2022. augusztus 12.
//
Klára névnap

A világ borai Balatonalmádiban

2008. július 1. 9:38
mti.hu
A VinAgora Nemzetközi Borversenyt - immár kilencedszer - e hét második felében, július 3-6. között rendezik meg Balatonalmádiban, a Ramada Hotelben. A nemzetközi megmérettetést, amelyet szakemberek Közép-Európa boriránytűjének tartanak, a Magyar Szőlő- és Borkultúra Kht. 1992 óta rendezi meg.
A mostani versenyre közel 600 borminta érkezett, Magyarországgal együtt összesen húsz országból. A mustrára benevezett fehér, vörös, rosé borokat, pezsgőket 42-fős nemzetközi bírálóbizottság értékeli három napon át. A borok értékelése - a VinAgora szakértői által fejlesztett - korszerű informatikai program és notebookok segítségével történik. A világon először 2000-ben a VinAgora teremtette meg a borbírálati folyamat teljes informatikai - azaz szoftver-hardver - hátterét. Ezt a technológiát Svájcban a Mondial du Pinot noir Nemzetközi Borversenyen 2003-tól, Európa legrégebbi versenyén, Ljubjanában a Vino Ljubjana Nemzetközi Borversenyen pedig 2004 óta sikerrel alkalmazzák.
   
Az értékelés során alkalmazott program objektív, több nyelven is könnyen használható bírálatot tesz lehetővé a világ számos borvidékéről érkező, nagy szakmai múlttal rendelkező bírálók és a bírálóbizottságokban résztvevő neves magyar borászok és szakemberek számára. A korábbi hagyományokat folytatva a VinAgorán a szakmai zsűri mellett erre az alkalomra felkért médiazsűri is meghozza döntéseit. A médiazsűriben olyan újságírók, médiaszemélyiségek vesznek részt, akik vagy szakújságíróként váltak ismertté, vagy olyanok, akik szívügyüknek érzik a minőségi borfogyasztás, a borkultúra népszerűsítését.
   
A VinAgora Nemzetközi Borverseny díjazott borai külön megjelenési lehetőséget kapnak a 17. Budapesti Nemzetközi Bor- és Pezsgőfesztiválon 2008. szeptember 10-14. között a Budai Várban. A magyar és a külföldi borászatok körében egyaránt komoly elismerést szerzett rendezvény tagja a VinoFednek, azaz a Nagy Nemzetközi Borversenyek Szövetségének, valamint megszerezte az IOV, vagyis a Nemzetközi Szőlő és Bor Hivatal és az UIOE, a Nemzetközi Borász Szövetség szakmai védnökségét is.

Beke G. László

További cikkek

Nem jó, de nem is tragikus a Balaton vízállása
Nem jó, de nem is tragikus a Balaton vízállása
Aggasztó hírek érkeznek a szomszéd megyéből, ahol a Velencei-tó a kiszáradás szélén áll, közben Kelet-Magyarországon néhány kisebb tó helyén már csak száraz síkság található. A Balaton vízállása is elmarad az ideálistól, de a „magyar tenger” esetében jelen állás szerint még nem szükséges kongatni a vészharangot, viszont érdemes figyelni egy aggasztó tendenciára.
Mobil egészségügyi szűrővizsgálaton vehetnek részt a Balaton parti települések lakói
Mobil egészségügyi szűrővizsgálaton vehetnek részt a Balaton parti települések lakói
Mobil egészségügyi szűrésen vehetnek részt a Balaton parti települések lakói és az ott nyaralók - közölte szerdai csabrendeki sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos.
Elraktározott szavak, pillanatok a nyaralásról
Elraktározott szavak, pillanatok a nyaralásról
A túlzsúfolt napjaink, a sűrű hétköznapok akarva-akaratlanul egy másik világ hatalmába kerítenek bennünket. Egy elképzelt világba. Kinek ne lenne ismerős a kép, ahogy május végén a munkahelyen elkortyolt kávé közben fejben már a júliusi nyaralásán jár? De mit adnak nekünk ezek a lopott napok és mit tudunk elraktározni belőlük?
Klímabérletet vezetne be az LMP
Klímabérletet vezetne be az LMP
A havi ötezer forintos bérlet elképzeléseik szerint a környezetvédelem támogatása mellett a családok anyagi nehézségeit is csökkentené.
A tűzszerészek nyilatkoztak a bomba hatástalanításáról
A tűzszerészek nyilatkoztak a bomba hatástalanításáról
Gajdos Milán, hadnagy, az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred kommunikációs vezetője elmondta, a bomba hatástalanítása sikeres volt, valamint kitért a robbanótest későbbi sorsára is.