, hiszen a közgyűlési előterjesztésben az én kinevezésemre tett javaslatot a polgármester úr. Tíz éve vagyok az önkormányzatnál, három évig aljegyzőként dolgoztam, február óta helyettesítettem a jegyző asszonyt, tehát viszonylag zökkenőmentesen tudom átvenni a munkakört; de elgondolkodtató volt az új helyzet, hiszen nagyon sok múlik rajtam. Irányítanom kell a 250 fős hivatalt, rengeteg ember sorsa függ tőlem. A közgyűlés után egy pillanatra megállt bennem minden: tudatosult, hogy új időszámítás kezdődik az életemben, és még sokat kell változnom és tanulnom az új munkakörömben.

– Lobbizott a képviselőtestület tagjainál a kinevezése előtt?

– Nem kerestem meg a képviselőket. Benyújtottam a szakmai pályázati anyagomat, és úgy gondoltam, mindenki ismeri eddigi munkámat. Egyébként a polgármester úr tesz javaslatot a jegyző személyére, s ennek tudatában nagyon korrekt és demokratikus módon az ellenzék tagjaival egyenként kielemezték a pályázatokat, és kérte a véleményüket. Úgy tudom, mindenki egyetértett a javaslatával. Az, hogy a képviselőtestület egyhangúlag döntött a kinevezésem mellett, nagyfokú legitimációt, tartást és önbizalmat biztosít nekem.

– Milyen a viszonyrendszer a polgármester és a jegyző között?

– A jegyző vezeti a hivatalt, a polgármester pedig irányítja – azaz a polgármester a politikai, a jegyző pedig a szakmai vezetője az önkormányzatnak. A polgármester megfogalmazza a jegyző felé a többségi politikai döntésekhez kapcsolódó elvárásokat, irányokat, amelyeket figyelembe kell venni a hivatal működésekor. Emellett a jegyző a hivatal dolgozóinak munkáltatója. Veszprémben az iroda- és csoportvezetők esetében a polgármesternek egyetértési joga van a kinevezések kapcsán, a többi helyzetben a döntési jogkör az én kezemben összpontosul. Tehát kettőnk viszonyrendszere elég bonyolult: a polgármester nem maga „alá”, hanem maga „mellé” választ jegyzőt. A 248 fős hivatal munkájának körülbelül kétharmadát teszik ki államigazgatási hatósági hatáskörbe tartozó feladatok: okmányiroda, építési hatóság, gyámhivatal, adók… – ezekbe a polgármester nem szólhat bele.

– Új polgármester, új jegyző: lesz új hivatali struktúra?

– Idén június 30-ig 10 fős létszámleépítést kell végrehajtanom, így 238-ra csökken a hivatal létszáma. 2006-ban 275 fő dolgozott nálunk, azóta a feladataink csak nőttek, a létszámot tovább csökkenteni nem lehet. Annak érdekében, hogy hatékonyabb legyen a hivatal működése, a leépítés mellett a struktúrán is változtatunk. A racionalizálás eredményeképpen május 1-jétől új szervezeti felépítésben fogunk dolgozni. A legfontosabb változás, hogy a városüzemeltetési és városfejlesztési irodát kettéválasztjuk, valamint létrehozzuk a közigazgatási irodát, amelynek feladata minden általános igazgatási ügy intézése: pl. a szabálysértések, a birtokvédelem, a környezetvédelmi hatósági feladatok, a telepengedélyek, kereskedelmi hatósági feladatok stb. Nagyon fontos még, hogy – szakítva az eddigi hagyománnyal – az aljegyző ezen túl a hatósági területet fogja felügyelni, koordinálni.

– Mit fog az átalakulásból érezni az ügyfél, a polgár?

– Célunk az „ügyfélbarát és szolgáltató hivatal” létrehozása. A közigazgatási iroda megszervezése, valamint az aljegyző új feladatköre is ezt szolgálja. Az állampolgárok érezni fogják, hogy kevesebb lesz a hibalehetőség, és egységessé válik a hatósági jogalkalmazás. Nem fordulhat elő, hogy az irodák esetleg különféleképpen értelmezik az eljárásjogi szabályokat, és véleményem szerint kommunikációs zavar sem lesz a szervezeti egységek között. Szolgáltató hivatalt kívánok vezetni, nem foglalkozom a politikával, azt szeretném, ha a polgárok éreznék, hogy törődünk velük, és azért vagyunk, hogy az ügyeiket minél hatékonyabban, gyorsabban, pontosabban és olcsóbban intézzük.

– Előny vagy hátrány a hivatalnak, hogy ilyen fiatalon – 34 évesen – került a jegyzői pozícióba?

– Szerintem nem a kor határozza meg azt, hogy valaki jó végzi-e a dolgát. Lehet, hogy nem vagyok túl idős, de tíz éve ebben a rendszerben dolgozom – végigjártam a szamárlétrát, személyzeti csoportvezetőként kezdtem, majd irodavezető, később aljegyző voltam, ismerem a rendszert, ismerem a kollégákat. Nem a korom, hanem a múltam az előny, a fiatalságom pedig hosszú szolgálati időt feltételezhet. A pályafutásom úgy alakult, hogy mindig egy mérettel nagyobb „kabátot”, feladatot kaptam, mint magam. Amikor 24 évesen ide kerültem, két-három év kellett, hogy belenőjek. Aztán mindig raktak rám egy újabbat, és most megint kaptam egyet, hát megpróbálom kitölteni.

– Hogyan fogalmazná meg munkafilozófiáját?

– A jegyző személyének a függetlenséget, a szakmaiságot, a tartást kell megtestesítenie. A jegyző a törvényesség őre is, de emellett a legnagyobb és legfontosabb dolga, hogy összefogja, összetartsa és menedzselje a hivatalt.
 

Szaksz Balázs
Kovács Bálint
további cikkek
Porga Gyula pár óra alatt összegyűjtötte az ajánlásokat Porga Gyula pár óra alatt összegyűjtötte az ajánlásokat Nem sokkal szombat déli tizenkettő óra után Porga Gyula polgármester a Facebookon bejelentette, hogy össze is gyűjtötte a választási induláshoz szükséges aláírást. ma 13:12 Ma kezdődik a kampány és az ajánlásgyűjtés választás 2024 Ma kezdődik a kampány és az ajánlásgyűjtés Ma indul a választási kampány Magyarországon, és mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz. ma 8:46 Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. tegnap 11:49 1% az esély a világháborúra 1% az esély a világháborúra Dr. Resperger István biztonságpolitikai szakértő Háború és béke címmel tartott előadást a Pannon Egyetemen kedden, ahol Tolsztoj művének elemzése helyett sokkal inkább a világ konfliktusos régiói kerültek terítékre. Ukrajnára, az arab térségre és Tajvanra egyaránt kitért az országosan is elismert szakember, miközben a globális atomháború valós fenyegetésének esélyét is számba vette. tegnap 22:43

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.