Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

BALATON CHALLENGE 2008 / Hosszanti Balaton-átúszás - Extrém hosszútávúszó-próba

2008. június 29. 20:26 // Forrás: Vanicsek Gábor főszervező
Idén júliusban először rendezik meg a Balaton Challenge – a hosszanti Balaton-átúszás extrém hosszútávúszó-próbát. A hagyományteremtő kezdeményezés célja egy Európa szívében évente megrendezendő, különleges nemzetközi sportesemény létrehozása.

A Balaton Challenge a maga 77,5 km-es távjával a világ leghosszabb állóvízi úszópróbája, amit egyvégtében teljesítenek. A tó kiváló adottságai, a gyönyörű környezet minden bizonnyal nagyon hamar népszerűvé teszi az eseményt mind a hazai, mind a nemzetközi extrém hosszútávúszást kedvelő sportolók körében.

Az úszópróba alapötlete Rafai Zsolttól és Bolvári Dánieltől származik, akik 2007-ben augusztus 23-24-én 25 óra 34 perc úszásidővel teljesítették a távot. A céljuk akkor saját teljesítőképességük próbára tétele volt. A sikeren felbuzdulva eldöntötték,  megpróbálják szervezetté, mások számára is elérhetővé tenni az átúszás lehetőségét, hogy a magyar hosszútávúszók ne csak külföldön, igen magas költségek mellett indulhassanak jelentős versenyen.

Az idei úszópróbának most ők ketten vágnak neki, de már komolyabb előkészületek után. A tervek szerint jövőre már meghívásos alapon többedmagukkal tudnak indulni. Kiváló magyar hosszútávúszókon kívül a nemzetközi mezőny számos kiemelkedő alakja is meghívást kap az eseményre.

A próbát 2008. július második hetére tervezik. A tervezett rajt július 6., vasárnap, azonban a pontos időpontot a szervezők később, a várható időjárási viszonyok ismeretében jelölik ki. A Balatonon nagyon gyorsan jöhet veszélyes vihar, ami a tavalyi úszást is megzavarta. A rajtra Balatonkenesén, míg a célba érés Keszthelyen, a városi strandon lesz.

Részletes, naprakész információt a http://balatonchallenge.com honlapon talál.

További információ, interjúidőpont-egyeztetés: Vanicsek Gábor főszervező (70/940 55 55). E-mail: vanicsek@bloom.hu

 

Háttér:

A Balaton első, hosszában történő átúszása Szénási Imre a nevéhez fűződik , aki – bár az egyik lábára béna volt – 1961. augusztusában három szakaszban valamivel több mint 36 óra alatt teljesítette a Balatonkenese-Keszthely távot. 

2005. májusában Carlos Peña spanyol környezetvédelmi aktivista négy nap alatt úszta át hosszában a Balatont. 

2007. augusztus 23-án két fiatalember – Rafai Zsolt és Bolvári Dániel – két részletben, alig több mint 25 óra 34 perc úszásidővel tette meg e távot. Ők Keszthelyről indultak és Balatonkenesén fejezték be  úszásukat. Eddig ők büszkélkedhetnek a legjobb idővel.

Most ők vágnak neki újra a 77,5 km-es távnak, hogy egyvégtében, 24 órán belüli idővel teljesítsék a távot, ezzel elindítva a Balaton Challenge nemzetközi rendezvénysorozatot.

A Balaton Challnge szervezői nagyon sok segítséget kaptak előkészítő munkájuk során. A kezdeményezés mögé állt  Balatonkenese  és Keszthely önkormányzata, a Balatoni Fejlesztési Tanács, Balatoni Integrációs és Fejlesztési Ügynökség Kht. Nagyon segítőkész volt a Balatoni Vízirendészet és a Hajózási Felügyelet az engedélyek intézésénél, akiknek ezúton is köszönetünket fejezzük ki.

Zatkalik András

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.