2022. augusztus 20.
//
István névnap

Szájer: A kormány a cselekvés helyett a kifogásokat keresi

2008. június 30. 13:37
mti
Az üzemanyag- és élelmiszerárak emelkedésének kezelésére sok lehetőség áll rendelkezésre, de a kormány a cselekvés helyett a kifogásokat keresi, eközben gyakran az uniós szabályokat teszi felelőssé – mondta hétfői budapesti sajtótájékoztatóján Szájer József.

A Fidesz európai parlamenti képviselője hangsúlyozta: a kormánynak szabad mozgástere van a benzin jövedéki adójának csökkentésére, mert míg jelenleg Magyarországon ezer literenként 412 euró jövedéki adót kell fizetni a benzinért, addig az unió minimálisan csak 359 eurót vár el. A politikus kijelentette, hogy az uniós szabályok nem akadályozzák a benzin jövedéki adójának csökkentését.

Az MTI kérdésére - 2003-ban nemzeti minimumként befagyasztott magyar jövedéki adószint a benzin esetében magasabb volt, mint az unió által elvárt minimum - Szájer József azt mondta, a 412 és a 359 euró között jelentős eltérés van és ő ezt hívja mozgástérnek. Hozzátette: a gázolaj esetében ez nincs meg. Arra is kitért, hogy más országoknál, ahol az EU-s minimumhatárok kötik a kormányokat, más módon keresnek mozgásteret. Ez alapján ha a gázolajon kívül bármi másnál lenne uniós korlát, azokban az esetekben is meg lehetne találni a mozgásteret, de ehhez politikai akaratra volna szükség.

Szájer József sajtótájékoztatóján példaként említette, hogy Spanyolországban 55 millió eurót különítettek el a sofőrök korkedvezményes nyugdíjára, Nicolas Sarkozy francia elnök javaslatot tett az üzemanyagadó maximalizálására, míg Malajzia több mint 300 millió dollárt különített el a kompenzációra.

A néppárti EP-képviselő másik lehetséges megoldásként az áfa csökkentését említette. Szájer József utalt arra, az unió lehetővé teszi, hogy bizonyos termékek körére kedvezményesebb besorolást alkalmazzanak, így csökkenthető a háztartási energia és az élelmiszerek áfája. Felhívta a figyelmet arra, hogy magas inflációjú korszak köszönt be, és a változások kihívás elé állítanak minden országot. Leszögezte: ahhoz, hogy Magyarország sikeresen meg tudjon birkózni ezekkel a kihívásokkal, cselekvőképes kormányra és erős gazdaságra lenne szükség, de - mint mondta - jelenleg egyikkel sem rendelkezünk.

Szájer József emlékeztetett arra, hogy a szocialista kormány tízszer emelte a gáz árát és kedden újabb drágulás lép életbe. Szerinte a kormány "alkalmatlanságának és tehetetlenségének" következményeként Európában Magyarországon drágultak a legnagyobb mértékben az élelmiszerek. Megjegyezte: az élelmiszerek ára átlagosan 13,5 százalékkal nőtt, ezen belül az alapélelmiszereké 20-40 százalékkal, miközben a reálbérek 5, a reálnyugdíjak pedig 3,8 százalékkal csökkentek.

A fideszes EP-képviselő szólt arról is, hogy a drágulás miatt a szakértők szerint körülbelül 30 milliárd forint plusz folyik be az államkasszába.

Beke G. László

További cikkek

Alkotmánybírósághoz fordul az LMP a fakivágással kapcsolatos kormányrendelet miatt
Alkotmánybírósághoz fordul az LMP a fakivágással kapcsolatos kormányrendelet miatt
A veszprémi Barátság parkban tartott sajtótájékoztatót Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke, országgyűlési képviselő, valamint Gerstmár Ferenc, a veszprémi önkormányzat LMP-s képviselője.
A honvédség minden tagja Szent István örökségének őrzője
A honvédség minden tagja Szent István örökségének őrzője
Az államalapítás alkalmából tartott ünnepi állománygyűlést pénteken a Magyar Honvédség Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központja.
Orosz gép miatt riasztották a magyar Gripeneket a Baltikumba
Orosz gép miatt riasztották a magyar Gripeneket a Baltikumba
Megkapták idei első éles riasztásukat a balti légteret védő magyar Gripenek - közölte a honvédelmi miniszter csütörtökön Facebook-oldalán.
Az ünnep miatt változnak a MÁV-Volán csoport menetrendjei
Az ünnep miatt változnak a MÁV-Volán csoport menetrendjei
Az augusztus 20-ai budapesti tűzijáték után több kocsival közlekedő vonatokat indít a MÁV. Változik a Volánbusz menetrendje is az ünnepi hétvégén.
Petíciót indítottak a reformerek Udvardy érsek leváltására
Petíciót indítottak a reformerek Udvardy érsek leváltására
A Reformerek Párt részéről Varga-Damm Andrea, a párt elnöke és Kovács Rajmund alelnök Veszprémben jelentették be, hogy online petíciót indítanak annak érdekében, hogy meggyőzzék a szentatyát a veszprémi érsek leváltásáról.