Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
15°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
15°C

Közlekedj kerékpárral!

2011. május 3. 18:14 // Forrás: Magyar Kerékpárosklub
Több kerékpárral közlekedő, kevesebb közlekedési baleset az utakon – az ORFK tapasztalatai és a jövőbeni feladatok.

Az ORFK 2011. április 4-26. között megtartott tavaszi ellenőrzésének eredményei igazolják azt a nemzetközi tapasztalatokkal is alátámasztható tényt, miszerint több kerékpárral közlekedő megjelenése az utakon nem jelent több közlekedési balesetet, sőt csökkenti a kerékpáros balesetek számát. Ha tovább szeretnénk növelni a közlekedés biztonságát, a kerékpáros közlekedés elterjedése érdekében kell lépéseket tennünk.

Milyen feladataink vannak, annak érdekében, hogy a kerékpáros közlekedés tovább terjedjen?

A kerékpáros közlekedés futótűzként terjed Magyarországon. Egy februárban publikált EU-s kutatás szerint Magyarországon a lakosság 19%-a közlekedik rendszeresen kerékpárral, ezzel Hollandia után – Dániával közösen – a második helyen vagyunk az európai rangsorban.

A kerékpárral közlekedők számának emelkedése a leghatékonyabb eszköze a balesetek csökkentésének. Nemzetközi kutatások igazolják, hogy minél több a kerékpárral közlekedő az úton, a közlekedésben résztvevők annál inkább megtanulják az együtt közlekedést, csupán ettől kimutathatóan csökken a balesetek száma.

KRESZ módosítás, kerékpáros közlekedést segítő intézkedések

A kerékpáros szervezetek sokat tudnak tenni, azonban nem tudnak jogszabályokat alkotni, utakat építeni, országos reklámkampányt finanszírozni, pedig ezek is nélkülözhetetlenek a kerékpáros közlekedés terjedéséhez.

A Magyar Kerékpárosklub véleménye szerint úgy kell a jelenlegi jogszabályokat átalakítani, hogy azok segítsék a kerékpáros közlekedés fejlődését. Ilyen pl. a KRESZ: a készülő új szabálykönyvnek tartalmaznia kell a kerékpározást segítő szabályokat, és nem szabad benne hagyni a kerékpáros közlekedést akadályozó paragrafusokat. (Például változtatni kell a különböző kerékpáros infrastruktúrák kötelező használatát rendező paragrafusokat).

Az utak építésénél, átalakításánál alkalmazni kell a már ma is meglévő forgalomtechnikai eszközöket, amelyekkel segíteni lehet a kerékpárosok egyenrangú közlekedését. Emellett kampányokkal, reklámokkal, kiadványokkal és elsősorban a média pozitív hozzáállásával segíteni kell a közlekedésben a PARTNERSÉG kialakítását!

Ha javítani akarunk városaink, településeink általános közlekedési helyzetén, akkor tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy ne az egyéni gépjármű legyen az egyetlen közlekedési alternatíva. Ennek érdekében érdemes a kerékpáros közlekedést népszerűsíteni. Ha már nem csak a civilek mozdulnak meg ennek érdekében, hanem az ezért tenni tudó állami és önkormányzati felelősök és velük közösen a média is, akkor érhetünk a közös célunkhoz!

vehir.hu
Kovács Bálint
további cikkek
Közel állt a bravúrhoz, de kikapott Barcelonában a Szeged férfi kézilabda BL Közel állt a bravúrhoz, de kikapott Barcelonában a Szeged A Szeged 31-30-ra kikapott a Barcelona otthonában csütörtök este a férfi kézilabda Bajnokok Ligája csoportkörének második fordulójában. tegnap 22:39 Erődemonstrációt tartott a PSG-t kiütő Veszprém! Veszprém Handball Club Erődemonstrációt tartott a PSG-t kiütő Veszprém! A második félidőben 10-1-es szériát produkáló, kitűnő egyéni teljesítmények egész sorát felvonultató Veszprém 41-28-ra nyert a francia bajnok Paris Saint-Germain vendéglátójaként a kézilabda Bajnokok Ligája csütörtöki csoportrangadóján. tegnap 20:16 Visszatér a MotoGP – Magyarország újra rajtvonalon Visszatér a MotoGP – Magyarország újra rajtvonalon Harminchárom év után a gyorsasági motorversenyzés királykategóriája, a MotoGP 2025. augusztus 22-24-én visszatér Magyarországra. Ugyanezen évben a Superbike világbajnokság (WSBK) is hazánkban lesz, július 25-27. között, harmincöt év elteltével. A versenyek helyszíne a balatonfőkajári Balaton Park Circuit pálya lesz, amely jelentős fejlesztéseken esik át a mezőnyök érkezése előtt. tegnap 21:58 FIFA-világranglista: a magyar válogatott egy helyet rontva a 32. magyar labdarúgó-válogatott FIFA-világranglista: a magyar válogatott egy helyet rontva a 32. A magyar válogatott egy pozíciót rontott, ezzel a 32. helyen áll a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) legfrissebb világranglistáján, amelyet továbbra is a világbajnok és Copa América-győztes Argentína vezet. tegnap 15:49

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.