2022. augusztus 12.
//
Klára névnap

A katalán származású zseni Veszprémbe érkezett / Picasso grafikái a Dubniczay-palotában

2008. július 1. 12:42
Több világhírű művész alkotásai között nyílt kiállítás Picasso grafikáiból. Mészáros Zoltán köszöntője után Porga Gyula Veszprém város alpolgármester méltatta a világhírű alkotásokat. Hegyeshalmi László képzőművész-igazgató részletesen ismertette a 92 éves korában elhunyt polihisztor életét és munkásságát. A tárlatot a Kinizsi Bank szponzorálta, melynek képviseletében Lakatos Antal elnök reprezentálta a pénzintézetet. Pál Béla országgyűlési képviselő a KDRFT elnöke is megjelent a jeles alkalomból.

Az alpolgármester így fogalmazott: meggyőződésem, hogy a világhírű mester és művei e kiállítás idejére nem pusztán megérkeztek, de hazaérkeztek Veszprémbe, a történelem, a kultúra és a művészetek városába. Veszprém számára a történelem, a kultúra és a művészetek múlt és jövő forrásai a jelenben. Ezek azok a kiemelt szellemi erőforrások, amelyek számunkra, városunk hagyományai folytán, különleges gazdagságban állnak rendelkezésre. Örömmel tölt el, hogy Veszprém kulturális élete Pablo Picasso itt kiállított grafikáival tovább gazdagodik – zárta gondolatait Porga Gyula.

A kiállított grafikák zömét a mester: Balzac „Az ismeretlen remekmű” című művéhez készítette. A fametszetek 1926-ban, a rézkarcok 1927-ben készültek. 1931-ben, Párizsban Vollard kiadja Balzac novelláját, Picasso 13 rézkarcával és 67 fametszetével, a Balzac mű első kiadásának 100. évfordulója alkalmából. Láthatunk még több rézkarc és aquatinta, vegyes technikával készített műremeket és színes tusrajzokat is. A kiállítást reklámozó plakáton láthatjuk, talán a világ egyik leghíresebb fekete-fehér fotográfiáját, amit Irving Penn készített Picassoról 1957-ben, Cannes-ban. A zseni így vallott önmagáról: „Nem azt festem, amit látok, hanem amit gondolok.”

A kiállítás augusztus 31-ig látogatható.

 (Az eseményről készített felvételeket nézze meg a képgalériánkban.)

Beke G. László

További cikkek

Nem jó, de nem is tragikus a Balaton vízállása
Nem jó, de nem is tragikus a Balaton vízállása
Aggasztó hírek érkeznek a szomszéd megyéből, ahol a Velencei-tó a kiszáradás szélén áll, közben Kelet-Magyarországon néhány kisebb tó helyén már csak száraz síkság található. A Balaton vízállása is elmarad az ideálistól, de a „magyar tenger” esetében jelen állás szerint még nem szükséges kongatni a vészharangot, viszont érdemes figyelni egy aggasztó tendenciára.
Mobil egészségügyi szűrővizsgálaton vehetnek részt a Balaton parti települések lakói
Mobil egészségügyi szűrővizsgálaton vehetnek részt a Balaton parti települések lakói
Mobil egészségügyi szűrésen vehetnek részt a Balaton parti települések lakói és az ott nyaralók - közölte szerdai csabrendeki sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos.
Elraktározott szavak, pillanatok a nyaralásról
Elraktározott szavak, pillanatok a nyaralásról
A túlzsúfolt napjaink, a sűrű hétköznapok akarva-akaratlanul egy másik világ hatalmába kerítenek bennünket. Egy elképzelt világba. Kinek ne lenne ismerős a kép, ahogy május végén a munkahelyen elkortyolt kávé közben fejben már a júliusi nyaralásán jár? De mit adnak nekünk ezek a lopott napok és mit tudunk elraktározni belőlük?
Klímabérletet vezetne be az LMP
Klímabérletet vezetne be az LMP
A havi ötezer forintos bérlet elképzeléseik szerint a környezetvédelem támogatása mellett a családok anyagi nehézségeit is csökkentené.
A tűzszerészek nyilatkoztak a bomba hatástalanításáról
A tűzszerészek nyilatkoztak a bomba hatástalanításáról
Gajdos Milán, hadnagy, az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred kommunikációs vezetője elmondta, a bomba hatástalanítása sikeres volt, valamint kitért a robbanótest későbbi sorsára is.