Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Gazdasági veszteséget okoz az M8-as hiánya

2008. június 27. 12:24 // Forrás: sajtoreferens@vpmegye.hu
A közúti fejlesztés elodázása a gazdaságfejlesztést csökkenti, a beruházások más térségekben valósulnak meg – hangzott el a minap a „8-as főút” Térségi Fejlesztési Tanács ülésén a Vas megyei Kámban.
Napirend előtt Fukszberger Imre, a Vasi-hegyhát kistérség nevében házigazdaként köszöntötte a tanácsot és az ülésre meghívott vendégeket. A 8-as főút térségének integrált fejlesztési programjáról Schwiegelhofer Ferenc, a tanács munkaszervezetének vezetője mutatta be, és ismertette a program elfogadását követő feladatokat: az integrált fejlesztési program alapján egy üzleti terv kerül kidolgozásra, mely cselekvési program megvalósításához a Regionális Fejlesztési Holding Zrt. támogatását  is el kívánják nyerni.

A jelenlegi munkaszervezet a program végrehajtására szervezetileg nem alkalmas, ezért az előterjesztő egy non-profit kft. alapítását javasolta a megvalósításra, és egy szakmai bizottság létrehozását, a program felügyeletére.  A tanács egyhangúan elfogadta az előterjesztett integrált fejlesztési programot, a kft. alapítását, és  a bizottságba választotta a tanács tagjai közül Fukszberger Imrét, Gyapai Zoltánt és Magyar Józsefet, a munkabizottság elnökének Fukszberger Imrét. A közúti beruházások terület- és gazdaságfejlesztő hatása kacsán dr. Vörös Attila docens egy korábbi tanulmányára hivatkozva elmondta: ha az M8-as autópálya 2000-ben megépült volna, 1, 8 százalék többlet bruttó hazai terméket, térségi szinten 2-2,5 százalék GDP növekedést jelentene.  A közúti fejlesztés elodázása a gazdaságfejlesztést csökkenti, a beruházások más térségekben valósulnak meg.  Az autópálya egy lehetőség, amit programokkal, tőkével, térségfejlesztő politikával lehet eredményessé tenni. Ahol egy térség fejlődése dinamikus, és ez közúti beruházással párosul, ott  kölcsönösen ösztönző, fejlesztő hatás érvényesül – fogalmazott. Dr. Vörös Attila szerint a közúti fejlesztésben érintett település mérete is meghatározó, nagyobb településen nagyobb tőkevonzó képességet jelenthet a beruházás. Az autópályák vonzáskörzetében pszichológiai hatás is érvényesül, potenciális esélyt teremtve a közeli települések gazdaságfejlesztésére.
Zatkalik András
további cikkek
469 nyertes van a Magyar falu program út-, járda- és bicikliútfelújítási pályázatán 469 nyertes van a Magyar falu program út-, járda- és bicikliútfelújítási pályázatán Négyszázhatvankilenc kistelepülés nyert el forrást önkormányzati tulajdonú utak, hidak, járdák és kerékpárutak fejlesztésére a Magyar falu programban meghirdetett pályázaton – mondta a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos hétfőn Budapesten. ma 15:06 Az árvízi helyzetre tekintettel rendkívüli adománygyűjtést hirdet az Ökumenikus Segélyszervezet Az árvízi helyzetre tekintettel rendkívüli adománygyűjtést hirdet az Ökumenikus Segélyszervezet A 1353-as adományvonalon és a www.segelyszervezet.hu oldalon is várják az adományokat. ma 13:37 Uzsonnás dobozok a legkisebbeknek a fenntarthatóság jegyében Uzsonnás dobozok a legkisebbeknek a fenntarthatóság jegyében Idén közel ötszáz első osztályos kisdiák kapott műanyag uzsonnásdobozt a VHK Nonprofit Kft. jóvoltából, az akcióval a praktikum mellett a fenntarthatósági gondolkodást is szeretnék erősíteni a gyermekekben. ma 13:51 Az egész országban száz százalékos készültséggel védekeznek az árvíz ellen Az egész országban száz százalékos készültséggel védekeznek az árvíz ellen Elérte a Szigetközt az árhullám, a Lajtán Mosonmagyaróvárnál a legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi készültséget kellett elrendelni az állami védvonalakon - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság hétfőn. ma 11:33

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.