2022. augusztus 12.
//
Klára névnap

Semjén: Tudatosan ellehetetlenítik az egyházi iskolákat

2008. július 1. 15:12
hirtv.hu
A KDNP szerint a kormány tudatosan sértett törvényt a közoktatási törvénnyel, és ezzel negatívan diszkriminálta az egyházi fenntartású iskolákat és óvodákat - mondta hétfői tájékoztatóján Semjén Zsolt. Az ellenzéki párt elnöke szerint a kormánynak kárpótolnia kellene az iskolákat.
Az Alkotmánybíróság (Ab) hétfői ülésén semmisítette meg a közoktatásról szóló 1993. évi törvény 2005-ös módosításának egy részét, mivel az ellentmondott a nemzetközileg elfogadott vatikáni megállapodásnak. Ez azt írja elő, hogy a Magyar Katolikus Egyház által fenntartott közoktatási intézményeket ugyanolyan szintű pénzügyi támogatás illeti meg, mint a hasonló intézményeket működtető állami és önkormányzati fenntartót.

A magyar közoktatási törvény érintett passzusa ezzel szemben azt írta elő, hogy az egyházi óvodák és iskoláknak járó pénz a normatív támogatással és az egyéb támogatásokkal együtt nem lehet kevesebb, mint amennyit az állami intézmények normatív támogatás formájában kapnak.

Semjén Zsolt szerint - aki Balsai Istvánnal (Fidesz) és Salamon Lászlóval (KDNP) közösen támadta meg az Ab-nál az említett törvényt - az esetet súlyosbítja, hogy a kormány tudatosan sértette meg a közoktatási törvénnyel a vatikáni megállapodást. Az ellenzéki pártok ugyanis már a törvényt módosító vitában jelezték 2005-ben, hogy a kormány által készített megoldás nem felel meg az előírásoknak, azonban a kormánypárti képviselők ezt nem vették figyelembe.

A KDNP elnöke felszólította a kormányt, hogy visszamenőlegesen kárpótolja az egyházi iskolákat és óvodákat, illetve a következő tanévben már egyenlő feltételeket biztosítson az önkormányzati és az egyéb iskoláknak is.

Beke G. László

További cikkek

Nem jó, de nem is tragikus a Balaton vízállása
Nem jó, de nem is tragikus a Balaton vízállása
Aggasztó hírek érkeznek a szomszéd megyéből, ahol a Velencei-tó a kiszáradás szélén áll, közben Kelet-Magyarországon néhány kisebb tó helyén már csak száraz síkság található. A Balaton vízállása is elmarad az ideálistól, de a „magyar tenger” esetében jelen állás szerint még nem szükséges kongatni a vészharangot, viszont érdemes figyelni egy aggasztó tendenciára.
Mobil egészségügyi szűrővizsgálaton vehetnek részt a Balaton parti települések lakói
Mobil egészségügyi szűrővizsgálaton vehetnek részt a Balaton parti települések lakói
Mobil egészségügyi szűrésen vehetnek részt a Balaton parti települések lakói és az ott nyaralók - közölte szerdai csabrendeki sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos.
Elraktározott szavak, pillanatok a nyaralásról
Elraktározott szavak, pillanatok a nyaralásról
A túlzsúfolt napjaink, a sűrű hétköznapok akarva-akaratlanul egy másik világ hatalmába kerítenek bennünket. Egy elképzelt világba. Kinek ne lenne ismerős a kép, ahogy május végén a munkahelyen elkortyolt kávé közben fejben már a júliusi nyaralásán jár? De mit adnak nekünk ezek a lopott napok és mit tudunk elraktározni belőlük?
Klímabérletet vezetne be az LMP
Klímabérletet vezetne be az LMP
A havi ötezer forintos bérlet elképzeléseik szerint a környezetvédelem támogatása mellett a családok anyagi nehézségeit is csökkentené.
A tűzszerészek nyilatkoztak a bomba hatástalanításáról
A tűzszerészek nyilatkoztak a bomba hatástalanításáról
Gajdos Milán, hadnagy, az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred kommunikációs vezetője elmondta, a bomba hatástalanítása sikeres volt, valamint kitért a robbanótest későbbi sorsára is.