Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Megvan az első olimpiai kvóta!

2011. május 9. 18:28 // Forrás: Németh Attila, VEDAC
A VEDAC atlétája, Kovács Tamás első veszprémiként teljesítette az olimpiai B-szintet maratonfutásban.

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség legmagasabban jegyzett sorozatába (Golden Label IAAF Road Race) tartozó prágai maratonin (Prague International Marathon) két magyar atléta is megkísérelte teljesíteni az olimpiai szintet. A férfi versenyben a veszprémi Kovács Tamás decemberi kitűnő teljesítménye után (második helyezés a reggio emiliai maratonon, 2:16:07-es egyéni csúccsal) ezúttal a szintteljesítési perióduson belül és az IAAF listáján szereplő pályán is elérte az olimpiai "B" szintet, így esélyt kapott, hogy részt vehessen a londoni olimpián 2012-ben.


Kovács Tamás

‒ Nagyon nehéz verseny volt, végig egyedül futottam, azok a kenyaiak is, akik mögöttem értek célba rendkívül erősen kezdtek,a hőmérséklet is messze volt az ideálistól és a prágai városi pálya sem volt teljesen sík ‒ mondta a fáradt, de boldog magyar maratonista, aki a versenyt megelőzően öt hét spanyolországi és két hét franciaországi edzőtáborozással is igyekezett hatékonyabbá tenni felkészülését.

‒ Az edzőm is itt harcolta ki a csapatba kerülést az 1998-as budapesti Európa-bajnokságra, így én is bizakodó voltam. Jó lenne egy erős 1000 m-t futnom a következő hetekben, erre szükségem lenne a felkészülés miatt – beszélt már a terveiről Kovács Tamás.

‒ Elégedett vagyok Tamással, nagyon kemény volt, a cseppet sem ideális körülményeket küzdőszellemével ellensúlyozta. Közel egyenletes iramot sikerült mennie. Jó körülmények között két perccel is jobbra képes tanítványom. Örülnék, ha az Európa Kupán futhatna 10000 m-en júniusban, ezen a távon is jó eredményre lehet képes ‒ bizakodott Szemán János, a versenyző edzője, aki a cseh fővárosban kerékpárral követte az eseményeket.

‒ Talán jobb lett volna áprilisban a milanói maraton Tamásnak, de éppen előtte kisebb sérüléssel bajlódott, és nem akart kockáztatni. Szerencsére az utolsó pillanatban sikerült bejuttatni a prágai mezőnybe - adott háttér információt Koós Hutás László menedzser.

A maratonfutás A-szintjét (2:15:00) Kovács Tamás még idén szeretné megfutni, amivel gyakorlatilag biztos olimpiai résztvevőnek számítana. A jelenlegi, B-szinten (2:18:00) belüli eredményével is nevezhető az ötkarikás játékokra, ha nem lesz másik magyar, aki jobb időt fut nála. Jelenleg a szakma nem lát erre esélyes futót, ezért a VEDAC-nál joggal optimisták Kovács Tamás olimpiai szereplését illetően.


A londoni olimpiai stadion (fotó. www.skyscrapercity.com)

A prágai maratonon a nők versenyében a másik magyar, Rakonczai Beáta a 10. helyen érkezett célba 2:45:39 perces eredménnyel.

A VEDAC atlétái közül többen is már a következő hónapokban teljesíteni szeretnék az olimpiai kiküldetési szintet. Legnagyobb esélye a kétszeres olimpikon kalapácsvetőnek, Orbán Évának van, de 3000 méteres akadályfutásban Tóth Lívia és Minczér Albert is reális esélyekkel vág neki a szintteljesítésnek. Jövőre a futók közül Takács Dávid és Bartha László váltóban, a dobók közül pedig a junior világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes kalapácsvető, Hudi Ákos is harcba száll a kvótáért.

vehir.hu
további cikkek
Nyolc aranyérmet szerzett az SVSE SVSE Nyolc aranyérmet szerzett az SVSE A szeszélyes április mostanában a szeles, esős, hűvös arcát mutatja, de ez sem riasztotta el a legkisebb SVSE-s atlétákat, hogy megmutassák, mire képesek: a veszprémiek az április 20-án rendezett VI. Kis Károly Emlékversenyen nyolc aranyérmet szereztek. 2024. április 23. 12:41 Negyedszer rendeztek hegyi ob-t atlétika Negyedszer rendeztek hegyi ob-t Idilli zöld környezetben, viszont annál nehezebb és küzdelmesebb pályán rendezte meg a Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club (VEDAC) és a Veszprémi Egyetemi Sport Club (VESC) közösen az idei hegyifutó félmaratoni magyar bajnokságot. 2024. április 19. 15:35 Három sportág országos bajnokságának ad otthont Veszprém vármegye Három sportág országos bajnokságának ad otthont Veszprém vármegye Veszprém vármegyében rendezik a Magyar Egyetemi – Főiskolai Országos Bajnokság három sportágának versenyét, így a vívásét, az atlétikáét, valamint a triatlonét, méghozzá a Pannon Egyetem, a VEDAC, a VESC, a Spirit SC és a Tapolca Vívóklub összefogásának köszönhetően. Az eseményeket beharangozó sajtótájékoztatót szerda délelőtt tartották a Pannon Köztérben. 2024. április 18. 14:40 Félmaraton hegyifutó ob-t rendez a VEDAC atlétika Félmaraton hegyifutó ob-t rendez a VEDAC Negyedik alkalommal ad otthont Szentgál és környéke vasárnap a nyílt hegyifutó félmaratoni országos bajnokságnak, amelyet a Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club (VEDAC) és a Veszprémi Egyetemi Sport Club (VESC) bonyolíthat le. 2024. április 5. 10:33

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.